Arte

articolul anterior articolul urmator

Peste  14.000 de persoane s-au bucurat la Sibiu de concertele festivalului Classics for Pleasure – Discover Something New

0
19 Aug 2019 19:47:56
Autor: Otilia Andrei
Publicul s-a bucurat de concerte în Piaţa Mare de la Sibiu
Publicul s-a bucurat de concerte în Piaţa Mare de la Sibiu

Sibiul a fost plin de muzică şi artişti prestigioşi în perioada 15 – 17 august, când s-a desfăşurat a IX-a ediţie a Festivalului Classics for Pleasure. Intitulată “Discover Something New”, ediţia de anul acesta s-a remarcat prin multitudinea de declinări ale muzicii clasice pe care le-a abordat: musical, muzică simfonică, chitară clasică, muzică de film, toate în interprearea unor artişti ce s-au remarcat pe marile scene ale lumii.

Pe 15 august a avut loc deschiderea oficială a festivalului cu un concert dedicat muzicii de film, interpretat de Orchestra Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Protagoniştii serii au fost Daniela Bucşan, Florin Budnaru, Gabriela Daha, Marius Mitrofan, Valentino Tiron şi George Vîrban care au interpretat unele dintre cele mai apreciate melodii din istoria cinematografică.

Pe data de 16 august melomanii au fost răsfăţaţi cu două concerte. Primul s-a desfăşurat la Biserica Ursulinelor – un concert de chitară clasică în interpretarea infailibilă şi originală a Trio-ului Zamfirescu. Cei trei fraţi au vrajit publicul care a solicitat în mod insistent nu mai puţin de 4 bis-uri. Seara a fost în schimb dedicatp muzicii clasice în forma sa cea mai pură. Concertul Classics Wonders a avut un repertoriu format din opere clasice legendare care sunt admirate de secole. Dirijorul Anton Shaburov şi-a demonstrate încă o data virtuozitatea în faţa Orchestrei Philarmonia Elite, iar violonista Rebekka Hartmann a prezentat tuturor o bucată autentică a Renaşterii itaşieneşti atât prin piesele interpretate cât şi prin superba sa vioară Antonio Stradivari din 1675.

Ca în fiecare an, festivalul s-a încheiat cu un magnific concert Proms of Delight care i-a adus pe scena din Piaţa Mare pe dirijorul Junping Qian, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu şi soliştii Aura Twarowska, Paula Iancic şi Mihai Urzicana. Repertoriul abordat în ultima seară a fost de cross-over classic iar tinerii solişti Paula Inacic şi Mihai Urzicana au demonstrat încă o dată că viitorul cultural al României este în mâini bune. Mezzo-soprana Aura Twarowska este cunoscută la nivel international pentru cariera sa artistică deosebită şi a primit din partea Elite Art Club UNESCO un premiu pentru toate iniţiativele sale de promovare a excelenţei culturale româneşti în străinătate.

Pe toată perioada festivalului, la Centrul de Informare Turistică din Piaţa Mare a fost organizată expoziţia de fotografie 11% Eterogen care surprinde istoria recentă a patru comunităţi mici şi foarte izolate din Dobrogea: ruşii lipoveni din Mahmudia, grecii din Izvoarele, ucrainenii din Fântâna Mare (jud. Tulcea), turcii din Fântâna Mare (jud. Constanţa). Lucrările fotografice sunt semnate de artiştii Sorin Vidis şi Ioana Moldovan. Proiectul a cuprins 4 rezidenţiate artistice în zonele studiate şi a fost finanţat de AFCN.

Concertele Classics for Pleasure pot fi urmărite gratuit pe livestream.

Festivalul Classics for Pleasure este organizat de Elite Art Club pentru UNESCO şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, cu suma de 185,000 lei. Obiectivul său este promovarea muzicii clasice în rândul publicului şi a excelenţei culturii sibiene la nivel naţional şi internaţional.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi Filarmonicii de Stat din Sibiu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii