Arte

articolul anterior articolul urmator

Poeta Firea şi Pasărea Măiastră

28
6 Jul 2016 19:16:40
Mircea Vasilescu

D-na Gabriela Vrânceanu-Firea a spus, din poziţia de Primar al General al Capitalei, că ar vrea să nu mai fie închise străzile pentru evenimente culturale, pentru că se blochează circulaţia, iar asta „nu se întâmplă în nicio capitală europeană”. O enervase că Şoseaua Kiseleff era închisă.  Apoi a revenit, într-o conferinţă de presă, spunând că era vorba doar despre concertele din Piaţa Constituţiei. Cum o dăm, tot prost iese.

În primul rând, chestia cu „nu se întâmplă în nici o capitală europeană” e o gogoaşă. Tocmai, că se întâmplă. (De exemplu, în Paris; dar găsim pe Google câte exemple vrem). Nu numai în capitale, dar în orice oraş european care se respectă au loc în mod curent evenimente culturale pentru care se suspendă traficul auto pe unele străzi. În unele oraşe, sâmbăta şi duminica se suspendă traficul auto din motive ecologice sau pentru că se declară „ziua bicicliştilor şi a pietonilor”. În al doilea rând, oraşele europene care se respectă au zone pietonale permanente ample, bine gândite şi amenajate, tocmai pentru ca locuitorii să se simtă bine în oraşul lor. Dar d-na Firea n-a spus nimic nou invocând „capitalele europene”, e aproape un reflex: aşa s-au obişnuit mulţi dintre primarii şi politicienii noştri care au dat cu nasul prin Europa şi au impresia că au şi înţeles ceva.

Dar problema e mai complicată. D-na Firea a declarat că va fi primarul tuturor. Aşa încât, vrând-nevrând, trebuie să fie şi primarul celor „câţiva tineri care fac sport” pe Kiseleff şi să nu invoce „supărarea bucureştenilor” pentru că a primit „nenumărate mesaje pe mailul personal şi pe Facebook”. Nu aşa se administrează un oraş şi nu aşa se iau deciziile, pe bază de mailuri şi impresii culese de pe Facebook. E o mare gafă, când administrezi ditamai oraşul, să-ţi dai cu părerea la televizor înainte de a vedea mai exact despre ce e vorba şi de a discuta cu cei implicaţi – în cazul de faţă, cu organizatorii evenimentelor şi cu directorii din primărie. Acceptabile pentru poeta Gabriela Firea, astfel de opinii despre cum ar trebui să arate cultura în Bucureşti sunt inacceptabile pentru un primar.

Mă tem însă că m-am pierdut în detalii. D-na Firea a publicat cărţi, a luat premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, a organizat un concurs de poezie („Ce-ţi doresc eu ţie, Mihai Eminescu”). E clar că iubeşte cultura. A şi spus-o. Tot în calitate de iubitoare de cultură, se află printre co-iniţiatorii propunerii legislative pentru înfiinţarea Festivalului Internaţional „Bucureşti – Pasărea Măiastră”. Expunerea de motive a acestei iniţiative sună aşa: „Festivalul Internaţional «Bucureşti - Pasărea Măiastră» va avea şansa de a deveni un brand al României, comparabil cu cel al Festivalului Internaţional «George Enescu». Concertele de Crăciun şi de Anul Nou de la Bucureşti vor rivaliza cu concertul de Anul Nou de la Viena, dar impactul celor din capitala României va fi mai mare, muzica tradiţională fiind mai apreciată de marele public decât cea clasică”.

Ce frumos şi interesant! Uite-aşa, printr-o lege dată de Parlamentul României, televiziunile lumii – din Honolulu până-n Thailanda – se vor repezi să transmită Concertul de Anul Nou de la Bucureşti. Îi vom umili pe vienezi, care s-au străduit atâta amar de ani să capete prestigiu şi anvergură internaţională. Noi o rezolvăm mai repede: înfiinţăm un festival de muzică tradiţională şi, pe cale de consecinţă, pac!, ne afirmăm în lume cu concertele de Crăciun şi Anul Nou. E clar că lumea va prefera o horă şi-o bătută românească în loc de fandoselile alea clasice şi de valsurile lui Strauss, da?

Să ne înţelegem. Ideea de a înfiinţa un festival prin lege e o năzbâtie. Festivalurile – ca şi alte evenimente culturale de amploare, mai ales cele care se defăşoară în stradă sau în spaţii deschise, un timp mai îndelungat – sunt manifestări ale bucuriei şi ale participării. Nu-i poţi obliga pe oameni, prin lege, să participe şi să se bucure. Dar acest proiect de lege spune mai mult decât pare: acesta e nivelul de înţelegere al iniţiatorilor, asta cred dumnealor despre cultură – că „dai o lege” şi o rezolvi. De fapt, acesta e motivul pentru care doamna Firea s-a repezit să spună că va desfiinţa evenimentele stradale: pentru că nu ştie despre ce e vorba. A rămas la câteva idei învechite despre cultură, preluate din mers. Şi are impresia că sunt singurele valabile.

Or, dacă nu ştie, trebuie ajutată să înţeleagă. Dacă vrea să înţeleagă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Vanatorul/d.c.
6.07.2016, 21:34:14

Dom'le, acuma nu ca vreau sa zic, da' primărița Găbița a lu' Pandelică primărică (via Voiculescu Dan ”Capitan de Plan la Ciolan”), are dreptate, care cum ar veni treaba, cu cultura..! Da' are multa de tot , nu asa..! Pai, aia's fraieri care se..culturalizeaza in strada, pe inima goala..! Aaa..! Daca ar pune PSD-ul de un eveniment cultural cu oarece mititei si niscaiva udatura pentru mereu uscatele gatlejuri ale concetatenilor nostri mandri ca-s romani, ar fi alta treaba..! Pfiiiuuu..! Si daca ar mai veni si domnul Adrian Simionescu, artist de renume mondial cu numele de scena Adrian Minune, membru al PSD si fost consilier local al comunei ilfovene Ştefăneştii de Jos, ar fi..ăl mai eveniment cultural barosan din emisfera nordica..! Da' eveniment cultural tare de tot, nu gluma..! Ca daca iti baga Pavarotti asta al nostru de Adrian Minune 2-3 manele, asta da! act cultural mai ceva ca un festival, si ar merita din plin blocata circulatia intr-o intersectie mai babană, ca sa aiba loc sa transmita live in toate orele de varf ale fusului orar, toate televiziunile de fata pamantului (da' toate televiziunile , nu asa), ca sa stie intrega suflarea a planetei, ca..cand e vorba de un..spectacol artistic organizat de maretul PSD, romanii lasa masina acasa, lasa si soacra in gara, lasa si oala pe foc, pentru a se bucura de un act cultural pe toate benzile de circulatie, indiferent de sensul giratoriu sau de culoarea semafoarelor de care stau atarnati aia care vor la loja...!

+7 (15 voturi)
Mircea Nistor
6.07.2016, 23:09:00

Mă tem că de-ar VREA să înțeleagă, n-ar putea.N-are cu ce...Cultura veritabilă n-are nici o legătură cu datul din clanță care se practică pe la Antena3 sau la organizația PSD Ilfov.. Votanții Brexit din Marea Britanie deja au început să se dea discret la fund... Votanților lui Firea le mai ia ceva timp.. Deocamdată puțini dintre ei realizează cu ce ne-au pricopsit....

+8 (12 voturi)
Fil Bert
7.07.2016, 01:02:27

Solutii exista: de pilda, sa se mute toate evenimentele culturale si sportive in Voluntari. Firme organizatoare se gasesc cu nemiluite, destule conduse de un sau o Pandele, fara nici o legatura cu...Sint foarte multi Pandele in Voluntari.

+10 (10 voturi)
M Costi
7.07.2016, 06:05:26

Corect dle M. Vasilescu , primarita Firea si-a luat ...nasu' la purtare , a inceput sa aibă idei , trebuie pusa la punct ! Cum adica "sa nu mai fie blocate bulevardele!" ? Pai...tocmai s-au obisnuit oamenii cu strazile blocate , cu mersul bara la bara , cu aglomeratiile rutiere si ...hop , vine o ...pesedista si vrea sa ...strice distractia ! Asa ceva nu e posibil , unde ajungem ? Asa ca ...pe ei , pe muma lor.... !

+1 (9 voturi)
Mircea B.
7.07.2016, 06:46:27

M Costi Asa deci. Cand nu are idei, o criticam ca nu are idei. Dar cand are idei proaste , cum Doamne de o mai criticam , ca doar are idei, nu? Sa inteleg M Costi, ca tu esti asa, mai glumet din ...firea ? :)

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările