Poveştile din Transilvania, la Cluj

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va găzdui, în zilele de 23 şi 24 martie, Festivalul Poveştilor din Transilvania, manifestare organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Povestitului. Evenimentul se va bucura de participarea excepţională a povestitorului britanic Ben Haggarty.

                 

Ştiaţi că există o Zi Mondială a Povestitului? Ea este celebrată, în fiecare an, în preajma datei de 20 martie, şi are deja o tradiţie care coboară până la începutul anilor '90. În 1991-1992 a fost organizată, în Suedia, o „zi a tuturor povestitorilor”, care s-a extins, ulterior, pe aproape întreg mapamondul. Data de 20 martie pare să fi fost aleasă pentru întâia dată de către sud-americani, ca zi dedicată povestitorilor. Australienii au făcut un pas mai departe în 1997, când au declarat această dată Ziua Internaţională a Naratorilor Orali, şi au organizat la Perth, pentru prima dată, un Festival al Poveştilor. În 2003, ideea s-a răspândit în Canada, iar din 2004 a fost preluată de Franţa. Cu începere din 2004, Ziua Mondială a Povestitului are şi câte o temă anuală. Astfel, dacă anul 2004 a fost dedicat poveştilor despre păsări, anii următori au fost dedicaţi podurilor, Lunii, călătorilor, viselor, vecinilor, luminii şi umbrei, apei şi copacilor. În acest an, poveştile vor avea ca temă „Norocul şi Soarta”, iar pentru 2014 ne aşteaptă un adevărat regal al poveştilor despre monştri şi dragoni.  

Cu începere din acest an, Ziua Mondială a Povestitului este organizată şi în România, la Cluj, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care va găzdui, în zilele de 23 şi 24 martie, Festivalul Poveştilor din Transilvania. Un festival al poveştilor din Transilvania şi despre Transilvania, care a devenit posibil datorită extraordinarei implicări în acest proiect a unui colectiv internaţional de voluntari coordonat de Camilla Rooney (Anglia), cu sprijinul Consiliului Britanic, Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos (Olanda), Transylvania College – The Cambridge International School in Cluj, Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, Bookstory – Librărie independentă, Universităţii Babeş-Bolyai, Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, dar şi cu participarea Institutului Francez, Centrului Cultural German, Institutului Confucius, altor instituţii şi organizaţii.

Datorită eforturilor organizatorilor, cu toate că se află la prima sa ediţie, Festivalul Poveştilor din Transilvania va reuni artişti cunoscuţi, companii de teatru, povestitori cu renume şi cu o vastă experienţă internaţională, muzicieni, actori, păpuşari, prestidigitatori, artişti, librari, scriitori, ilustratori de carte şi de benzi desenate, meşteri şi creatori populari. Festivalul Poveştilor din Transilvania 2013 îşi propune, prin urmare, să readucă la viaţă tradiţiile povestitului, stimulând participarea generaţiilor tinere şi contribuind la dezvoltarea unei reţele de povestitori locali şi la dezvoltarea tehnicilor narative în cadrul procesului educaţional. Va fi organizat, de asemenea, şi un concurs de povestit deschis pentru copiii cu vârste între 9 şi 16 ani, care vor avea şansa de a concura pentru titlul de Tânăr Povestitor al Anului.

Marea vedetă a festivalului este povestitorul britanic Ben Haggarty, a cărui participare la eveniment a fost posibilă datorită sprijinului Consiliului Britanic. Ben Haggarty este unul dintre cei mai cunoscuţi povestitori britanici, o dovadă vie a faptului că storytelling-ul este în acelaşi timp, o artă şi o meserie care poate fi practicată cu succes. Maestru al improvizaţiei, el şi-a câştigat un renume internaţional prin reprezentaţiile sale inspirate din basmele de pe întreg mapamondul, pe care le-a prezentat, în interpretări unice, în cele mai variate spaţii, „de la peşteri până la Carnegie Hall”. Interesant este faptul că, asemeni compatrioatei sale Camilla Rooney, Ben Haggarty vine la Cluj animat de dorinţa de a descoperi Transilvania, acest tărâm al poveştilor şi legendelor pe care, din fericire pentru noi toţi, britanicii îl privesc astăzi cu respect şi cu interes.

Ar mai rămâne, poate, de spus încă ceva. Organizatorii festivalului şi-au propus ca, în acest ciclu de evenimente, poveştile să poată fi trăite atât de povestitori, cât şi de participanţi. Ca fiecare dintre cei care vor intra pe porţile muzeului să aibă şansa de a-şi reconstrui propria sa poveste. Şi, fireşte, de a o putea împărtăşi cu ceilalţi participanţi, dacă va dori acest lucru.

Iată, de fapt, cum începe povestea pe care vrea să ne-o spună Camilla Rooney: „A fost odată ca niciodată un oraş numit Cluj-Napoca. Era un oraş plin de poveşti. De poveşti prăfuite care zăceau în dulapuri, dar şi de poveşti sălbatice care se întreceau în zbor, purtate de vânt. Fiecare om avea ascunsă, pe undeva, câte o poveste. Şi iată că, într-o bună zi, oamenii din Cluj-Napoca s-au hotărât să adune laolaltă toate poveştile din toată ţara…” Vreţi să aflaţi continuarea? Ei bine, vă aşteptăm la Cluj!Parteneri principali: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, British Council, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, BookStory Librărie independentă, Universiatatea Babeş-Bolyai, Kingdom of the Netherlands, Primăria Cluj-Napoca.

Parteneri principali: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, British Council, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, BookStory Librărie independentă, Universiatatea Babeş-Bolyai, Kingdom of the Netherlands, Primăria Cluj-Napoca.

      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite