Premiera filmului documentar „Transilvania – Burguri medievale", de Florin Andreescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perspectivă din Sighişoara            FOTO: Florin Andreescu
Perspectivă din Sighişoara            FOTO: Florin Andreescu

Proiecţia, în premieră, a filmului documentar Transilvania - Burguri Medievale, realizat de artistul fotograf Florin Andreescu, va avea loc miercuri, de la 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român.

Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român şi Editura Ad Libri, propune o incursiune inedită în nouă oraşe medievale din Transilvania – Braşov, Sighişoara, Mediaş, Cluj-Napoca, Bistriţa, Alba Iulia, Orăştie, Sebeş şi Sibiu. Secrete medievale, legende şi tradiţii pline de culoare ies la iveală de-a lungul unei călătorii incitante prin legendara Siebenbürgen, care oferă imaginea unei lumi aparte, cu aşezări clădite după model german, biserici fortificate ca nişte cetăţi şi numeroase monumente de arhitectură gotică, renascentistă şi barocă. Trecutul multietnic şi tradiţiile multiculturale şi-au lăsat pentru totdeauna amprenta asupra acestei regiuni.

După proiecţie, realizatorul filmului şi cercetătoarea dr. Doina Işfănoni invită publicul la un dialog despre patrimoniul Transilvaniei.

Afis burguri medievale

Transilvania - burguri medievale (comentariu: Mariana Pascaru, lectura: Mihai Gruia Sandu, montaj: Alexandru Stănescu) a apărut la sfârşitul anului 2018 pe DVD (88 min.), în limba română, cu subtitrare în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană. Este al patrulea din seria documentarelor Travel&History (România, pas cu pas, Maramureş, ţară veche, ţară nouă şi La pas prin Bucureşti) prin care fotograful Florin Andreescu redescoperă şi promovează patrimoniul local.

Cu o activitate de peste 20 de ani pe piaţa editorială, fotograful Florin Andreescu s-a făcut remarcat prin numeroasele albume dedicate României (Oameni, locuri şi istorii, O amintire fotografică, Salutări din România, Made in Romania, Delta Dunării, Flashbacketc.), aflate ani la rând în topurile celor mai bine vândute titluri de non-ficţiune.

A câştigat mai multe premii pentru calitatea grafică de excepţie a acestor albume şi a participat la numeroase expoziţii personale de fotografie, atât în ţară, cât şi peste hotare. Florin Andreescu a fost la începutul anilor '90 inginer de sunet la Studioul Cinematografic Bucureşti (Buftea), pentru ca apoi să facă parte din echipa care a înfiinţat secţia de Multimedia din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite