Premiera Tetralogiei Wagner în  Festivalul „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tetralogia „Inelul Nibelungului”, de Richard Wagner, va fi prezentată, în premieră, la Bucureşti, la Festivalul „George Enescu”. Cele patru opere: „Aurul Rinului”/ „Das Rheingold”, „Walkiria”/ „Die Walküre”, „Siegfried” şi „Amurgul Zeilor”/ „Götterdämmerung” vor fi interpretate de Orchestra Simfonică Radio din Berlin, condusă de dirijorul Marek Janowski, pe 15 septembrie, de la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului.

Cu prilejul anului internaţional Richard Wagner (1813-1883), Festivalul Internaţional „George Enescu” va prezenta pe 15 septembrie, pentru prima dată, tetralogia „Inelul Nibelungului”. Din distribuţie vor face parte interpreţi precum:  Egils Silins (bass bariton), Valentin Vasiliu (bariton), Marius Vlad Budoiu (tenor), Christian Elsner (tenor), Ştefan Ignat (bariton), Elisabeth Kulman (mezzosoprană) şi Alina Bottez (soprană). 

 Wagner a scris libretele pentru seria „Inelul Nibelungului” prin îmbinarea unor elemente din mituri germane şi scandinave. Inelul magic, realizat de piticul Alberich din aurul furat de la Fiicele Rinului, bijuterie care conferă putere asupra întregii lumi, este motivul intrigii care implică trei generaţii de protagonişti, zei şi personaje mitologice. 

Dirijorul român Sergiu Celibidache a condus Orchestra Simfonică Radio din Berlin

Dirijorul polonez Marek Janowski (74 de ani) se află la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio din Berlin din 2002. Acesta a fost oaspetele mai multor orchestre din întreaga lume, printre care: Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra din Cleveland, Orchestra din Philadelphia, Orchestra din Paris, Orchestra din Zürich şi Orchestra din Budapesta.

Printre personalităţile care au condus Orchestra Simfonică Radio din Berlin/ Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, fondată în 1923, se numără: Eugen Jochum (1932–1934) Sergiu Celibidache (1945-1946), Hermann Abendroth (1953–1956) şi Rolf Kleinert (1959–1973). 

Festivalul „George Enescu” îi oferă publicului ocazia de a asculta capodopera wagneriană chiar în anul în care se celebrează bicentenarul naşterii lui Richard Wagner. Vara aceasta, festivalul BBC Proms a fost deschis cu teatralogia „Inelul Nibelungului”, sub bagheta marelui dirijor Daniel Barenboim, care va fi prezent, de asemenea, la această ediţie a festivalului.

În aceeaşi seară, pe 15 septembrie, la Ateneul Român, de la ora 17.00, Otomo Naoto, unul dintre cel mai cunoscuţi dirijori asiatici, va urca pe scenă alături de Harmonious Chamber Orchestra - Osaka şi de solistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu (flaut) pentru a interpreta „Concertul pentru flaut şi orchestră de coarde” de André Jolivet, precum şi „Octuor-ul în Do Major op.7” de George Enescu.

De la ora 22.30, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopţii, Ghislieri Choir & Consort vor urca pe scena Ateneului Român alături de cunoscutul dirijor Giulio Prandi şi de unii dintre cei mai cunoscuţi solişti ai lumii - soprana Roberta Invernizzi şi tenorul Luca Cervoni - pentru a interpreta „Regina Coeli în Do Major KV 108” de Wolfgang Amadeus Mozart şi „Mattutino de’ morti” de Davide Perez.

   

Festivalul „George Enescu” se va desfăşura  între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite