Arte

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Iohannis va participa la Sibiu la aniversarea a zece ani de când oraşul de pe Cibin şi Luxembourg au fost Capitale Culturale Europene

0
8 Jun 2017 13:10:39
Autor: Otilia Andrei
Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, şi preşedintele Klaus Iohannis                FOTO: Sebastian Marcovici
Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, şi preşedintele Klaus Iohannis                FOTO: Sebastian Marcovici

Împlinirea a zece ani de când municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană împreună cu Luxembourg va fi celebrată pe 17 iunie, la Sibiu, printr-o serie de manifestări la care vor participa şeful statului, Klaus Iohannis, dar şi reprezentanţi de rang înalt din Luxembourg. Din program face parte vizionarea unuia dintre spectacolele care se joacă în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu, potrivit news.ro.

Surse oficiale au declarat, pentru News.ro, că în 17 iunie va avea loc la Sibiu sărbătorirea a zece ani de când municipiul şi Luxembourg au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană.

În cadrul manifestărilor, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţi ai tuturor instituţiilor care au fost implicate în derularea programului, declaraţii de presă comune, dar şi participarea la diferite evenimente publice din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Directorul FITS, Constantin Chiriac, a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre programul de la Sibiu al preşedintelui şi a precizat că, deşi nu este cel care va organiza evenimentul de celebrare a celor zece ani, cunoaşte că şeful statului va urmări unul dintre spectacolele de teatru.

„Aniversăm zece ani de Capitală Culturală Europeană pentru că Sibiu şi Luxemburg au schimbat percepţia a ceea ce înseamnă acest program al Comisiei Europene. Dacă an de an sunt două oraşe din două ţări diferite şi, de obicei, în timpul aniversării e o cooperare, apoi se cam duce de râpă şi după ani dispare, ei bine, Sibiul şi Luxemburgul au arătat că de-a lungul timpului cooperarea a crescut”, a declarat Constantin Chiriac, citat de news.ro.

„Anul acesta avem mai multe activităţi împreună decât am avut în 2007. Este foarte important că va fi preşedintele României acasă, la Sibiu, de unde a plecat. Vor fi multe acţiuni în data de 17, în mod cert va fi prezent la spectacolul «Şefele» al Teatrului din Esch. Bănuiesc că organizatorii vor oferi un program cu tot ceea ce se întâmplă. Vor fi şi nişte distincţii acordate, un dialog pentru viitorul relaţiilor, dar, aşa cum spuneam, nu noi suntem organizatorii”, a adăugat Chiriac, citat de acelaşi site.

Pe 17 iunie,  ora 16:00. la  Teatrul Naţional "Radu Stanca", va fi reprezentat spectacolul "Şefele" (foto) de la Théâtre d’Esch/Luxembourg. Şeful statului va participa la acest spectacol.

Erna, Grethe şi Mariedl sunt „Şefele”. „Este vorba despre oameni care se cred atotştiutori şi simt că sunt în stare să controleze totul”, scrie Werner Schwab, autorul originar din Graz, în prefaţa piesei sale de teatru. În spectacolul „Şefele”, copilul teribil al teatrului austriac din anii '90 ne invită într-o lume ciudată a trei femei sărace şi defavorizate, ale căror grandomanii cotidiene le fac să decadă atât de adânc într-un context monstruos şi abisal, încât natura societăţii care le-a respins este dezvăluită, în tot adevărul său reprimat şi în grotescul său respingător, într-o manieră uimitoare. Artificiile de limbaj pe care autorul le foloseşte în spectacol şi teatralitatea senzuală a acestor actriţe se îmbină şi transformă spectacolul într-o celebrare autentică a artei dramatice.

Regizorul Charles Muller continuă explorarea unui subiect atât de relevant în prezent, şi anume, outsider-ul şi excluderea individului din societate.

Municipiul Sibiu a deţinut, în 2007, titlul de Capitală Culturală Europeană alături de Luxembourg, fiind, până în prezent, singurul oraş din România care a organizat astfel de programe sub egida Comisiei Europene.

În perioada respectivă, Klaus Iohannis era primar al municipiului Sibiu, care a atras peste un milion de turişti într-un singur an, majoritatea venind pentru evenimentele culturale, sportive şi diplomatice care au avut loc.

17 iunie.  ora 16:00. la Teatrul Naţional Radu Stanca

Théâtre d’Esch/Luxembourg
Şefele
(First ladies)

De: Werner Schwab
Regia: Charles Muller
Scenografie: Christoph Rasche
Costume: Ulli Kremer
Muzica: Gast Waltzing
Light design: Philippe Lacombe
Machiaj: Joël Seiller
Accesorii: Carine Ceglarski
Asistent: Natalie Werle
Muzicieni care cântă la tubă: Patrick Krysatis, Ansis Nikolovskis
În distribuţie: Krista Birkner, Christiane Rausch, Ilona Schulz

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările