Presiuni ale sindicatului lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României

"În an centenar, managementul celui mai mare muzeu de istorie din ţară orientează eforturile şi resursele instituţiei, nu către punerea în valoare a patrimoniului, ci împotriva propriilor angajaţi", se plâng angajaţii de la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa“.

"În Muzeul Naţional de Istorie a României s-au inregistrat în ultimul timp 40 demisii, incluzând specialişti valoroşi în domeniul patrimoniului. Echipa managerială a MNIR nu este însă deloc impresionată de acest fenomen. Dimpotrivă, fluctuaţia de personal a fost transformată într-un „avantaj”, în sensul contestării în tribunal a reprezentativităţii sindicatului.

Toate acestea acţiune „managerială” presupune şi contractarea din fonduri publice a tot mai numeroase servicii juridice. MNIR a plătit 114.000 lei pentru diverse servicii juridice, iar în perioada ianuarie-octombrie 2018 suma cheltuită în astfel de scopuri a depăşit deja 250.000 lei, de multe ori cheltuielile fiind prilejuite de acţiuni în instanţă împotriva angajaţilor.

În lupta împotriva stării de degringoladă instalată managerial şi împotriva regimului de dependenţă (bazat pe micro-politici în care fiecare are ceva de câştigat sau de pierdut), forţa noastră nu a constat şi nu constă în număr. Însemnătatea Sindicatului Lucrătorilor din MNIR este dată de solidaritatea membrilor săi, de expertiza lor profesională, de curajul şi bunul lor simţ, de hotărârea de a ieşi în stradă pentru drepturile lor şi de încrederea în puterea acţiunii şi a cuvântului scris de a îndrepta lucrurile în sensul reinstaurării în această instituţie a unui climat de lucru caracterizat de profesionalism şi respect.

Sindicatul Lucrătorilor din MNIR înţelege să continue demersurile pentru readucerea normalităţii în acest muzeu public de primă importanţă", au scris reprezentanţi ai Confideraţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa".

Imagine indisponibilă

Ernest Oberlander -Târnoveanu (foto), directorul Muzeului Naţional de Istorie, justifica, astfel, cheltuielile muzeului, într-un interviu:

"În 2016 am organizat un concurs internaţional de soluţii de arhitectură. Din păcate, din motive care sunt în afara capacităţii de control al Muzeului, concursul a fost viciat profund de către organizatori, de către Ordinul Arhitecţilor, care a modificat, ca să zic aşa, caietul de sarcini în limba engleză. Caietul de sarcini conceput în colaborare cu reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor prevedea acoperirea totală a curţii interioare. Pentru că una dintre direcţiile importante ale noului proiect era aceea de a câştiga spaţiu, iar spaţii posibile nu mai există decât în curtea interioară şi în subsol. Cerinţa a fost acoperirea totală a curţii interioare, iar pe site-ul concursului ţinut de către Ordinul Arhitecţilor s-a pus o traducere modificată, care a alterat complet cerinţele instituţiei. Muzeul are nevoie de acel spaţiu, care este de peste 2000 de metri pătraţi, pentru mari activităţi culturale.

Situaţia a fost agravată de faptul că proiectul considerat câştigător – sigur, a fost un vot foarte strâns, 4 la 3 – prevedea o curte interioară parţial acoperită şi neînchisă, ceea ce nu permite expunerea de patrimoniu. Mai mult decât atât, generează mari probleme în întreţinerea acelui spaţiu. În plus, în caietul de sarcini al concursului, în tematica de concurs în limba română, care a fost pusă pe SEAP de către Muzeul Naţional, erau prevăzute trei nivele de depozite subterane, tot sub curtea interioară. Soluţia câştigătoare are mai multe nivele, dintre care unele nu sunt destinate depozitării.

Din păcate, hotărârea finală a instanţelor a fost aceea de a nu ţine cont de aceste grave disfuncţionalităţi pentru o instituţie muzeală şi am revenit la negocieri cu firma câştigătoare. Suntem în curs de negocieri. Noi le-am cerut să ne dea răspunsuri clare, cum găsesc ei soluţii pentru ca patrimoniul să fie expus în condiţiile asigurării conservării şi securităţii aşa cum cere legea.

Firma câştigătoare se numeşte Star. Este din România şi este firma unui vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor".

Carte de vizită

Numele: Ernest Oberländer-Târnoveanu
Data şi locul naşterii:30 decembrie 1950 (în acte, 1 ianuarie 1951), Bucureşti

Studiile şi cariera:

1974, Universitatea Bucureşti, licenţiat în Istorie şi Arheologie Clasică

2000: Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“, Bucureşti, doctor în istorie

1974-1975: profesor de istorie şi de latină, Şcoala generală din Jurilovca, judeţul Tulcea

1975-1980: conservator la Muzeul Judeţean Tulcea, cabinetul numismatic

1980-1995: cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Bucureşti

1995-2012: şef al Cabinetului Numismatic MNIR

2012-prezent: director al Muzeului Naţional de Istorie a României

Locuieşte în: Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite