Arte

articolul anterior articolul urmator

Prestaţia grupului Fluid la redeschiderea Muzeului de Artă Contemporană a stârnit „reacţii instigatoare la ură“. MNAC sprijină în continuare duo-ul

23
15 Jun 2020 12:54:36
Autor: Adelina Mărăcine
Grupul Fluid a concertat la redeschiderea Muzeului Naţional de Artă Contemporană FOTO Gabriela Pană
Grupul Fluid a concertat la redeschiderea Muzeului Naţional de Artă Contemporană FOTO Gabriela Pană

Prestaţia grupului Fluid, queer act bucureştean, la redeschiderea Muzeului Naţional de Artă Contemporană a stârnit un val de comentarii defăimătoare pe pagina de Facebook a instituţiei de cultură, care a transmis luni că rămâne alături de duo.

În urma transmisiunii live a evenimentelor din cadrul evenimentului „Marele Vernisaj de Vară la MNAC“ din 10 iunie, pagina de Facebook a muzeului a fost ţinta unui val orchestrat de comentarii ofensatoare şi defăimătoare, atât la adresa artiştilor implicaţi (Paul Dunca/ Paula Dunker şi Alex Bălă), cât şi a organizatorilor, scrie news.ro. 

„MNAC regretă faptul că performance-ul Fluid de la deschiderea noului sezon expoziţional nu mai există online, dar virulenţa acestor reacţii instigatoare la ură, alături de imposibilitatea de a modera în timp real un asemenea atac, au condus la decizia de a înlătura de pe pagină materialele video din seara evenimentului. Muzeul Naţional de Artă Contemporană nu va oferi un spaţiu pentru asemenea luări de poziţie reprobabile şi doreşte în continuare să fie o platformă de exprimare pentru orice minoritate de gen, economică sau culturală. Rămânem alături de formaţia Fluid. Considerăm că respectul faţă de celălalt şi promovarea drepturilor omului stau la baza unei societăţi deschise şi că trebuie susţinute eforturile de multiplicare a acestor valori“, se arată într-un comunicat transmis de instituţie. 

Reprezentanţii MNAC au mai declarat că muzeul „s-a străduit să fie un spaţiu cultural liber, accesibil tuturor, indiferent de culoare, identitate, orientare sexuală sau de gen şi a încercat să contribuie la prezenţa în spaţiul public a acestor comunităţi“.

MNAC a susţinut şi va continua să susţină orice manifestare artistică reprezentativă pentru identităţile unor comunităţi minoritare. În plus, va continua să reflecte diversitatea artei şi să susţină dezvoltarea creativităţii vizuale contemporane.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană „condamnă orice expresie de extremism ideologic, de limbaj, cultură sau gen şi nu va facilita, încuraja sau participa la niciun fel de discuţie care implică astfel de atitudini, drept care, începând din acest moment, platforma facebook a MNAC nu va mai fi un teren de întâlnire a diverselor extremisme şi opinii partizane în căutare de atenţie, indiferent de miza morală a subiectului“, se mai arată în comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Lupulalbastru
15.06.2020, 13:51:48

Șî eu subțin curiștii! Ce poate fi mai frumos decât să îi vezi pe doi cum se sărută limbă în limbă? Ce poate fi mai frumos ca un picior și fund păros? Este ideal,nu văd cum pot trăi unii fără ceva atât de frumos? Evident este un pamflet. Provoacă scârbă!

+15 (21 voturi)
Elena Vatamanu
15.06.2020, 14:07:16

Dezgust profund, sub orice limita a demnitatii umane tu ca stat sa alegi asemenea imagini grotesti. Cine sunt reponsabilii de asa ceva? Sa va fie rusine, sa va dati demisia si sa recuperati banii statului roman, adica si banii pe care ii platesc lunar la stat din salar, TVA. Ne-am saturat de ipocrizia cu "hate speech". Ati umplut paharul rabdarii!

+18 (22 voturi)
Klaus Ciochannis
15.06.2020, 14:01:14

„SĂ CADĂ CATEDRALA!” - foarte tolerant, foarte fără ură, o urare plină de dragoste, foarte incluziv, n-am ce să zic! Cine vrea artă să plătească, eu nu sunt de acord ca toate prostiile să fie plătite din bani publici! Două milioane de euro a costat show-ul! Nu știm cine și cât a încasat. Atâția copiii așteaptă bani de tratament, dar statul îi dă unor c uriști să cânte „SĂ CADĂ CATEDRALA!”. Ipocriților!

+14 (18 voturi)
Klaus Ciochannis
15.06.2020, 14:02:26

Videoclipul e tăiat fix după ce zice

+4 (6 voturi)
Klaus Ciochannis
15.06.2020, 14:03:50

Video-ul e tăiat fix după ce zice SĂ CADĂ CATEDRALA - De ce ascundeți mizeria și ura, de ce nu îi prezentați așa cum sunt??? Parcă creștinii erau ăia intoleranți și răi și etc. Uite că ăștia nu sunt cu nimic mai buni, și toată ura asta mai e și pe banii noștri!

+15 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările