Arte

articolul anterior articolul urmator

Profesionişti din sectorul cultural, scrisoare adresată preşedintelui şi prim-ministrului: Ministrul Culturii s-a descalificat total

7
15 Jan 2021 13:48:49
Autor: News.ro
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii Foto INQUAM PHOTOS
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii Foto INQUAM PHOTOS

Mai mult de 150 de profesionişti din sectorul cultural au transmis vineri, de Ziua Culturii Naţionale, o scrisoare preşedintelui Iohannis şi prim-ministrului Cîţu în care cer ca ministrul Culturii să îşi ceară public scuze pentru că a manipulat intenţionat opinia publică şi ca în fruntea ministerului să fie numiţi „oameni competenţi, care nu îi dispreţuiesc pe cei care lucrează în domeniu şi care pricep problemele cu care aceştia se confruntă”.

Între semnatarii scrisorii şi iniţiatorii petiţiei online se numără cineaştii Florin Iepan, Andrei Ujică, Alexandru Solomon, Mona Nicoară, Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Dăscălescu, scriitorul Alex Tocilescu şi actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ.
 
„De la începutul pandemiei, Ministerul Culturii nu a reuşit să pună în practică o politică de sprijinire a culturii şi a industriilor creative. Nu s-a făcut nimic substanţial în sprijinul lucrătorilor, creatorilor şi a companiilor din domeniu.
 
Mii de oameni îşi văd ameninţate ocupaţia, teatrele, galeriile şi trupele independente sunt în pericol existenţial, festivalurile de toate genurile sunt anulate, la Centrul Naţional al Cinematografiei nu s-a mai organizat niciun concurs de proiecte, producţia de film s-a prăbuşit, iar cinematografele sunt în pragul falimentului.
 
Ce face Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, în acest context? Mai întâi, încearcă să-l discrediteze pe regizorul Alexander Nanau care – pe 12 ianuarie – a tras un semnal de alarmă, refuzând să primească o distincţie oferită de preşedintele României, Klaus Iohannis. Ministrul scoate din raft dosarele cu finanţările obţinute de filmul domnului Nanau începând cu anul 2016, ca şi cum ar fi vorba de sume acordate prin graţia domnului Gheorghiu, iar petentul şi-ar fi pierdut astfel dreptul de a protesta. Atacă un om care contribuie la prestigiul internaţional al culturii române şi implicit al României, dar evită fondul problemei... Apoi înşiră o listă de fonduri alocate culturii în 2020, dintre care majoritatea funcţionează chinuit de ani de zile, ca şi cum ar fi vorba de formule de sprijin pe care Ministerul le-a creat în contextul pandemiei.
 
A doua zi, pe 14 ianuarie, domnul ministru continuă să manipuleze opinia publică şi declară că Ministerul Culturii şi-a încheiat misiunea, trimiţând către alte ministere o propunere de ajutor pentru domeniul de care se ocupă. Restul nu mai e treaba dumnealui. Continuă, spunând că nu vrea să preia de la Ministerul Economiei o schemă de ajutor pentru cinematografie, pentru că aceasta l-ar obliga să ia bani de la teatre. Ori schema în cauză se bazează pe un buget propriu deja alocat. E greu de spus cât e vorba de incompetenţă şi în ce măsură este minciună.
 
Faptul că Ministrul Culturii s-a descalificat total este evident.
 
Mai grav este că ne confruntăm cu o atitudine care compromite nu doar credibilitatea celor care gestionează destinele unui întreg sector care aduce beneficii importante, inclusiv financiare, statului român, dar şi credibilitatea celor care ne guvernează în ansamblu.
 
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, nu ne dorim medalii şi festivităţi. Ne dorim, în schimb, în fruntea Ministerului Culturii oameni competenţi, care nu îi dispreţuiesc pe cei care lucrează în domeniu şi care pricep problemele cu care aceştia se confruntă.
 
Aşteptăm o reacţie publică din partea Preşedinţiei şi a Guvernului României în ceea ce priveşte importanţa pe care o acordă culturii şi o strategie coerentă, funcţională de salvare a domeniului cultural în perioada de criză pe care o traversăm.
 
Dar, în primul rând, cerem ca ministrul Culturii să îşi ceară public scuze pentru că a manipulat intenţionat opinia publică, din poziţia de ministru al unui stat european. Nu putem accepta să fim reprezentaţi de un om politic care compromite misiunea Ministerului Culturii şi mecanismele sale”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tudor Miclovan
15.01.2021, 13:58:04

Asta va spun si eu de cand l-au pus pe necioplitul asta de Burghiu (Bogdan + Gheorghiu = Burghiu). E un semn palid dar bun, ca s-au mai adunat oamenii ce se simt in domeniu, caci de multe ori orgoliile ii tin la distanta si incearca sa mute bolovanul inapoi in muntii Calimani de unde a venit acest insipid inept agramat. Fireste ca cei in chestiune isi vizeaza propriile persoane, in nici un caz actele de vandalism impotriva culturii facute de acest Mihai Tudose in tinerete, daca ne luam dupa moaca de betiv autorizat, dar tot e mai bine decat nimic. Locul lui Burghiu e in padure langa mentorul sau, Gicanul Flutur si sa stea impreuna la doborat busteni, strigand cade. Poate macar pe unul dintre ei doi pana la urma tot il nimereste razbunarea muntelui golit de verde.

-10 (14 voturi)
Fahrenheit 451
15.01.2021, 14:07:15

... Noua guvernare repetă marile greșeli ale guvernărilor de după guvernările PSD! Mint cu nerușinare, îi iau pe oameni de proști cu manipulările lor, strâng șurubul, amenință etc.! Schimbați placa, altfel românii se vor reîntoarce la ,,dragostea dintâi'', PSD-ul! Nimeni nu vă va ierta dacă le veți bătători calea din nou celor din PSD către guvernare! Rezultatul unei bune guvernări este evidențiat f. simplu de creșterea nivelului de trai! Nu crește?... Atunci scădeți voi!

+3 (3 voturi)
Sorin Ionascu
15.01.2021, 14:12:45

Recunosc, am sperat ca, odata cu schimbarea culorii politice a guvernului, sa apara si o schimbare in bine a vietii culturale. Timp de multi ani, PSD a demonstrat cu consecventa faptul ca cultura e o preocupare maginala si neimportanta, oferind conditii materiale si organizatorice jalnice vietii culturale, care a supravietuit cu greu si in mare parte prin demersuri private. Inclusiv institutiile culturale importante au fost populate cu personaje afiliate, a caror competenta a lasat mult de dorit si care au dus in derizoriu majoritatea demersurilor din acest sector de activitate. Cu toate acestea, uneori chiar impotriva propriilor dorinte, au reusit sa sustina unele activitati - e drept, putine si deseori prost gestionate - care au mentinut cat de cat Romania pe harta culturala a lumii. Acum era un moment propice, dar intai s-a profitat de pandemie pentru a se reduce practic la zero activitatea culturala iar acum se trece la o treapta superioara, in care se incepe chiar dezorganizarea si distrugerea putinului ramas. Ministrul (IN)culturii a primit - se pare - sarcina de serviciu sa distruga si ultimele urme sau ramasite de cultura si face exact ce i s-a cerut. si ce stie mai bine.

0 (2 voturi)
Lucifer
15.01.2021, 14:14:44

Vreţi bani de la stat, ai?

-5 (13 voturi)
Lica Mosu
15.01.2021, 14:32:01

@ ,, cultur... escu” ! ,,Că cultura...” e o...,,cacafonie” !! PS Si ce-ai vrea de la ,,globaliști” ?!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările