Arte

articolul anterior articolul urmator

Program integral Mozart, condus de Christian Badea, într-un concert online fără public la Ateneul Român

0
13 Oct 2021 10:12:54
Autor: Ionela Roşu
Dirijorul Christian Badea
Dirijorul Christian Badea

Filarmonica „George Enescu” programează pentru joi, 14 octombrie, de la ora 19.00, transmiterea, în regim de live, a unui concert fără public, cu un program integral Mozart, condus de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituţiei. Programul  este alcătuit din Mica serenadă, în sol major, KV525 şi Simfonia nr.36, în do major, KV425, Linz de W. A. Mozart.

„Muzica lui Mozart, de inspiraţie genială şi divină, a rezistat vicisitudinilor istoriei de mai bine de 250 de ani şi rămâne actuală, profund umană, plină de prospeţime şi de optimism. În aceste timpuri incerte, această muzică este cel mai bun medicament pentru suflet şi o încurajare că lumea merge înainte, readucând speranţa unei reveniri la o viaţă normală. Sper ca, în curând, să putem oferi din nou şi concerte cu public, redobândind astfel atmosfera unică a evenimentelor Ateneului”, a declarat maestrul Christian Badea.

În ediţia de anul acesta a Festivalului, recent încheiată, Christian Badea a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok şi Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, Corul Filarmonicii George Enescu şi soliştii Kian Soltani (violocelist) şi Cosmin Ifrim (tenor). "Uvertura din Tannhäuser a fost un model de progresie dramatică sub conducerea unui dirijor care e excelent în muzica simfonică, aşa cum a arătat de atâtea ori, dar care devine demoniacal atunci când abordează repertoriul de operă", scrie Alexandru Pătraşcu, în cronica concertului din Festival.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A iniţiat ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018.  A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) şi „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internaţional George Enescu 2019 din Bucureşti, a condus  Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist.

Concert simfonic fără public

Joi, 14 octombrie 2021, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Christian Badea

Program

Wolfgang Amadeus Mozart

Mica serenadă, în sol major, KV525

Simfonia nr.36, în do major, KV425, Linz

Concertul va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Parteneri media:  Radio România Muzical şForumul Cultural Austriac

Concertul este transmis şi pe paginile de Facebook ale Radio România Muzical şi Forumului Cultural Austriac:

https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990)

forumul cultural austriac | Facebook

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările