Radu Beligan trăieşte în continuare, prin trei DVD-uri care vor fi distribuite cu ziarul „Adevărul“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost cândva tânăr... Radu Beligan (1918-2016), la vârsta realizării filmelor, alături de frumoasa Irina Petrescu, în pelicula „Şeful sectorului suflete“ (1967), primul DVD care va fi distribuit împreună cu „Adevărul“
A fost cândva tânăr... Radu Beligan (1918-2016), la vârsta realizării filmelor, alături de frumoasa Irina Petrescu, în pelicula „Şeful sectorului suflete“ (1967), primul DVD care va fi distribuit împreună cu „Adevărul“

DAR Începând de săptămâna viitoare, ziarul „Adevărul“ vă aduce trei filme de referinţă ale maestrului Radu Beligan, plecat de curând dintre noi, pe 20 iulie, la vârsta de 97 de ani. DVD-urile vor fi distribuite în zilele de luni, la preţul de 14,99 lei (ziar + DVD).

Începutul va fi făcut în data de luni, 5 septembrie, cu filmul „Şeful sectorului suflete“ (1967, regia Gheorghe Vitanidis). Vor urma încă două titluri de neratat din filmografia marelui actor Radu Beligan: pe 12 septembrie este programat DVD-ul cu filmul „Directorul nostru“ (1955, regia Jean Georgescu), iar ciclul se va încheia luni, 19 septembrie, cu pelicula „Celebrul 702“ (1962, regia Mihai Iacob).

A debutat ca Rică

Sunt trei roluri cinematografice de referinţă ale maestrului Radu Beligan, din perioada cea mai fastă a creaţiei sale, cea a tinereţii şi, ulterior, a deplinei maturităţi. Actorul intrase fulminant direct în istoria cinematografiei româneşti, prin partitura junelui Rică Venturiano, pe care i-a oferit-o – la doar 25 de ani – regizorul Jean Georgescu, în ecranizarea „O noapte furtunoasă“ din 1943, film de referinţă al perioadei precomuniste.

După o apariţie în ecranizarea după Tudor Muşatescu „Visul unei nopţi de iarnă“ (1946), tot a lui Jean Georgescu, actorul se remarcă în filmul „Răsună valea“ (1950) al regizorului Paul Călinescu, care – cu toată încărcătura sa proletcultistă – este foarte important pentru lansarea industriei cinematografice socialiste. Acelaşi Jean Georgescu îi va oferi, în anii ’50, partituri de referinţă, mai ales în ecranizările după Caragiale pe care le-a făcut.

„Directorul nostru“, film-cult după jumătate de secol

Se detaşează, din acea perioadă şi din cele trei filme prezentate, comedia „Directorul nostru“ (1955), tot al regizorului Jean Georgescu, film curajos care-a beneficiat de o scurtă perioadă de slăbire a cenzurii şi care, reconsiderat de critică în ultimii ani, tinde să se transforme într-un film-cult dintre cele (prea) puţine valoroase realizate în perioada respectivă. Comedia este realizată pe scenariul scris (sub pseudonimul Gh. Dorin) chiar de regizorul Jean Georgescu, special pentru cuplul Grigore Vasiliu-Birlic şi Alexandru Giugaru. Filmul a fost o satiră care a produs un imens scandal în epocă, lăsându-se cu interzicerea, o vreme, a lui Jean Georgescu.

image
„Filmul meu atacă violent moravurile birocratice practicate în unele din instituţiile noastre, condamnă prin ascuţişul satirei pe acei funcţionari cu răspunderi mari sau mai mici care, cu bună ştiinţă, tolerează aceste stări de lucruri, cultivând servilismul, chiulul, necinstea“, spunea regizorul Jean Georgescu la momentul premierei.

Peste ani, celebrul Cristian Tudor Popescu va scrie: „«Directorul nostru» înseamnă un moment ieşit din comun până la incredibil în cinematografia românească. Nimic nu îl anunţa şi nimic nu îl va continua ani mulţi după premieră“. „Nu toate filmele au fost «sub scut» în obsedantul deceniu“, considera şi criticul de film Călin Căliman.

Dacă e luni, e Beligan. Cu „Adevărul“

Celelalte două filme din selecţia „Adevărul“ sunt ecranizări după piese de teatru de referinţă ale perioadei respective (anii ’50-’60), importante în epocă, dar care-şi păstrează farmecul naiv şi ingenuu şi astăzi. „Şeful sectorului suflete“ este o ecranizare a piesei omonime de Alexandru Mirodan, în regia lui Gheorghe Vitanidis şi pe scenariul scris de Marica Beligan.

Radu Beligan
Filmul este o comedie lirică şi ironică în care o tânără chimistă, dându-şi seama că nu mai poate continua relaţia cu un individ posesiv şi egoist, dialoghează cu un personaj imaginar care este chiar propria sa conştiinţă pe care îl numeşte „şeful sectorului suflete“, dar care seamănă leit cu un meteorolog inteligent şi spiritual pe care l-a cunoscut cândva.

„Celebrul 702“ este o ecranizare mai timpurie după o piesă de teatru cu acelaşi titlu a aceluiaşi Alexandru Mirodan. Filmul se doreşte a fi o satiră foarte străvezie la adresa SUA (numită Alergica) şi a modului de viaţă american. Personajul principal este Kid Sandman, care este închis în închisoarea Bing-Bing (aluzie la Sing-Sing). El este condamnat la moarte, dar adevăraţii vinovaţi sunt un grup de gangsteri care l-au ameninţat că-i vor omorî fiul dacă nu ia vina asupra lui.

Filme care anunţau deschiderea

Soarta lui este însă pe punctul de a se schimba când proprietarul editurii Books and Books îl vizitează şi-i propune să-şi scrie memoriile, editura urmând să le transforme într-un best-seller. În schimbul scrierii cărţii, lui Kid i se promite că va rămâne în viaţă. Deşi vă rămâne închis, celula sa va fi transformată într-un veritabil apartament având inclusiv o secretară. Directorul editurii îi oferă un „bonus de viaţă“ doar dacă îi face jocul, dar Kid preferă să scrie despre adevăr, oameni şi dragoste.

Aflat în culmea gloriei după apariţia primelor două romane, Kid află că nu va mai beneficia de o nouă amânare a sentinţei, urmând să fie executat a doua zi. În acea noapte el va primi vizita unei misterioase fete în albastru... „Această comedie, bine scrisă de Alexandru Mirodan şi Mihai Iacob şi excelent interpretată de Radu Beligan, Ion Finteşteanu, Ştefan Ciubotăraşu, Nicolae Gărdescu, reprezintă primul moment de relaxare după propaganda anticapitalistă sumbră a anilor ‘50, anunţând «dezgheţul» ce va marca deceniul 7“, considera, peste ani, şi CTP în cartea sa „Filmul surd în România mută“.

image
Radu Beligan
„Nu toate filmele au fost «sub scut» în obsedantul deceniu. Semnalul a fost dat de comedia satirică «Directorul nostru», de Jean Georgescu.“ Călin Căliman critic de film
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite