​Radu Paraschivescu, Valentin Naumescu, Ioana Pârvulescu şi Sorin Ioniţă, conferenţiari la cea de-a patra ediţie a festivalului „Despre lumea în care trăim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
despre lumea in care traim_Afiş

Festivalul „Despre lumea în care trăim”, seria anuală de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA, va aduce şi anul acesta în faţa publicului subiecte importante, care descriu vremurile prin care trecem, neuitând de contextul care ne-a adus aici, şi invitaţi care propun perspective noi, foarte bine documentate.

Scriitorul Radu Paraschivescu va deschide această ediţie, care se va desfăşura între 27 şi 29 martie 2021 exclusiv online şi care va putea fi urmărită live de oriunde din România şi din lume. Conferinţa, cu titlul Prostul şi escrocul. Mecanisme ale deformării în lumea de azi, observă şi analizează o tendinţă a timpului nostru, aceea că oricine pare să fie dispus să creadă aproape orice. Iată de ce n-ar fi rău să vedem cum arată raportul dintre adevăr şi minciună. Dintre cercetare şi scorneală. Dintre cel care influenţează (să-i spunem "influencer") şi cel care se lasă influenţat (să-i spunem "influencee"). În lumea în care totul e la un click distanţă, merită văzut cum arată mecanismele bunei informări şi capcanele în care putem cădea. Conferinţa va fi urmată de un dialog în profunzime cu Cătălin Striblea.

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană şi expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale, va susţine o conferinţă cu tema Unde a dispărut încrederea? Criza democraţiei liberale şi scenariile guvernării lumii de mâine. Ruperea relaţiei de încredere popor-tehnocraţie, accentuată de pandemia de COVID-19, pune la încercare însăşi esenţa democraţiilor liberale, ideea de moderaţie politică, meritocraţie şi cunoaştere ştiinţifică, deschizând piste de reflecţie pentru posibile scenarii ale guvernărilor viitoare, mergând până la cele ale unei lumi post-liberale. Conferinţa va fi urmată de un dialog în profunzime cu Ovidiu Nahoi.

Conferinţa scriitoarei Ioana Pârvulescu va avea tema Librăriile: de unde şi până unde? Din istoria romantică a cărţilor. În unele ţări, în timpul pandemiei, librăriile nu s-au închis, cartea fiind socotită o necesitate vitală. Într-adevăr, intrăm în librării şi ne cumpărăm cărţi cu firescul cu care ne cumpărăm pâine. Îndărătul acestui firesc se află însă nişte oameni şi o istorie zbuciumată. Care e istoria librăriilor româneşti? Când, unde şi cum au apărut librăriile în viaţa strămoşilor noştri entuziaşti şi progresişti? Cum arătau şi cum au evoluat? Cine erau librarii? Iată câteva întrebări la care această conferinţă îşi propune „cu gândiri şi cu imagini” să răspundă. Conferinţa va fi urmată de un dialog în profunzime cu Cătălin Ştefănescu.

despre lumea in care traim_Afiş

Ce ne desparte de o Românie normală sau ce ne mai lipseşte ca să fim Suedia, partea plină şi partea goală a paharului tranziţiei post-comuniste, este tema despre care ne va vorbi Sorin Ioniţă, analist de politici publice şi fondator al think tankului ExpertForum (EFOR), unde produce rapoarte de politici menite să facă guvernarea mai bună. A reprezentat România în Comitetul Economic şi Social European (EESC) şi lucrează de peste 20 de ani ca expert internaţional în dezvoltare locală în ţări din Balcani, Europa de Est şi Transcaucazia. A fost decorat în 2018 cu Ordre national du Mérite al Republicii Franceze pentru promovarea în regiune a agendei democratice şi europene. Conferinţa va fi urmată de un dialog în profunzime cu Marian Voicu.

Fiecare întâlnire va fi prezentată de Marian Voicu, jurnalist premiat şi realizator de emisiuni şi documentare pentru TVR. În 2016 a publicat la Editura Humanitas volumul Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, iar în 2018, Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism.

 Biletele, în valoare de 35 de lei, sunt disponibile în reţeaua Eventbook. Informaţii detaliate despre conferinţe şi biografiile complete ale conferenţiarilor şi ale partenerilor de dialog le puteţi găsi şi pe site-ul oficial al festivalului.

Programul conferinţelor

:

Sâmbătă, 27 martie, ora 11.30

Eveniment de deschidere

Conferinţă susţinută de Radu Paraschivescu, „Prostul şi escrocul. Mecanisme ale deformării în lumea de azi“, urmată de un dialog cu Cătălin Striblea

Sâmbătă, 27 martie, ora 14.30

Conferinţă susţinută de Valentin Naumescu, „Unde a dispărut încrederea? Criza democraţiei liberale şi scenariile guvernării lumii de mâine”, urmată de un dialog cu Ovidiu Nahoi

Duminică, 28 martie, ora 11.30

Conferinţă susţinută de Ioana Pârvulescu, „Librăriile: de unde şi până unde? Din istoria romantică a cărţilor”, urmată de un dialog cu Cătălin Ştefănescu

Duminică, 28 martie, ora 17.00

Conferinţa susţinută de Sorin Ioniţă, „Ce ne desparte de o Românie normală”, urmată de un dialog cu Marian Voicu

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite