Rămas bun, Nicolae Licareţ! „A fost un artist cu o performanţă unică, care a slujit cu vrednicie, pasiune şi devotament Filarmonica timp de jumătate de veac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii "George Enescu", a fost depus în foaierul Ateneului Român. Maestrul, care şi-a dedicat viaţa instituţiei, a fost omagiat de personalităţi ale lumii artistice şi de oficialităţi, care au venit să-şi ia rămas bun de la artist. Nicolae Licareţ a fost înmormântat joi, la cimitirul Izvorul Nou.

Depunerea sicriului cu trupul neînsufleţit al lui Nicolae Licareţ şi ceremonia de doliu  a avut loc miercuri, cu începere de la orele 11, în foaierul Ateneului Român. Slujba de înmormântare s-a  ţinut joi, 24 noiembrie, la orele 12, la biserica Sf. Ilie Rahova (lângă Piaţa Unirii),  iar înmormântarea a avut loc la cimitirul Izvorul Nou (lângă staţia de metrou Dristor).

Printre oficialităţile prezente, miercuri, la Ateneu, s-au numărat Sergiu Nistor, care a avut un mesaj din partea preşedintelui Iohannis, şi directorul general al Filarmonicii George Enescu, Andrei Dimitriu, iar dintre artişti au fost, alături de familie, soţie şi fiul Andrei Licareţ, dirijorul Cristian Mandeal, dirijorul Horia Andreescu, compozitorul Adrian Iorgulescu, Roxana Gheorghiu, Diana Moş, Victor Rebengiuc, Andrei Iliescu.

Au fost depuse, în foaierul Ateneului, numeroase coroane de flori, printre care se evidenţiau cele de la Casa Regală, de la Angela Gheorghiu şi de la Jin Wang. La biserică, pe lângă artişti şi colegi din Filarmonică, au mai venit Theodor Paleologu, Sandu Sandrin şi Smaranda Murgan.

image

"Este o ceremonie tristă…deşi învăţătura/preceptele creştine - şi părintele ar tălmăci mult mai bine – ne consolează că, de fapt, e doar o trecere Dincolo… într-o altă dimensiune necunoscută nouă.
Totuşi, orice despărţire, cu atât mai mult una definitivă, are o incontestabilă marcă dramatică. E greu… e foarte greu să ignorăm această percepţie", a declarat, miercuri, în discursul său, Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".

Ne despărţim acum de o personalitate aparte, nu doar un eminent muzician care a lăsat amprenta unei personalităţi inconfundabile, dar şi un remarcabil camarad şi un excelent conducător de instituţie muzicală de primă mărime, a  subliniat Andrei Dimitriu.

"Statistic vorbind, e o mare şi probabil unică performanţă: a slujit cu vrednicie, pasiune şi devotament, jumătate de veac, aceeaşi instituţie: Filarmonica "George Enescu".
Filarmonica îi datorează în bună măsură reuşitele care au consacrat ansamblurile noastre muzicale, în ţară şi în străinătate, în ultimii ani.

Maestrul Nicolae Licareţ este unul din puţinii interpreţi cu activitate concertistică la trei instrumente cu claviatură (orgă, clavecin, pian). A concertat în cele mai importante săli din Europa, America, Asia, abordând un repertoriu larg cuprinzând lucrări esenţiale de la muzica Renaşterii, Barocului până la muzica contemporană, universală şi românească.

Talent remarcat încă din anii şcolii – a debutat la sala Dalles, în 17 mai 1959, într-un festival Haendel.
Maestrul a avut şansa formării sub îndrumarea unor nume de legendă ale pedagogiei muzicale româneşti: Muza Ciomac, Cella Delavrancea, la Conservator celebra Florica Muzicescu.

A urmat cursuri de perfecţionare în mari centre muzicale europene, sub îndrumarea unor nume consacrate, ceea ce i-a permis conturarea unui profil de muzician cu o personalitate de rafinat calibru, ovaţionat pe mari scene din toată lumea.

nicolae licaret

Nicolae Licareţ (1943-2016)

A concertat sub bagheta unor dirijori de mare autoritate: Roberto Benzi, Witold Lutoslawski, Carlo Zecchi, Lawrence Foster şi mulţi alţii, având parteneri nume celebre: Henryk Szering, Lola Bobescu, Vladimir Orlov şi încă mulţi alţii.
Pentru merite deosebite în promovarea muzicii universale şi româneşti a fost decorat de Casa Regală a României cu ordinul "Coroana României" în grad de Cavaler şi de către Preşedinţia României cu ordinul "Meritul cultural" în grad de Comandor…între altele.
A primit de asemenea ordinul "Steaua Solidarităţii Italiene" în grad de Cavaler şi ordinul francez "Cavaler al Artelor şi Literelor".


Maestrul Nicolae Licareţ a onorat instituţia noastră în mod exemplar aproape o jumătate de veac.

image
A iubit Filarmonica cu dăruire, cu pasiune şi înţelept, adaptat la oameni şi conjuncturi. A fost diplomat, a fost abil, a fost abil, a fost insistent, a fost subtil şi înainte de toate un strălucit profesionist, şi a reuşit ca în limitele condiţionărilor timpurilor şi a dificultăţilor omeneşti să menţină Filarmonica pe primul loc în ierarhia instituţiilor muzicale româneşti.


A fost ziditor în ciuda obstacolelor, poate chiar a ostilităţilor de orice natură: a iertat şi a iubit.
Nicolae Licareţ rămâne în istoria glorioasă a Filarmonicii bucureştene, o figură de prim rang înscrisă necondiţionat în galeria marilor personalităţi ale muzicii româneşti contemporane.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!“", a spus, în finalul discursului său, Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmoniciii "George Enescu".

image

O imagine emoţionantă a fost a doamnelor plasatoare de la Filarmonică, îmbrăcate în negru din cap până în picioare. "Va fi foarte greu fără maestrul Licareţ. A dus pe umerii lui întreaga instituţie timp de 50 de ani.... Era cald şi foarte aproapiat de oameni. Nu ştim cine îl va putea înlocui...", au spus ele, cu lacrimi în ochi.

Citiţi şi:

Interviu Iosif Ion Prunner: Am dedicat Vecerniile şi am adus un gând pios maestrului Licareţ

A murit pianistul şi organistul Nicolae Licareţ. Fragmente din ultimul interviu: „Filarmonica a fost şi este o pasiune. A fost şi a rămas viaţa mea“

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite