Arte

articolul anterior articolul urmator

Războiul de la Operă continuă. Andrei Şerban răspunde acuzaţiilor lui Ioan Holender

4
27 Jan 2017 10:48:55
Autor: Redacţia "Adevărul"
Andrei Şerban şi Ioan Holender
Andrei Şerban şi Ioan Holender

Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena şi ex-director artistic al Festivalui Enescu, a acuzat public Opera Naţională pentru echipa adusă după „ruşinoasa izgonire a cuplului Kobborg-Cojocaru de la conducerea baletului ONB“, într-o scrisoare publicată de dcnews.ro. Andrei Şerban a răspuns, pe acelaşi site: „Nu e cazul să mă justific, pentru că marea majoritate a spectatorilor au ovaţionat cu pasiune“.

Ioan Holender vorbeşte despre situaţia de la Opera Naţională Bucureşti (ONB), aducând acuzaţii grave artiştilor invitaţi de instituţie, într-o scrisoare publicată pe dcnews.ro.

UPDATE:"Opera Naţională Bucuresti, instituţie de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale prin doamna Beatrice Rancea, manager interimar, vă informează că nu răspunde articolelor tendenţioase, false şi lipsite de substanţă, de natură a afecta activitatea instituţiei aduse în spaţiul public de diferite persoane precum cele apărute în ultima perioadă", se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, instituţia anunţă că va acţiona în judecată persoanele care calomniază şi defăimează ONB şi pe artiştii acesteia.

Nemulţumirile lui Ioan Holender

 "După ruşinoasa izgonire a cuplului Kobborg-Cojocaru de la conducerea baletului ONB, întărită apoi de răzvrătiri ultranaţionaliste, de o grevă scandaloasă şi neîntemeiată a orchestrei şi culminând cu demisia Ministrului Culturii de la acel moment – Vlad Alexandrescu, Corina Şuteu – învestită Ministru al Culturii în timpul fostul guvern tehnocrat, a numit-o în funcţia de Director Interimar al prestigioasei instituţii "Opera Naţională Bucureşti" pe fosta balerină şi doamnă Director de la Iaşi, Beatrice Rancea“, spune Ioan Holender.

Neştiind altceva în afară de ceea ce a făcut la Iaşi, Beatrice Rancea l-a adus şi la Bucureşti pe Andrei Şerban, odată cu producţiile pe care acesta le prezentase deja acolo, dupa ce în trecutul îndepărtat le regizase şi în occident, pentru a le pune acum în scenă – pentru a treia oara, pe malul Dâmboviţei. (...)

Dar cum doamnei Rancea îi place oricine vine din "lumea mare de afară", a găsit prin intermediul unei modeste agenţii de impresariat, care aparţine fiicei fostei mezzosoprane Bruna Baglioni un dirijor italian – ilustrul necunoscut Marcello Mottadelli, care după conducerea muzicală a unicei premiere din stagiunea trecută de pe scena lirica din Craiova(!) a devenit "renumit" şi la noi. Deşi în România activează dirijori de marcă, precum Cristian Mandeal, Christian Badea, Gabriel Bebeşelea, Tiberiu Soare şi Vlad Conta – solicitaţi şi peste hotare, fonetica răsunătoare a numelui italianului a fost suficientă doamnei Director pentru a-i oferi acestuia poziţia de Consilier Muzical, ceea ce a avut ca urmare invitarea soliştilor oaspeţi din Italia, ba chiar şi a unui regizor, cu toţii aduşi prin agenţia lui Mottadelli.  (...)

Am aflat că i-a plătit tenorului Roberto Alagna 80.000€ pentru a cânta două arii la o aşa zisă "Gală de Operă", mai noua denumire a spectacolelor muzicale. La Staatsoper Wien onorariul maxim este 12.400€, iar la Scala, unde Alagna nici nu mai este angajat după eşecul din Aida – 15.000€. Nu ştiu cât i s-a plătit tenorului mexican Ramón Vargas – şi acesta aflat în toamna târzie a carierei sale, pentru Edgardo în "Lucia", însă trista prestaţie vocală s-a auzit.

Şi ca să nu se spună că fostul coreograf Kobborg a fost alungat pentru că nu vorbea româneşte, a fost angajat un italian pe nume Zanella, care acum zece ani fusese coreograful meu la Staatsoper şi care în ultimii ani ai mandatului meu a şi fost schimbat.

Iată cum astfel cei trei muschetari: Mottadelli, Zanella şi Şerban, sub egida binevoitoarei doamne Director Interimar Beatrice Rancea, conduc destinele fostei prestigioase instituţii ale primei scene lirice ale unei ţări în care cam toate s-au pierdut şi căreia cumva, doar cultura îi mai rămăsese.

Oare fostul Ministru al Culturii – Ionuţ Vulpescu, acum din nou înscăunat, ce părere are despre toate acestea, căci peştele ştim de unde se împute?!. spune Ioan Holender, pe dcnews.ro.

Andrei Şerban a răspuns lui Ioan Holender, pe acelaşi site, răspuns din care publicăm câteva fragmente.


”Domnule Holender,

Vă scriu în stare de şoc, după ce am citit ce aţi scris:

Mă întreb oare să fie acelaşi Holi pe care l-am considerat prieten şi colaborator de mulţi ani? (...)

Nu e cazul să mă justific, pentru că marea majoritate a spectatorilor, care ştiu ce au văzut, auzit şi simţit, nu ce se scrie de către denigratori, au ovaţionat cu pasiune reprezentaţiile.

Îmi pare rău că nu aţi fost acolo. Dacă e să vă luaţi după ce spun alţii, n-ar fi rău să consideraţi mai bine cuvintele cuiva  de statura lui Gabriel Liiceanu, care s-a extaziat după Lucia:

"Mulţumesc, dragă Andrei, pentru sărbătoarea de astă-seară! Excepţional.  îmi dai voie  să-ţi mulţumesc pentru formidabilul tău spectacol? Ai reuşit, cred, să ELIBEREZI muzica în toată splendoarea ei, tocmai creându-i acel paradoxal soclu. Mi-ai făcut o seară minunată. Am asistat la un triumf nemaiîntâlnit vreodată la Opera Română  şi mă bucuram să fac parte din el, aplaudând la nesfârşit şi ovaţionând laolaltă cu ceilalţi, cu sufletul cuprins de căldura bucuriei înalte. Bucuria superioară.

Cred că ai fost fericit. Oricum, mi-ai răspuns la întrebarea ce ne ţine vii: bucuria de a oferi bucurie.

Drum bun şi pe curând, la vară. Cu drag, Gabriel"

Cum bine spune Liiceanu, eu cred că bucuria de a oferi bucurie e cea care ne ţine vii, nu bucuria de a produce negativitate şi a împroşca otravă, cum fac, printre alţii, marele noastre dive naţionale, pe care se pare că le preţuiţi, după ce ani de zile le-aţi calomniat... Sincer, de la ele nu mă aşteptam la altceva, dar veninul servit de un Timişorean (şi încă din piaţa Lahovary) pe care îl credeam că are onoare, recunosc, m-a întristat şi chiar îndurerat. 

În ciuda acestei triste întâmplări,

închei cu nostalgie pentru Holi pe care îl ştiam,

Andrei Şerban”.  (Sursa www.dcnews.ro)

Citiţi şi

Zanella, care l-a înlocuit pe Kobborg la conducerea Corpului de Balet, îi răspunde lui Holender: „Lupul îşi schimbă părul dar năravul ba“

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vlad W
27.01.2017, 15:18:34

Foarte bune intrebari! De ce selectia / directia artistica este asa de slaba, cu oameni cu CVuri slabe si reusite periferice, alesi doar pentru sunetul numelor lor (suna Italian, trebuie sa fie bun!). E de baza - dar merita repetat - numele nu te face bun (sau prost), nor tara iti da calitatea si visiunea artistica, ci doar CVul is istoria resultatelor artistice reale (meritele artistice in realitate pe plan international) - acestea trebuie sa fie scara valorica artistica la o institutie de prima importanta nationala. Dar la ONB totul devine din ce in ce mai clar (si mai trist): multa atentie la suprafata (productii slabe facute de regizori periferici, gale aurite costisitoare si de o 'calitate' dubioasa (cel putin) - multa folie de aur pus peste tot, (cum a fost recent re-decorat foaierul ca asa e frumos nu!?), si multa multa risipa dupa o scara valoric-artistica limitata si provinciala. Singura exceptie era Andrei Serban (un regizor exceptional de obicei - desi devine si el patat de acest management slab si limitat). Connexiunea lui cu acest fel de management artistic (ca cel de la ONB) este trist dar are si el o explicatie. Pina la urma este singura Opera Nationala cara inca il angajeaza ca regizor de opera. Este trist dar adevarat ca Andrei Serban nu mai este vrut pe scenele internationale, cum era acum 10 ani pe planul operelor internationale. De exemplu, cind a fost ultima lui premiera total noua la nivel international? . Si totusi pacat ca nu foloseste acesta oportunitate la Bucuresti sa isi dezvolte si alte idei si alte productii noi. Dar, din nou, totul este despre suprafata - managementul ONB vrea numai ce vine deja din alte Opere mari cu succes (nu are abilitatea sau cunostinta sasi dezvolte propriile productii la acelasi nivel). Superficialitate, slaba cunostinta a materiei si a virfului artei-performative curente / operei, totul prost conectat pe plan international si dorul de un fast 'mare' (si de prost gust ) ne duce unde suntem. Totul intrun polei auriu, piperat cu nume straine domina acum (doar pt. ca suna interesant - dar fara sa aibe un nivel serios pe plan international - tipic a unui comportamemnt nesigur al unui oras periferic, prea departe de virful artei si usor smecherit ). In rest demersul artistic al acestei institutii continua tot mai jos, numai totul este poleit in fake-gold, ca asa e frumos la noi nu?. ps. Si cine a numarat minunatele noi statui de 'aur' in foaierul Operei acum? - sunt un fel de frankenstein-vrut-artistic supradimensionat (un kitcsh pe scara mare, fara un pic de ironie) - la fel ca ONB-ul de azi intrun fel...

+1 (1 vot)
Radu Alexe
27.01.2017, 16:25:43

Ioan Holender a pus degetul pe rana si mari adevaruri a grait ! Respect !

Ovidiu Stoica
27.01.2017, 16:43:31

". Deşi în România activează dirijori de marcă, precum Cristian Mandeal, Christian Badea, Gabriel Bebeşelea, Tiberiu Soare şi Vlad Conta – solicitaţi şi peste hotare, fonetica răsunătoare a numelui italianului a fost suficientă doamnei Director pentru a-i oferi acestuia poziţia de Consilier Muzical, ceea ce a avut ca urmare invitarea soliştilor oaspeţi din Italia, ba chiar şi a unui regizor, cu toţii aduşi prin agenţia lui Mottadelli." Pur si simplu se repeta povestea cu managerul Razvan Dinca si Kobborg. Schimbarea sefilor bucuria nebunilor. Cheltuim banii bugetului statului roman nu ca sa ajutam la progresul si avansarea artistilor romani ci pentru ca sa ii finantam pe straini precum si pe rudele si pe relatiile acestora. Kobborg a procedat la fel : si-a adus o intreaga clica de prieteni de la Londra ca sa traiasca pe banii bugetului si a cumparat spectacole de-a gata create de prieteni de-ai lui din strainatate...in timp ce , pentru ca aiba bani pentru finantarea acestor prieteni si realii , a anulat zeci de reprezentatii ale regizorilor romani si a marginalizat interpretii romani.

-1 (1 vot)
Ioan Gheju
28.01.2017, 12:25:22

Oricat de mare ar fi supararea domnului Andrei Serban, nu cred ca parerea unui mare profesionist in domeniul managementului artistic cum este domnul Ioan Holender nu ar trebui luata in seama, mai ales ca dansul nu l-a atacat pe pe domnul Serban ci metehnele romanesti de care nu ne putem dezbara.

Modifică Setările