„Reconstituirea”, 50 de ani de la filmări. Cum şi-a ales Pintilie protagoniştii. Ileana Popovici: „Eu eram la televizor, cântam o melodie de-a lui France Gall”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Popovici şi Vladimir Găitan în „Reconstituirea”                                                       FOTO: tiff.ro
Ileana Popovici şi Vladimir Găitan în „Reconstituirea”                                                       FOTO: tiff.ro

„Reconstituirea”, filmul-reper al cinematografiei româneşti, a fost proiectat duminică seară la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov. George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Ileana Popovici au vorbit despre felul în care au ajuns să joace în film, despre cum s-a hotărât Lucian Pintilie să îi aleagă: direct din Institutul de teatru, întâmplător, respectiv de la televizor, în urma unei treceri prin sufragerie.

„Reconstituirea”, al cărei scenariu, bazat pe nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, este semnat de regizorul Lucian Pintilie împreună cu prozatorul, s-a lansat fără publicitate şi fără premieră de gală pe 5 ianuarie 1970. După ce filmul s-a bucurat de succes bucureştean – de public şi de critică –, autorităţile comuniste au retras filmul. 

Totuşi, la sfârşitul lui 1970, topul revistei „Contemporanul” a plasat „Reconstituirea” pe locul I în topul filmelor difuzate în România în acel an. Filmul a fost distribuit şi în Franţa, unde a fost selecţionat în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de la Cannes, în Elveţia, Italia (Festivalul de la Pessaro) şi Cehoslovacia. 

Rolurile principale ale filmului sunt interpretate de actorii George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Găitan, George Mihăiţă şi Ileana Popovici. Cei trei din urmă au fost prezenţi duminică seara, la cinematograful „Amza Pellea” de la Râşnov, unde au povestit despre cum a fost întâlnirea cu Lucian Pintilie şi cu „Reconstituirea”. 

Când regizorul îşi căuta actorii pentru „Reconstituirea”, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan erau încă studenţi la Institutul de Teatru care, la vremea aceea, se afla deasupra Teatrului Bulandra unde Pintilie lucra la spectacolele sale. 

Într-o zi, acesta şi-a lăsat repetiţiile din teatru şi a urcat în institut, o urcare care avea să însemne şansa vieţii lor de actori. Cât despre Ileana Popovici, regizorul avea să decidă că o vrea în film, dintr-o scurtă trecere prin sufragerie, când a prins-o cântând la televizor. 

„În profesia noastră se vorbeşte, fără doar şi poate, de talent, de geniu, de actori minunaţi. Eu am să pledez pentru ideea de şansă...ce rol imens joacă în viaţa de actor conceptul de şansă”, a spus Vladimir Găitan despre întâlnirea cu Pintilie. 

Cum au fost înlocuiţi Nuţu, Ogăşanu şi Papaiani

În scenariul iniţial al filmului lui Pintilie, în rolul său era distribuit Dan Nuţu, iar în cel al lui George Mihăiţă erau două variante, Virgil Ogăşanu şi Sebastian Papaiani. Astfel, citind scenariul şi văzând că rolurile erau deja distribuite, cei doi şi-au dat seama că nu are rost să încerce. Totuşi, avea să „încerce” însuşi Pintilie.

„El a intrat în Institut, a deschis uşa la clasă. Eu, întâmplător- iară, şansă- eram pe scenă şi-mi făceam monologul...I-a făcut semn doamna Elena Negreanu să stea jos. S-a aşezat cumincior. Erau câteva scaune...Mi s-a spus, <<Vladimir, reiei, de la capăt, monologul>>.  L-am reluat, l-am spus, el s-a ridicat, a mulţumit şi a plecat. Dacă în momentul ăla, pe scenă, era unul dintre colegii mei? El s-a mulţumit să vadă doar momentul ăla”, a povestit Vladimir Găitan.

                                                                                            Lucian Pintilie (Foto: Mediafax)

Mai departe, regizorul a coborât un etaj, unde, a explicat Găitan, „s-a întâmplat aceeaşi chestie”, doar că protagonistul era George Mihăiţă. „L-a văzut pe George şi dintr-odată s-a şters tot, Dan Nuţu, Ogăşanu şi tot...Vorbim de întâlnirea aia extraordinară cu o minune de regizor, Pintilie, care a ţinut de şansă. În rest sigur, putem discuta de talent, de ce filme ai făcut, dar consider că în momentul ăla, Dumnezeu, a ţinut o aripă de înger deasupra mea şi a acestui prieten de-o viaţă. Ne-a schimbat destinele”. 

Popovici, anunţată de Radio Vacanţa 

Ileana Popovici era studentă la Conservator când Pintilie a decis că va juca în filmul său. De fapt, mai precis, era o studentă la Conservator plecată la mare. Cu o mică orchestră, cânta la un restaurant. 

„Apropo de şansă, şi eu spun la fel. Aunci când Dumnezeu are un gând cu tine, te pune unde trebuie la momentul potrivit. Eu eram la televizor, cântam un cântecel, o melodie a lui France Gall”, a spus Popovici. 

La momentul acela, Lucian Pintilie avea distribuţia făcută. Însă, şansa a făcut să treacă din baie în dormitor şi să o vadă la televizorul din sufragerie. Genialitatea şi intuiţia lui extraordinară, a mai explicat actriţa, au făcut să o vadă aşa cum apare în film. Pintilie i-a telefonat imediat lui Edith Mandel, „secunda dânsului”, întrebând cine e fata tunsă scurt care cântă la televizor. „Până a dat dânsa drumul la televizor, eu nu mai eram, era altcineva. Şi a chemat persoana respectivă...până în ziua de azi îmi spune că i-am luat rolul”, a mai explicat Ileana Popovici. 

La probe a fost chemată persoana văzută de Mandel  la televizor. Lucian Pintilie a insistat: era o fată cu părul scurt.

„Eu eram la mare... Am auzit la radio Vacanţa...că mă cheamă să mă duc acolo...M-am dus şi mi-au zis <<vezi că te cheamă la Bucureşti, la secţia actori, tovarăşul Roman>>. Era un tovarăş....Am zis <<dom' le, nu cred că mă cheamă pe mine. Ce să caut eu acolo?>>...<<Nu, că pe tine te cheamă, pentru un film>>. Eu mi-am zis că nu plec de la mare, că cine ştie ? Norocul meu a fost că eram împreună cu sora mea care era deja actriţă la Teatrul Mic, Marta Popovici”.

Ileana Popovici în „Reconstituirea” (Foto: youtube)

Ileana Popovici_reconstituirea

Sora, Marta, a fost cea care a luat-o la întrebări şi a trimis-o la probe. Ileana Popovici i-a spus numele lui Pintilie cu indiferenţă, nu auzise de el, nu ştia cine e. Marta i-a explicat că  e un regizor extraordinar, iar pentru ea e o şansă. „La insistenţele ei, m-am urcat în tren şi am plecat cu chiu cu vai, dar n-aveam niciun gând că o să fac un film”.

                                                                                     Vladimir Găitan în „Reconstituirea” (Foto: tiff.ro)

Găitan şi „foarte multe probe, cu foarte multe fete”

Primul om din echipa filmului cu care s-a întâlnit a fost Duţu (Vladimir Găitan), în gara de la Băneasa. I se spusese că Lucian Pintilie era roşcat, aşa că nu avea cum să îl confunde.Regizorul nu era, iar studenta şi-a spus că „a bătut drumul de pomană”. A mers la Buftea, la probe, unde a cunoscut-o pe Edith Mandel.

„M-am îmbrăcat în costum de baie - aşa era rolul - şi voiam să ştiu ce am de făcut. «Staţi aici, că o să vină domnul Găitan şi o să vedeţi». Am aşteptat şi domnul Găitan, aşa cum îl vedeţi, serios, începe să mă ia la pipăială... Eu am fost foarte revoltată, am reacţionat dur şi cred că asta l-a făcut pe domnul Pintilie, reacţiile mele, să mă ia în film”. 

Lucian Pintilie se afla în Paris la acea vreme, da a văzut probele şi a decis. Era în cârdăşie cu Vladimir Găitan care, conform Ileanei Popovici, „a mai dat foarte multe probe cu foarte multe fete”. 

Asta e partea grea din profesie...Şi era vorba despre un viol. Mi-a fost greu. De obicei, am reuşit să conving fetele”,  a adăugat amuzat Găitan.

Actriţa a plecat însă de la Buftea convins că nu va fi luată în film. Tot de la Radio Vacanţa avea să afle însă că trebuie să îşi facă bagajele şi să plece la Sinaia. Începeau filmările. Acolo l-a întâlnit în sfârşit pe Lucian Pintilie şi i-a mulţumit că a distribuit-o în film. A aflat încet-încet ce avea de făcut.

„Am aflat ce am de făcut la sfârşitul filmului. De la secvenţă la secvenţă, cu mine, a lucrat diferit faţă de cum a lucrat cu profesioniştii”

Telegrama: „Nu vă mai tundeţi, nu vă mai bronzaţi”

Cât despre Mihăiţă şi Găitan, ei au aflat că au luat rolurile printr-o telegramă: „nu vă mai tundeţi, nu vă mai bronzaţi, aţi reuşit la probe”.

„Am telegrama şi acum, pentru că ne-a schimbat viaţa...Începuseră să se bată pe noi regizorii, să ne caute, pentru că reuşita a fost uriaşă”, a mai spus Vladimir Găitan. 

Vladimir Găitan şi George Mihăiţă în „Reconstituirea”

reconstituirea

Bucuria e cu atât mai mare, a completat George Mihăiţă, cu cât, în 2008, când s-a făcut un clasament al celor mai bune filme româneşti „de când este cinematografia română”, „Reconstituirea” era pe locul I. 

„Sigur că şi eu şi Vladimir am făcut peste 50 de filme după aceea, dar acesta rămâne filmul de căpătâi pentru cinematografia română şi, automat, şi pentru noi”. 
Găitan_Mihăiţă_Popovici_foto_facebook/ Dragoş Roşca

Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov (Foto: Dragoş Roşca)

„Reconstituirea a rulat cinci săptămâni la cinematograful „Luceafărul” din Capitală, fără să aibă însă o premieră. „Filmul, pentru vremurile alea, era considerat foarte dur...ca dovadă că după ce a avut loc vizionarea, unul dintre tovarăşii de acolo a spus <<Sigur, filmul acesta trebuie închis într-o cameră şi înghiţită cheia>>. Vă daţi seama ce era pentru regim acest film.”

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite