Arte

articolul anterior articolul urmator

Regal de pian: Lucian Ban, Mircea Tiberian şi Toma Dimitriu închid stagiunea de jazz de la ARCUB VIDEO

0
7 Dec 2016 11:53:03
Autor: Doinel Tronaru
Pianistul Lucian Ban
Pianistul Lucian Ban

Ultimul concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2016, curatoriată de Lucian Ban, care va avea loc la sediul ARCUB pe 17 decembrie, la ora 19.30, aduce pe scenă 3 pianişti români de excepţie ce vor explora universul jazzistic românesc, de la tradiţie la avangardă, conform unui comunicat transmis de organizatori.

„Artist In Residence închide stagiunea de jazz din acest an cu un concert extraordinar, în două părţi, unde vor urca pe scenă trei pianişti români de excepţie: Lucian Ban, curatorul şi artistul în rezidenţă al acestei stagiuni, va susţine un recital de pian solo tribut - Mr Joy, a celebration of Paul Bley, iar Mircea Tiberian şi Toma Dimitriu vor delecta publicul prezent cu un rar concert de jazz la două piane - The Pale Dot“, susţin reprezentanţii ARCUB.

„Pianistul Lucian Ban, curatorul primei stagiuni de jazz din noul program Artist in Residence, va susţine un recital de pian solo dedicat celebrului pianist Paul Bley, unul dintre veritabilii vizionari ai jazzului, ce a contribuit decisiv, în anii 60, la eliberarea pianului de constrângerile limbajului be-bop, influenţând generaţii întregi de pianişti.

Poate mai mult decât oricine altcineva, Paul Bley simbolizează intreaga istorie a pianului în jazz – de la tradiţie la avangardă. În concertul de la Bucureşti, Lucian Ban va interpreta  piese şi compoziţii asociate cu Paul Bley şi o serie de improvizaţii inspirate de universul artistului.

„Alături de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim şi Andrew Hill, Paul Bley a avut o influenţă covârsitoare asupra stilului şi conceptului meu muzical”, mărturiseşte Lucian Ban.

Colaborarea dintre Mircea Tiberian, o figură promeninentă a jazz-ului din România contemporană şi tânărul pianist Toma Dimitriu reprezintă unul dintre cele mai interesante proiecte şi documente discografice din jazz-ul ultimelor decenii în Romania.

În prima parte a concertului din 17 Decembrie, cei doi pianişti vor continua live explorarea acestui unic format, într-un rar concert de jazz la două piane, parte din seria Artist in Residence la ARCUB. Piese de pe discul The Pale Dot editat de Fiver House Records vor fi alternate cu noi improvizaţii şi compoziţii ce ilustrează plaja stilistică a jazz-ului în sec XXI – de la tradiţie la avangardă.“

Lucian Ban (solo piano)

Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian şi-a câştigat renumele pe scena newyorkeză şi cea internaţională graţie unei serii de proiecte şi albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparaţii cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner (All About Jazz), Thelonious Monk, Abduallah Ibrahim sau Keith Jarrett, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianişti care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Mircea Tiberian (pian, compoziţii)

este compozitor şi pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe patru decenii şi include peste 20 de albume discografice apărute sub nume propriu. Experienţa artistului s-a extins şi spre aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fondatorul şi coordonatorul secţiei de Compoziţie Jazz / Muzică Pop. Pe lângă volume de specialitate precum „Tehnica Improvizaţiei în muzica de jazz”, Mircea Tiberian a scris şi cărţi ce tratează fenomenul muzical în general: „Notes on music and music notes”, „Cartea de Muzică”, „Jazz Inside out” şi „Sunetul de referinţă”, cea mai recentă fiind „Domeniul muzical - o lume cu patru dimensiuni”.

Toma Dimitriu (pian, compozitii)

Iubitor al sonorităţilor tradiţionale de jazz, Toma este, însă, promotorul unui suflu nou, prin valorificarea, într-o cheie contemporană, a unor culori improvizatorice proprii şi prin deschiderea manifestă faţă de free jazz. De-alungul anilor, are ocazia de a canta alături de muzicieni precum: James Cammack, Gene Jackson, Mircea Tiberian, Nicholas Simion, Francesco Mela, Nancy Morano, Alex Harding precum si cu multi alţi artişti de pe scena de jazz românească şi olandeză.

ARTIST IN RESIDENCE

Iniţiat de către unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence îşi doreşte să devină o pepinieră pentru noile direcţii în jazz-ul românesc şi european, precum şi o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Programul Artist in Residence este modelat după programe similare din lume - San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, şi îşi propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la tradiţie la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

“Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers şi mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă şi este influenţat de miriade de surse complementare şi genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock şi hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea şi de a crea noi direcţii în sec XXI.’’ Lucian Ban

Proiectul Artist in Residence este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările