Arte

articolul anterior articolul urmator

Regizorul Cătălin Mitulescu: „Martin Scorsese a vrut să-mi dea de lucru“

0
20 Aug 2014 11:52:34
Autor: Redacţia Adevărul
Regizorul Cătălin Mitulescu povesteşte la Adevărul Live despre filmul "Rumeno"
Regizorul Cătălin Mitulescu povesteşte la Adevărul Live despre filmul "Rumeno"

Premiatul regizor Cătălin Mitulescu a încheiat filmările din România la cel mai nou lungmetraj, "Rumeno". Cineastul premiat cu Palme D'Or la Cannes şi cu Ursul de Aur la Berlin vine în studioul Adevărul Live să povestească despre proiectele sale, într-un dialog cu jurnalistul Florin Ghioca.

„Rumeno“ este cel de-al treilea lungmetraj din cariera regizorală a lui Cătălin Mitulescu. Este, totodată, unul dintre 15 proiecte europene selectate în prima ediţie a European Gap Financing Co-Production Market (29- 30 august), din cadrul Venice Film Market. 

În rolurile principale, actorii Alexandru Potocean şi Ada Condeescu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, iar editorul filmului este Ion Ioachim Stroe.

Filmul spune povestea lui Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. O găseşte pe Monica, soţia lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aştepta. Cuplul petrece o noapte în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere şi confuzie între cei doi, dar le dă şi posibilitatea unui nou început.

Cele mai importante declaraţii:

Oamenii sunt împreună, dar trăiesc în locuri diferite. Cum schimbă distanţa o relaţie?

Am fost şi în italia, m-a ajutat experienţa asta pentru filmul la care lucrez. Am trăit povestea imigrantului în Italia. Am lucrat şi la negru, am dormit şi în trenuri, aveam 21 de ani. Prin 1995 sau 1996 am ajuns să am acte în Italia, să fiu chelner, câştigam foarte bine: o garsonieră pe lună, la valoarea din perioada aceea.

O parte din fim se bazează pe biografia mea.

E ca şi cum ai trăi două realităţi diferite. O relaţie înseamnă mai puţină libertate. De obicei, vrei să-ţi păstrezi singurătatea, vrei să şi experimentezi lucruri. dar ţii şi la persoana cu care eşti. Ce alegi?

Încerc să trăiesc cât mai puţin în realităţi paralele.

 

 

Amândouă personajele se luptă să găsească ceva care să-i ţină împreună.

Ea s-a trezit singură, s-a gândit că aşteaptă de una singura, nu a fost uşor.  A luat o decizie grea.

El nu a imigrat din motive economice, nu a plecat pentru bani. În august, românii imigranţi se întorc acasă, în România, nu prea merg în vacanţe prin alte locuri. Tot timpul au o nostalgie acolo. Trăiesc între două lumi cumva.

El a plecat de un an. Cum te schimbă o perioadă scurtă de un an? Un an devine o perioadă lungă de fapt. Un an te schimbă. Uneori, într-o noapte iei o decizie grea.

Mitulescu a povestit şi despre experienţa pe care a avut-o cu Martin Scorsese, cunoscutul producător, scenarist şi regizor american. S-au întâlnit la Cannes, acolo unde, ca preşedinte al Juriului, Scorsese a remarcat scurtmetrajul realizat de român.

"M-a invitat la New York, să discutăm despre filmele mele şi despre noul meu proiect, unde a şi devenit producător executiv. Ba chiar mai mult, a vrut să-mi dea şi de lucru, m-a propus ca regizor pentru o campanie Airbus. Dar nu s-a concretizat în cele din urmă", a declarat la Adevărul Live regizorul român.

Filmul "Rumeno" va fi prezentat publicului la începutul anului viitor. Între timp, filmările se mută pentru o săptămână în Italia.

Vineri, 22 august, în studioul Adevărul Live vin şi actorii Ada Condeescu şi Alex Potocean, protagoniştii rolurilor principale din "Rumeno".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările