Arte

articolul anterior articolul urmator

Regizorul Radu Gabrea: „Plecarea evreilor este o pată ruşinoasă pe istoria noastră“

25
20 Jan 2013 19:56:33
Autor: Dan Boicea
Radu
Gabrea (75 de ani) a locuit în Germania, între 1974
şi 1997 Foto Petrică Tănase
Radu Gabrea (75 de ani) a locuit în Germania, între 1974 şi 1997 Foto Petrică Tănase

Documentarul „Evrei de vânzare“, care vorbeşte despre comerţul cu fiinţe umane din România comunistă, poate fi văzut la Cinemateca Union din Bucureşti, mâine, 22 ianuarie, de la ora 17.00 şi miercuri, 23 ianuarie, de la ora 19.00.

Radu Gabrea, autorul filmului „Evrei de vânzare“, spune că în documentarele sale ia foarte puţin în calcul versiunile istoricilor, pentru că vrea să evite diversiunile. Regizorul vorbeşte despre sursele sale de inspiraţie şi despre propriul său exil.

Adevărul: De ce credeţi că este oportun să lansaţi un film documentar pe o temă atât de sensibilă, vânzarea evreilor români în Israel, în anii `70?

Radu Gabrea: Pentru că este un capitol din istoria noastră, despre care, deşi foarte relevant, nu se vorbeşte sau se vorbeşte doar în particular sau mai „pe ascuns“, astfel încât ajungem în situaţia ca dumneavoastră şi nu numai, să vă miraţi când mai apare un „adevăr“, până acum bine păzit sau poate răstălmăcit cu abilitate, care, în vorbirea curentă, e numit eufemistic „subiect sensibil“.

Care au fost sursele dumneavoastră de documentare pentru acest film?

Ideea filmului mi-a fost inspirată de cartea lui Radu Ioanid „The Ransom of Romanian Jews“ („Răscumpărarea evreilor români“), apărută în SUA şi tradusă în România, la Editura Polirom.

Documentarea s-a făcut în cea mai mare parte din documentele CNSAS sau alte cărţi cu documente legate de acest fenomen, cât şi prin discuţii cu istorici sau jurnalişti, şi cu martori implicaţi direct în aceste evenimente.

Cum aţi trăit dumneavoastră, pe propria piele, tensiunea din acei ani, mai ales că aţi ales să şi emigraţi în Germania, în 1974?

Cu mult înainte de a pleca eu din ţară, în 1974, am avut prieteni care au plecat din România la începutul anilor `60 pe o filieră bine descrisă în film, filiera „Jacober“. Andrei Frischlaender, care a ajuns mare architect la Paris, fusese dat afară din Facultatea de Arhitectură, fiind singurul student care a depus mărturie în favoarea unui coleg arestat ca urmare a evenimentelor din România, legate de Revoluţia din Ungaria din 1956.

Timp de şase ani, între 1956 şi 1962, a lucrat ca simplu desenator. Şi-a putut salva talentul şi profesia şi a părăsit România în 1962. L-am condus la aeroport şi n-am să uit niciodată momenul despărţirii de el.

Plecarea mea în 1974 a fost singura şansă de a-mi continua profesia de regizor, fără să fac compromisuri (le făcusem odată cu serialul „Urmărirea“) şi fără să ajung probabil, în situaţia lui Mircea Săucan (n.r. comuniştii au încercat să-i inhibe creativitatea).

După plecarea mea în Germania, am simţit din plin condiţiile emigrării şi dificultăţile ei, eu având însă şansa ca limba germană să fie limba mea maternă. Am fost în felul acesta ferit de multe, multe dificultăţi pe care le întâmpina un emigrant ajuns în noua sa ţară.

Întâlnirea de la Zürich, despre care vorbiţi în film, este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român a vânzării evreilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu saşii. În Germania aţi intrat în contact cu saşi plecaţi în aceleaşi condiţii?

Am întâlnit evident saşi plecaţi din România. Germania, datorită situaţiei ei speciale, avea populaţii de origine etnică germană. Ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, acestea au rămas practic „fără patrie“ în număr de câteva milioane, iar statul german a trebuit să adopte o politică specială, plină de grijă, asigurându-le noilor ei cetăţeni condiţii unice de dezvoltare după emigrare.

De aceste condiţii s-au bucurat şi saşii, dar şi şvabii bănăţeni. Dar nimic nu a fost simplu. Pentru saşii transilvăneni, agricultori, crescuţi în mijlocul naturii, care erau legaţi de pământ şi trăiau în comunităţi rurale organizate, mutarea în marile oraşe, Köln, München, Frankfurt, a fost dificilă.

Mulţi oameni din generaţiile mai vechi au suportat cu greu ruptura, chiar dacă au primit locuinţe „sociale“ şi cu toată grija statului german pentru ei. Tânăra generaţie s-a adaptat şi a fost, în fond, beneficiara acestui transfer de populaţie.

Toate explicaţiile cinice care se dau astăzi în legătură cu emigrarea evreilor sau a saşilor sunt de neiertat. Saşii au locuit în Translivania 800 de ani. S-au luptat cu tătarii, cu turcii, au suferit alături de ceilalţi locuitori ai Transilvaniei. Oricâte explicaţii „ştiinţifice“ s-ar căuta, plecarea lor, cât şi a evreilor, este o pată ruşinoasă pe istoria noastră.

În filmele dumneavoastră pledaţi pentru reconstituirea adevărului istoric. Cum vă alegeţi subiectele?

Citind şi comparând surse: documente, presa vremii, memorii... Aproape deloc nu fac apel la istorici profesionişti... adică la mărturii „indirecte“. Sunt de multe ori un cadou otrăvit... Apar multe, foarte multe cărţi, semnate de aşa-zisi „istorici“ care nu sunt decât uriaşe construcţii diversioniste...

Plecarea mea în 1974 a fost singura mea şansă de a-mi continua profesia de regizor, fără să fac compromisuri.

Valiza cu un milion de dolari

În 1974, generalul M., şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a Securităţii, zboară de la Zürich la Bucureşti, dar pe aeroportul din România îşi dă seama că îi lipseşte una dintre valize. Aceasta avea, înăuntru, un million de dolari, primiţi de la Shaike Dan, agent de informaţii externe al Israeului.

Banii facilitau fuga unor evrei din România în Israel. E doar un episod din comerţul cu fiinţe umane despre care vorbeşte filmul „Evrei de vânzare“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Platon Cornel
21.01.2013, 00:16:12

ESTE ORI O MARE NEROZIE SA SPUI ASA CEVA ORI UN PUPINCURISM DE CEA MAI ABJECTA STARE ! EVREII AU PRIMIT „ORDIN„ SA PLECE PENTRU A CONSTRUI NOUA LOR PATRIE PROCLAMATA LA 1949 .STIU FOARTE BINE ASTA DE LA O FAMILIE VECINA ...UNUL DINTRE BAIETII FAMILIEI CU CARE MA JUCAM IN ACEI ANI A AJUNS IN ARMATA SI UN ALTUL CARUIA NU I-A PLACUIT ACOLO S-A REINTORS ACASA SI ASTAZI ARE MORMANT IN CIMITTIRUL DIN LOCALITATEA DE BASTINA ! DE CE O ASTFEL DE DEZIFORMARE INFAMANTA -PE NEDREPTY ISTORIEI NATIONALE -SI MINCIUNA PANA LA URMA ! DACA AR FI FOST ASA DE CE STATUL EVREU DE LA BEGIN,GOLDA MEIR ...LA SHIMON PEREZ NU AU RUPT RELATIILE DIPLOMATICE CU NOI NICI LA 1968 ,NICI ULTERIOR ...SI NICI ASTAZI !? CINE II SPUNE ACESTUI REGIZOR - NCEESTE PANA LA URMA AIA „REGIZOR„ IN CAZUL DE FATA - CA MINTE CU NERUSINARE QUI PRODEST !?

+6 (12 voturi)
DA
21.01.2013, 01:05:39

La premiera filmului său artistic, „Călătoria lui Gruber”, care era doar tangențial despre ”problema evreiască”, în sala de cinema erau prezenți mulți evrei foarte în vârstă, cu acel nor inconfundabil de suferință pe chip, de supraviețuitor măcinat de o mare nedreptate. Pândeau avizi fiecare cadru, cu o speranță înduioșătoare, că adevărul lor va fi spus întreg și întocmai. Dincolo de artisticărie, nu preau au găsit ce căutau. Dar erau fericiți (poate fericiți e mult spus), mulțumiți că în film exista ceva de-al lor, ...oricât de vag. Am încercat să le cer păreri, dar erau mult prea reticenți și îngrijorați ca declarațiile lor să nu dăuneze, cumva, cuiva, filmului. Lor. Și l-au lăudat excesiv. În seara aia m-am întrebat cum ar arăta un documentar despre plecarea evreilor, regizat de Gabrea. Spunea atunci că deja a început acest proiect. Voi merge să-l văd. Oricât de multe ar fi de reproșat unui film artistic, un demers documentar al unui ”insider”...trebuie respectat. Și analizat în contextul potrivit.

-1 (5 voturi)
tzucu
21.01.2013, 03:19:12

Un individ nerusinat si mincinos. Evreii au plecat din Romania pentru ca au vrut ei. Nu i-a obligat nimeni sa plece. Era normal sa se solicite bani pentru ca statul roman cheltuise bani grei pentru ei. Majoritatea evreilor erau absolventi de facultati si universitati care erau gratis. Cheltuielile facute de stat ul roman pentru evrei nu puteau fi acoperite de taxa de 5000$/ cap de evreu platita de Israel Romaniei. Il rog pe d-l Sova sa refaca cheltuielile facute de Romania pentru evreii plecati si sa solicite diferenta. Israelul trebuie sa plateasca despagubiri Romaniei nu numai ca ceara.

+4 (10 voturi)
STEFAN MATEI
21.01.2013, 06:23:23

bine zici tzucu,apar zilnic fel de fel de asa zisi oameni de cultura care ii vaita pe evrei este dovada de pupincurism de cea mai joasa speta,pe romanii refugiati din basarabia de ce nu ii vaita.am devenit o vaca de muls pt evreimea moderna care a gasit un filon de cozi de topor si ne ia din banii nostri care si asa sant putini.si a aparut acum o clasa care il tot vaita dar si il lauda pe ex regele mihai si vad ca lumea artistica este cea mai infocata,nu inteleg ce are acest rebengiuc vrea el monarhie si cu mircea diaconu care se face de ras pe unde apuca dar nu aud nimic bun despre maresal dar erau destui alti generali de valoare,nimic despre ei

+6 (10 voturi)
M Costi
21.01.2013, 07:29:19

Inca un exemplu de cineast care cauta senzationalul cu orice pret , chiar al defaimarii Romaniei , in speranta de a obtine succes prin shocarea occidentalilor ! Eu personal , am copilarit intr-un cartier in care jumatate din locuitori erau evrei , am mers la scoala unde aproape jumatate erau evrei , m-am jucat cu copii evrei de aceasi varsta cu mine , am fost in multe case de evrei , deci stiu bine cum si de ce au plecat majoritatea evreilor din Romania ! Plecarea lor masiva nu a fost in anii 70' ci in anii 60' , fiind inceputa chiar mai demult , in timpul celui de-al doilea razboi mondial . Pe langa teama de un alt Progrom si de alte evenimente tragice , cum au fost cele din anii 40' , evreii au plecat in Israel ca urmare a credintei lor in reintoarcerea acasa si ca urmare a propagandei nationaliste si religioase desfasurate de liderii lor comunitari . Lucru putin stiut : Chiar pe vremea lui Gheorghiu Dej sau Ceausescu , periodic , toate familiile de evrei primeau ajutoare , in bani , in alimente si imbracaminte , prin Comunitatile evreiesti , din strainatate ! Plus ca stiau ca in Israel se traia deja mai bine decat in Romania . Ulterior , aveau posibilitatea sa emigreze in Statele Unite , Canada , Australia sau Europa Occidentala . Povestile cu "vanzarea" evreilor sau germanilor care au emigrat din Romania au aparut dupa 89' , au fost inventate de inamici inraiti ai Romaniei , interesati in obtinerea unor retrocedari de imobile si terenuri , lucru care putea fi facilitat prin mentinerea unei mentalitati de vinovatie vesnica a populatiei si autoritatilor romanesti ! Liderii americani , vest-germani si evrei au solicitat libertatea de miscare a evreilor si germanilor din Romania , actiune care facea parte din razboiul ideologic Est-Vest ! Ceausescu a inteles repede capcana , nu s-a opus plecarii celor care voiau sa plece , numai ca a impus conditii , care vizau recuperarea cheltuielilor facute de statul roman cu educatia respectivilor ! Un exemplu este si modul cum a plecat in Germania , in 74' , subiectul articolului . Plus multi altii , inclusiv detinatoarea premiului Nobel pt Literatura , originara din Romania . Si care , si ea , denigreaza acum , pe orice cale si oricand , tara in care s-a nascut !

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările