Thomas Emmerling: „Rembrandt nu a ajuns încă în Texas, el se află însă la Cluj!”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thomas Emmerling, reprezentantul Unio Art Luxembourg
Thomas Emmerling, reprezentantul Unio Art Luxembourg

Miercuri, 14 mai, s-a deschis, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cea de a doua parte a expoziţiei „Rembrandt - Apogeul artei gravurii”. Până în data de 8 iunie, vizitatorii vor putea admira 145 de gravuri, incluzând portrete de bărbaţi şi femei, studii de cap, peisaje, nuduri şi scene de gen. Dl. Thomas Emmerling, reprezentantul Unio Art Luxembourg, organizatorul expoziţiei, a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre.

Ce anume este special în partea a doua a expoziţiei „Rembrandt - apogeul artei gravurii”?

Thomas Emmerling: Portretele de bărbaţi şi femei, nudurile şi scenele de gen sunt extraordinar de expresive, şi aş da aici ca exemplu doar portretul brutarului, extreme de bine cunoscut. Portretele pe care Rembrandt le face membrilor familiei sale şi prietenilor săi ne permit să descoperim mai multe lucruri în legătură cu viaţa artistului. De asemenea, peisajele tipic olandeze, cu reprezentarea morilor de vânt, ne dezvăluie o parte a istoriei Ţărilor de Jos în secolul al XVII-lea.

De ce a fost necesară împărţirea expoziţiei în două părţi? A fost acest lucru condiţionat de spaţiile muzeului?

Thomas Emmerling: Apreciem foarte mult atmosfera creată în cadrul Muzeului Etnografic, a Palatului Reduta din Cluj, care este una încărcată de istorie, dar care este, în acelaşi timp şi intimă, familiară. Această atmosferă este perfect potrivită pentru gravurile lui Rembrandt şi pentru ilustrarea epocii sale. Prima parte a expoziţiei, organizată în preajma sărbătorilor pascale, a cuprins, cu precădere, gravurile cu tematică religioasă. Acum, în cea de a doua parte, sunt expuse lucrări spectaculoase şi pline de viaţă. 

Care este lucrarea cea mai importantă din această a doua parte a expoziţiei?

Thomas Emmerling: Evident, cea mai cunoscută lucrare este ”Jupiter şi Antiope”, care se bucură de o binemeritată faimă în întreaga lume. Este una dintre cele mai importante gravuri realizate vreodată, în întreaga istorie a artei universale. Jupiter îşi asumă o altă identitate, el este îndrăgostit de Antiope, dar nu îşi poate arăta sentimentele în identitatea sa reală. El este obligat să şi le mascheze. Pentru a îşi exprima sentimentele, el trebuie să se transforme. Jupiter o priveşte pe Antiope în timp ce aceasta doarme. Ea este nudă, întregul ei corp tânjeşte către el, fără ca ea să fie, însă, conştientă de aceasta. În artă este foarte greu să reprezinţi sentimente, dar Rembrandt a reuşit aici să arate, într-o manieră cu totul impresionantă, atât dorinţa de care este cuprins el, cât şi pasiunea care o cuprinde pe ea. Prin doar câteva linii el reuşeşte să dea viaţă tuturor acestor emoţii. El foloseşte şi aici, bineînţeles, faimoasele sale efecte de lumină şi umbră. Umbra acoperă părţile intime ale celor două corpuri, oferind privitorului nimic altceva decât o perfectă ilustrare a sentimentului iubirii.

De-a lungul întregii Nopţi a Muzeelor, această imagine va fi imprimată de gravorii de la Natura Paper din Cluj pe hârtie confecţionată manual. Astfel, fiecare vizitator îşi va putea imprima propria sa „Jupiter şi Antiope”.

Va fi deschisă expoziţia Rembrandt cu ocazia Nopţii Muzeelor?

Thomas Emmerling: Da, expoziţia va fi deschisă de la ora 16:00 până la 1:00 noaptea, iar biletul de intrare, în mod excepţional, va costa cu această ocazie doar 2 lei.

Acum, când ne aflăm la jumătatea expoziţiei, am putea formula o concluzie referitoare la prima sa parte?

Thomas Emmerling: Este prea devreme pentru a realiza o numărătoare a biletelor, dar suntem bucuroşi că, datorită numărului foarte mare de vizitatori, această expoziţie Rembrandt poate fi considerată una dintre cele mai reuşite expoziţii organizate în Cluj-Napoca după 1989. Aceasta dovedeşte că ne aflăm într-un moment foarte bun pentru a atrage spre Cluj şi alte expoziţii de artă universală.

În final, o apreciere personală?

Thomas Emmerling: Sunt în continuare impresionat de cuvintele unui grup de turişti din Austin, Texas, care au venit ieri dimineaţă la muzeu. Ei mi-au spus că au avut o mulţime de surprize plăcute vizitând România, însă cea mai mare dintre acestea a fost această extraordinară întâlnire cu Rembrandt, de la Cluj. ”Când veţi aduce această expoziţie la Austin? Nu am avut niciodată aşa ceva în Texas!” Acest lucru m-a făcut fericit! Rembrandt nu a ajuns încă în Texas, el se află însă la Cluj!

     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite