REPORTAJ VIDEO Arta mai aproape de bucureşteni prin proiectul „Muzică clasică la metrou“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soprana Diana Gheorghe alături de tenorul Alin Stoica, într-un duet susţinut la metrou FOTO adevarul
Soprana Diana Gheorghe alături de tenorul Alin Stoica, într-un duet susţinut la metrou FOTO adevarul

În cursul săptămânii trecute, la staţiile de metrou Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Victoriei şi Gara de Nord , s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a proiectului „Muzică clasică la metrou“. Începând de luni şi până vineri, în intervalul 17:30-19:00, călătorii au avut ocazia să se bucure de programele muzicale pe care Asociaţia Arta nu Muşcă, împreună cu Metrorex le-au adus în afara sălilor de spectacol.

Joi seara, ora 17:50. „Urmează staţia Piaţa Victoriei cu peronul pe partea dreaptă“, se aude aceeaşi voce cu care m-am obişnuit în fiecare zi. De cum se deschid uşile, o altă voce, de data asta masculină, puternică şi melodioasă, umple staţia de metrou. Mă uit în toate direcţiile, fac câtiva paşi în faţă şi îmi dau seama că vocea se aude din direcţia opusă. Urc scările, traversez pasajul şi ajung pe celălalt peron care duce spre Pipera. În faţă, un şir de oameni îngrădesc un spaţiu amenajat pentru spectacol.

Povestea de dragoste de la metrou

Îmi fac loc printre ei şi înaintea mea apare un baiat îmbrăcat în negru, cu un trandafir alb în mână, a cărui voce de tenor îmi înfioară pe loc pielea. Din versurile italiene am putut desluşi doar un „disperato“, iar felul în care a mototolit trandafirul în mâini, arucându-i îndurerat petelele pe jos, aşezându-se apoi în genunchi cu ochii şi mâinile îndreptate spre cer, m-a făcut să înţeleg că piesa era despre disperarea unui tânăr îndrăgostit. Sfârşitul îi lasă pe spectatori cam înmărmuriţi, absorbiţi de suferinţa celui din faţa lor, care stătea acum ghemuit la pământ. Din spate lui, apare o tânără soprană blondă, îmbrăcată într-o rochie albă cu dantelă neagră a cărei prezenţă, îmbrăţişare şi voce răsunătoare, îi curmă acestuia suferinţa.

În jurul lor, lumea captivată de poveste şi de vocile lor rare uită de treburile de acasă şi se opreşte să-i asculte. Alţii, mai grăbiţi, îşi văd în continuare de drum, întorcând totuşi capul de curiozitate. În curând, scările pasajului devin un fel de tribună, de unde oamenii stau jos şi privesc spectacolul. O gaşca mare de tineri veseli îşi găsesc loc în vârful scărilor. Îmi spun că studiază la liceul de muzică şi că sunt familiarizaţi cu muzica clasică. Ştiau de proiectul „Muzică clasică la metrou“, dar era prima zi când au reuşit să ajungă. Puţin mai jos, o doamnă stă singură cu geanta în braţe şi priveşte spectacolul.

„E ceva nou pentru mine. De două zile sunt în oraş şi văd că am surprize. E nou, e fain, e deosebit“, spune aceasta.

După duetul suţinut de cei doi, urmează un solo interpretat de un tânăr bariton, ai cărui pantaloni roşii aduc pata de culoare în acest trio. O doamnă se opreşte să o întrebe pe Cristina Dobrescu, una din organizatoarele evenimentului, unde îi mai poate vedea pe aceşti tineri minunaţi. Mocanu Gilda este numele ei, lucrează ca administrator la Romanian Chefs Community şi s-a întors recent în ţară. Spune că iubeşte muzica de operă şi că i-ar plăcea să-i  mai asculte pe cei trei tineri artişti.

    

Un trio perfect

Alin StoicaDiana Gheorghe şi Alexandru Constantin sunt tinerii care au impresionat joi auditoriul de la metrou. Aceştia au transformat staţia Piaţa Victoriei într-o mică sală de spectacol, reuşind preţ de o oră şi jumătate să descreţească frunţi şi să aducă zâmbete pe feţele oamenilor cu arii celebre precum: „La donna è mobile“ din opera „Rigoletto“ de Verdi, „El lucevan le stelle“ din „Tosca“ de Puccini, „Aria lui Figaro“ din „Nunta lui Figarode Mozart, dar şi cu piese cunoscute precum „Time to say goodbye“,  „You raise me up“ sau „Aria Elizei“ din musicalul „My fair lady“.

Mezina acestui trio, soprana Diana Gheorghe, are doar 19 ani şi este studentă în primul an la Universitatea Naţională de Muzică.  Aceasta, împreună cu baritonul Alexandru Constantin, în vârstă de 26 de ani, se află la prima participare în cadrul proiectului „Muzică clasică la metrou“. Alexandru, un băiat înalt şi foarte jovial spune că îi plac provocările, acesta fiind şi motivul pentru care a acceptat să facă parte din acest proiect, deşi  recunoaşte că la început a fost puţin sceptic. Reacţia publicului de la metrou i s-a părut, însă, extraordinară, întrucât un număr mare de oameni au venit în fiecare zi să-i asculte. „Am văzut că am lăsat zâmbete pe feţele oamenilor, am văzut lacrimi, am văzut stări frumoase“, spune acesta, fiind completat de Alin Stoica : „Şi asta confirmă faptul că este o sete mare de cultură şi printre oamenii care poate nu au acces la astfel de spectacole“„Aşa că venim noi cu opera la ei“, mai adaugă Alexandru.

Tenorul Alin Stoica are 25 de ani şi a participat şi la prima ediţie „Muzică clasică la metrou“, alături de soprana Ana Cebotari. El este cel care i-a atras pe Diana şi pe Alexandru în acest proiect. Alin are  o experienţă mai vastă în domeniul operei. Acesta pregăteşte două roluri la Opera Română, fiind vorba despre rolul lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin“ de Ceaikovski şi rolul lui Ismaele din „Nabucco“ de Verdi, toate acestea după ce se va întoarce din Japonia, unde are un contract pe două luni.

Cei trei vor putea fi văzuţi într-un viitor apropiat pe scena Teatrului de Operetă „Ion Dacian“, unde anul trecut au câştigat împreună câteva premii, şi anume: Diana Gheorghe a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare a unui tânăr solist, Alexandru Constantin a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese dintr-un musical şi Alin Stoica a fost câştigătorul premiului juriului.

Unchiul lui Alin Stoica, pe nume Eduard Dumitrescu, prezent şi el la eveniment, a ţinut să adreseze un mesaj Ministerului Învăţământului, şi anume „să pună mai multă bază pe orele de muzică, care există în programă dar nu se mai fac, şi ca o sugestie, să-i ducă la Operă pe tineri, nu neapărat pe toţi, dar măcar pe cei care sunt curioşi“. Acesta a fost impresionat de numărul mare de tineri care s-au oprit să asiste la spectacol şi cărora muzica clasică le-a umezit ochii şi nu este deloc de acord cu ideea promovată de televiziuni, cum că tinerii nu sunt adepţii acestui gen de muzică.

Săptămâna Bucureştiului cultural

Simultan concertului de operă pe care Alin Stoica, Diana Gheorghe şi Alexandru Constantin l-au ţinut la Piaţa Victoriei, alte manifestări artistice, printre care concerte instrumentale acompaniate de momente  inedite de grafică, desen, pictură, dans contemporan sau tango, au fost susţinute de tineri artişti în staţiile de metrou: Universitate, Piaţa Unirii 1 şi 2 şi Gara de Nord. 

Proiectul „Muzică clasică la metrou“, aflat la cea de-a doua ediţie, este iniţiat de Asociaţia „Arta nu muşcă“, în colaborare cu Metrorex. Arta nu muşcă  este un demers socio-cultural ce promovează tineri artişti talentaţi şi proiecte de încurajarea consumului de artă, într-o manieră actuală şi creativă.

Spectacolele de la metrou s-au intersectat cu Zilele Bucureştiului, eveniment care a sărbătorit 554 de ani de la atestarea documentară a oraşului. Astfel, în perioada 19-22 septembrie, o serie de evenimente culturale au avut loc în Capitală: cea de-a treia ediţie a Galei Folk You! Florian Pittiş, proiectul „Cu bastonul prin Bucureşti“, precum şi spectacolul „Sărbătoarea cântecului românesc“, ţinut în memoria cântăreţei Maria Tănase.

    

„Arta nu muşcă”: călătorul grăbit din metrou, nas în nas cu muzica clasică

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite