Robert Pattison recompensat, sâmbătă seară, cu premiul preşedintelui la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. Un film de Radu Jude, în competiţia oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Pattison                                           FOTO: Getty Images
Robert Pattison                                           FOTO: Getty Images

La gala de închidere a celei de-a 53-a ediţii a Karlovy Vary Film Festiva (29 iunie-7 iulie), care va avea loc în această seară, actorul Robert Pattison va fi recompensat cu premiul ales de preşedintele festivalului, actorul ceh Jiri Bartoska, acordat "personalităţilor remarcabile din cinematografie". Filmul lui Radu Jude "Imi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari" a avut premiera luni, în competiţia oficială a festivalului.

Gala de închidere a festivalului de la Karlovy Vary va începe, sâmbătă seară, la Hotelul Thermal, de la ora 18.30 (ora Cehiei) /19.30 (ora României). Actorul britanic Robert Pattison, faimos pentru rolul său din "Harry Potter şi Pocalul de Foc" şi franciza "Twilight", va primi premiul preşedintelui la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

În cel mai recent film în care joacă, comedia western "Damsel", regizată de David şi Nathan Zellner şi lansată în Statele Unite săptămâna trecută, Pattison îl interpretează pe Samuel Alabaster, unul dintre primii bogătaşi care au traversat Vestul american în 1870 pentru a se căsători cu iubirea vieţii sale.

Elogii pentru filmul Radu Jude, aflat în competiţia oficială

Imagine indisponibilă

"Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, a avut premiera mondială luni, în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary. Filmul a fost elogiat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit” şi o „critică puternică” pe care regizorul o aduce ţării sale.

„Titlul filmului este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.

Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Radu Jude a regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Corp la corp" (2003), „Marea Neagră" (2004), „Lampa cu căciulă" (2006) - cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câştigător al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles şi „Alexandra" (2007) - selecţionat în peste 30 de festivaluri.

A semnat scenariul multor filme pe care le-a regizat, pasionat fiind de lectură şi adaptarea unor texte valoroase. "Eu îmi închipui cinematograful ca pe un fel de instrument descriptiv", declara regizorul. 

Printre filmele cărora regizorul le-a trasat şi povestea se numără „Alexandra" (2007), „Toată lumea din familia noastră" (2012), „O umbră de nor" (2013) şi proaspăt premiatul la Berlinala 2015, „Aferim!"

La o privire atentă, biografia sa este una bogată, deşi este un regizor tânăr (Radu Jude s-a născut în anul 1977). Greu de imaginat este însă cum a reuşit să facă atâtea filme (şi asta pe langă regia de spoturi publicitare sau videoclipuri muzicale). Răspunsul îl oferă tot regizorul: multă pasiune şi mult travaliu în obţinerea fondurilor, "escaladarea" birocraţiei românesti, a instituţiilor statului şi aşteptarea unor semnături care, uneori, pot să nu sosească deloc. În 2015, Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. 

Ce premii se acordă în Festivalul de la Karlovy Vary

Imagine indisponibilă

Începând din 1948 Marele Premiu a fost Globul de Cristal - deşi forma sa s-a schimbat de multe ori. De la cea de-a 35-a ediţie a festivalului de la Karlovy Vary Globul de Cristal a dobândit un nou aspect: acum o femeie ridică un glob de cristal (foto, concept artistic realizat de Tono Stano, Aleš Najbrt, Michal Caban şi Šimon Caban).

Competiţia de lungmetraj este împărţită în următoarele premii principale:

Marele Premiu - Globul de Cristal pentru cel mai bun lungmetraj (25.000 de dolari)
Premiul special al juriului (15.000 de dolari)
Premiul pentru cel mai bun regizor
Premiul pentru cea mai bună actriţă
Premiul pentru cel mai bun actor
Competiţia de documentare este împărţită în următoarele premii principale:

Cel mai bun film documentar în categoria de filme cu durata de 30 de minute sau mai puţin
Cel mai bun film documentar în categoria de filme cu durata de mai mult de 30 de minute
În fiecare an, festivalul acordă, de asemenea, Globul de Cristal pentru contribuţie remarcabilă adusă cinematografiei mondiale.

Secţiunile festivalului de la Karlovy Vary

Festivalul are urmptoarele secţiuni:

Concursul de lungmetraje – filme niciodată prezentate în concurs la niciun alt festival internaţional.
Concursul de filme documentare – un concurs împărţit în două părţi: documentare mai scurte de 30 de minute şi mai lungi de 30 de minute.
Orizonturi – avanpremieră de filme aduse aici pentru o distribuţie mai largă şi filme premiate la alte festivaluri.
Un alt punct de vedere – lucrări experimentale în formă şi conţinut sau care dezvăluie o abordare creativă mai puţin frecvente.
Forum Independenţilor – mai mult decât doar cineaşti americani „independenţi”.
La est de vest – filme din fostul bloc socialist.
Filme cehe – o privire de ansamblu asupra filmelor cehe realizate în ultimul an.
Retrospective – mai multe retrospective tematice prezentând activitatea unei personalităţi cinematografice de renume mondial, o anumită perioadă de timp sau o selecţie de lucrări alese în funcţie de criterii specifice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite