Arte

articolul anterior articolul urmator

Români celebri care şi-au dorit ca trupurile să le fie incinerate după moarte

2
5 Jan 2013 22:33:09
Autor: Iulia Marin
Regizorul român Sergiu Nicolaescu şi-a dorit ca trupul să îi fie incinerat FOTO Arhivă
Regizorul român Sergiu Nicolaescu şi-a dorit ca trupul să îi fie incinerat FOTO Arhivă

Mari actori şi personalităţi din România şi-au dorit ca trupurile să le fie incinerate după moarte. Printre aceştia se numără actorul Ilarion Ciobanu, cântăreaţa Doina Badea sau politologul Silviu Brucan.


Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani, la Munchen. Trupul i-a fost incinerat în Germania, iar cenuşa sa a fost adusă în ţară ulterior. 

Actorul Ilarion Ciobanu, decedat în 2008, şi-a dorit de asemenea să fie incinerat după moarte. Potrivit declaraţiilor pe care fiul său, Ioachim Ciobanu, le-a făcut la acea vreme, actorul şi-a dorit ca funeraliile să se desfăşoare într-un cadru discret.

Cântăreaţa Doina Badea a murit, în urma cutremurului din 1977, trupul acesteia fiind, de asemenea, incinerat.

Politologul Silviu Brucan a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală, în prezenţa celor apropiaţi, fără un ritual religios. Acesta a murit în septembrie 2006, după ce a suferit un stop cardio-respirator.

Biserica Ortodoxă Română a reacţionat de fiecare dată, interzicând orice asistenţă religioasă în cazul celor incineraţi, măsură care se aplică şi în prezent.

Pe lista celor care şi-au dorit ca trupurile să le fie incinerate după moarte se numără şi Grigore Antipa, fondatorul Muzeului de Istorie Naţională care îi poartă numele,  mareşalul Ion Antonescu, condamnat la moarte şi executat de regimul stalinist pentru “înaltă trădare”, scriitoarea Rodica Ojog Braşoveanu, Mircea Eliade, criticul literar Eugen Lovinescu, scriitorul Lucian Raicu, compozitorul şi dirijorul Matei Socor şi, cel mai recent, regizorul Sergiu Nicolaescu. 

Primul crematoriu uman, Cenuşa, a fost inaugurat în 1928, în timp ce al doilea, Vitan Bârzeşti, şase ani mai târziu. Crematoriul Cenuşa a fost închis în 2003, din motive de protecţie a mediului, singurul rămas funcţional până la momentul actual fiind crematoriul Vitan Bârzeşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Camelian Propinatiu
7.01.2013, 12:50:54

Cum nu prea avem Infrastructura Intelectuala, asa e si cu crematoriile. Deocamdata, fondurile se canalizeaza spre Catedrala Mantuirii Neamului si poate reconstructia Manastirii Vacaresti, cu multa opozitie.

+1 (1 vot)
Sorin Barbul
2.11.2015, 08:36:20

Eu nu sunt câtuși de piuțin celebru, dar cred că incinerarea este soluția cea mai simplă și mai igienică (ne „poluând” pământul și apele cu trupuri în descompunere). Și faptul că ăștia de la BOR sunt niște constipați la creier neieșiți încă din Evul Mediu nu mă va împiedica să recurg la această soluție când îmi va veni vremea (cât mai târziu posibil, sper!).

+2 (2 voturi)
Modifică Setările