România ia un premiu la Berlinală şi în 2016

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Auzind parcă în avans îndemnul lui Meryl Streep către regizoare, încă tânăra Roxana Stroe s-a înconjurat de băieţi talentaţi, pe care i-a condus cu o mână de fier, într-un scurt, deja remarcat şi comentat în articolul precedent.

„O noapte la Tokoriki“ - cu un titlu care intrigă din start şi eşti tentat să cauţi pe hartă, dacă nu-i vreo insulă paradisiacă, pe undeva, prin lume, şi o găseşti la capătul Pământului, în Fiji - e de fapt poveste, care se petrece, pe muteşte, dar cu o foarte inspirată ilustraţie muzicală, semnalată şi în justificarea alegerii, la o aniversare de majorat, într-o discotecă jalnică reconstruită, în Bucureşti - însă ar trebui precizat că nu aşa arată cublurile fancy din Capitală! - are tensiunea necesară şi, mai ales, poantă şi final. Prin urmare, s-a ales cu o recunoaştere de... 2.500 de euro, din partea Agenţei Federale pentru Educaţie Civică! Bravo!

Pentru ultimele două zile de proiecţii, în competiţia mare, a fost foarte aşteptat filmul iranianului Mani Haghighi, care revine după un Urs de argint, pentru Despre Elly. Acum, cu: Apare un Balaur (Dragonul din varianta englezească: A Dargon Arrives e clar o figură mitică, mai puternică decât monstrul asiatic, de zodiac!). În interviul pe care l-a acordat, în avans, la Radio Eins, lui Knut Eistermann, alias Kino King, şi cu ajutorul moderatorului, totul părea chiar mai misterios şi mai tentant, dar la proiecţie a fost cam încurcată şi confuză punerea în imagini a unei întâmplari, adevărate sau nu (chiar dacă scrie ca s-ar fi petrecut cam aşa!). În schimb, atmosfera unei ţări despre care veşnic ştim prea puţine, mai ales în decenii 6-7, e fascinantă, şi e parţial plasată familia de artişti, de trei generaţii încoace, a realizatorului (care la umortalizarea pe peliculă, chiar s-a şi bărbierit!).

Am mai văzut şi franţuzescul din afara concursului: Saint Amour, care e un vin, dar şi un joc de cuvinte şi se învârteşe în jurul unei posibile sarcini atipice! Depardieu, cu părul agresiv de alb, e tatăl lui Dumnezeu - al lui Poelvoorde, din Testamentul nou-nouţ -, fermier cu vaci de expoziţie şi drag de licori mai mult sau mai puţin tari - doar e specialitatea lui Gerard, şi ca producător, nu numai pe post de consumator!. Mai intervine în ecuaţie şi puştiul tupeist, Vincent Lacoste, din Lolo , doar că, la un moment dat, scenariul cade într-o doză de kitsch greu de suportat!    

Cântecul de leagăn al misterul dureros, al lui Lav Diaz, e teribilist , are 8 ore de incantaţii şi personaje, de care nu reuşeşti să te ataşezi, ca şi de o istorie a Filipinelor, pe care adesea o ignorăm, dar pe care n-a reuşit s-o lămurească! Probabil va lua un premiu (meritat) pentru imaginea alb-negru, deşi aş prefera pe ăsta să-l ia polonezul, pentru că DOP este al nostru Oleg Mutu, pe care l-am recunoscut din cadrul fetei nud în pat (imediat stîrneşe amintiri din 4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile).

Scriptul Statelor Unite ale Iubirii s-a concentrat pe viaţa a patru femei de vârste diferite, la puţină vreme după anul Revoluţiilor 1989, într-o existenţă încă plină de urme comuniste, în reacţii şi locaţii - şi când te gândeşti că unii mai au nostalgii!. Asemănări ameţitoare cu noi, de la scenele nesfârşite la masă, la blocurile mizere, cu apa care curge când vrea ea, cu ideea emigrării, care nu rezolvă tot şi trezeşte dileme, cu amoruri interzise chiar şi în libertate, cu excese de libertinaj, la trecerea dintr-o barcă într-alta, dau o senzaţie de deja-vu, dar şi de consternare disperată!

La retro, m-aş opri la recent restauratul Vin ruşii!, nemţescul din 1968, interzis că nu avea un erou vădit anti-fascist, şi nu cum s-ar fi putut crede, din pricina titlului, care pica drept o aluzie la invadarea Pragăi cu tancurile! Nu toţi din Est reacţionăm la fel la posibile aluzii! Per total suntem la ani lumină de vremurile când Liz Taylor făcea roluri de Oscar, şi nu numai o foarte înduioşătoare expoziţie de fotografie, cu instantanee inedite, găzdută tot la Muzeul Filmului şi Televiziunii din Berlin, pe care o oferă cinefililor pătimaşi! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite