Arte

articolul anterior articolul urmator

Să te ridici din suferinţă. Când a primit diagnosticul de scleroză multiplă, Claudia s-a dedicat picturii: „Viaţa este o artă, iar arta este viaţă“

0
19 Oct 2021 05:22:40
Autor: Denis Grigorescu
Picturile realizate de Claudia Maria Velica se bucură de mult succes FOTO: arhiva personală
Picturile realizate de Claudia Maria Velica se bucură de mult succes FOTO: arhiva personală

Diagnosticată acum doi ani cu scleroză multiplă, Claudia Maria Velica (41 ani) şi-a redescoperit pasiunea pentru pictură. Şi din 2019 a realizat sute de lucrări impresionante, fie că a fost vorba de tablouri ori haine sau globuleţe pictate. Iar creaţiile ei se bucură de succes.

Până în 2019, fericirea era o constantă în viaţa Claudiei Maria Velica. O familie frumoasă, cu un soţ iubitor şi doi copii minunaţi, plus o carieră în Ministerul Afacerilor Interne, unde era un apreciat specialist în fonduri europene.

Numai că după un control medical, doctorul a izbit-o în faţă cu un diagnostic teribil: scleroză multiplă. Şi acelaşi doctor i-a spus clar şi fără menajamente că trebuie să se pensioneze.

„Vestea a picat ca un trăsnet ce m-a lovit în moalele capului. Viaţa ţi se poate schimba în două secunde. Totul ţi se dă peste cap. Am încercat să găsesc o terapie, un echilibru pentru a avea un psihic bun. Puterea vindecării şi a echilibrului stă în a avea un psihic bun. În acelaşi timp, un bun ajutor sunt şi cei dragi. Iar eu îi mulţumesc celui mai bun soţ”, spune Claudia Maria Velica. 

Ca să o poată ajuta financiar şi mai mult, soţul şi-a luat o slujbă peste hotare. Un sacrificiu impresionant. 

Realitatea unui bolnav

Interacţiunea cu sistemul medical românesc a fost una dezamăgitoare pentru Claudia.

„Din păcate ţi se pune un diagnostic şi apoi cu greu găseşti un doctor dispus să îţi răspundă la anumite întrebări care poate pentru el sunt banale, dar pentru tine sunt importante. Sistemul medical românesc nu are nicio grijă de psihicul oamenilor. Nu li se acordă nici o susţinere psihologică, deşi toată ştiinţa lumii a demonstrat că ceea ce noi numim minte poate să facă adevărate minuni, dacă se gândeşte cineva să îi întindă o mână de ajutor. Cât despre costurile tratamentului lunar pentru afecţiunea cu care a fost diagnosticată, avem norocul să existe un program naţional special şi tratamentul ne este dat de la spital”, spune ea. 

Artă renăscută din suferinţă

Claudia şi-a găsit terapia şi pasiunea în artă. Claudia locuieşte cu familia în Domneşti-Ilfov. Încă de când era mică, a fost pasionată de pictură. Şi-a dorit să urmeze Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, însă cei din jurul ei nu au încurajat-o, spunându-i că va muri de foame cu penelul în mână. Însă pasiunea pentru artă nu a părăsit-o vreodată.

„Pasiunea pentru artă nu vine pur şi simplu, o simţi, o ai de când te naşti şi o descoperi de când ai un creion în mână şi mereu vrei să schiţezi sau să desenezi ceva. Iubirea pentru artă a fost mereu prezentă în viaţa mea. Nu am încetat vreodată să pictez”, se destăinuie Claudia.

FOTO: arhiva personală

Iar cum pictura a fost marea pasiune încă din adolescenţă, Claudia s-a ridicat din suferinţă şi a început să facă artă. Dar nu orice fel de artă, deoarece în creaţiile sale se simte o mare dragoste de viaţă şi bucuria de a trăi. Pentru Claudia, viaţa este de fapt o artă, iar arta nu este altceva decât viaţă. Pur şi simplu.

Unul dintre tablourile superbe realizate de Claudia Maria Velica FOTO: arhiva personală

De doi ani, Claudia Maria Velica pictează pe orice suport, de la pânză şi lemn până la articole de îmbrăcăminte. O creaţie specială a fost portretul îndrăgitei interprete Billie Eilish (FOTO JOS) pictat pe o pereche de jeanşi şi despre care Claudia spune că a fost o provocare acceptată cu drag şi chiar reuşită. „Fac totul cu drag şi multă dăruire. Fiecare lucrare are o mică parte din mine. Pictez pe orice suport, orice temă dorită”, arată ea. 

Odată renăscută pasiunea pentru pictură, din inima şi mâinile Claudiei Velica au început să iasă lucrări impresionante ce şi-au găsit numeroşi cumpărători. Cel mai mult a lucrat timp de 12 ore la un tablou abstract. „Din păcate nu pot lucra zilnic. Nu îmi permite sănătatea şi am şi două minuni acasă cu care vreau să îmi petrec cât mai mult din timpul meu”, spune Claudia.

Claudia şi-a creat şi o pagină de Facebook – „Mary art&home” – unde pot fi văzute o parte dintre lucrările sale superbe şi unde se pot da comenzi.

Picturile Claudiei au suflet, vibraţie şi culoare şi la propriu şi la figurat. Pictează tablouri, pictează haine pe care le transformă în opere de artă şi realizează inclusiv globuri unicat pentru Crăciun, pictate şi cu împletituri. Lucrările deosebite ce ies din mâinile şi din sufletul aceste artiste renăscute din suferinţă emană bucuria vieţii şi a artei. Iar povestea emoţionantă a Claudiei sădeşte în suflete speranţa şi dragostea de viaţă. 

FOTO: arhiva personală

Vă mai recomandăm şi:

Narcis, un artist neconvenţional, care vine periodic în sistemul de protecţie social la terapie: „Toată pictura este un univers!” VIDEO

Vrâncenii, aşteptaţi să cumpere tablourile unui tânăr şi talentat pictor cu autism

 

 

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările