Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 7-13 noiembrie 2016 a zecea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Scopul acestei gale a filmului maghiar este să ofere o privire generală asupra producţiei de film maghiar din anul precedent şi să prezinte varietatea, spiritul şi prezentul cinematografiei maghiare.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti se va desfăşura şi în acest an la Studioul Horia Bernea a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecţii este liberă. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză.

Ediţia a 10-a a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti demarează cu pelicula Mama mea şi alţi ţăcăniţi din familie, regizată de FEKETE Ibolya, care va fi prezentă în seara de deschidere.

Conform tradiţiei de a prezenta anual câte-un festival de film în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, la această ediţie invitatul nostru este Festivalul de Film Tisza Mozi din Szolnok, titlu sub care se organizează alternativ, la doi ani, Festivalul Internaţional de Film al Artelor Plastice, respectiv Festivalul de Film Ştiinţific. Sub egida acestui festival prezentăm la Bucureşti filmele premiate în 2016 la Festivalul Internaţional de Film al Artelor Plastice, publicul putând viziona şi un film experimental de Kardos Sándor, respectiv filmele de animaţie ale lui Ulrich Gábor.

Programul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an cuprinde 8 filme artistice, dar şi un film experimental, filme documentare, filme de animaţiei şi scurtmetraje, producţii delicatese pentru iubitorii celei de-a şaptea arte. În categoria filmelor artistice veţi putea vedea pe marele ecran filme prezentate în premieră la Bucureşti, pelicule care au avut succes în anul care a trecut, la festivaluri internaţionale de film de pe mapamond: Mama mea şi alţi ţăcăniţi din familie, Nu vă daţi jos pantofii, Noaptea ta e ziua mea, Demimonde şi Week-end, şi să nu-i uităm nici pe cei mai tineri spectatori, cărora le recomandăm filmele Fanfara o ia razna şi Blestemul mumiei negre.

În programul de film documentar de la Săptămâna Filmului Maghiar proiectăm un film documentar cu o temă delicată, viaţa lui Mikó Imre şi relaţia sa cu securitatea (Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea), respectiv filmul documentar al lui Muhi András Pires, intitulat Echipa maghiară – „... încă 50 de minute...”, despre secretele de culise care au dus selecţionata maghiară de fotbal la un Campionatul European, după 40 de ani de absenţă.

image
„Lumea festivalieră este obişnuită deja cu ziua 0, astfel şi noi am început Săptămâna Filmului Maghiar pe data de 6 noiembrie cu o expoziţie în care prezentăm istoria cinematografiei maghiare prin intermediul unor fotografii cult.“

Ediţia jubiliară din acest an cuprinde şi alte manifestări conexe, precum concertele susţinute de formaţiile David Yengibarian Trió, Bende Zsot Quartet, saxofonistul Tóth Viktor care va evolua alături de cântăreaţa Petra Acker şi formaţia One More Minute, respectiv formaţia Mocsok 1 Kölykök din Miskolc.

„Invitaţii Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti vor răspunde cu plăcere la întrebările adresate de cinefili şi de spectatori, în cadrul unor întâlniri cu publicul menţionate în caietul program. Zi de zi vom avea invitaţi cineaşti, precum regizori (Fekete Ibolya, Domokos János, Ulrich Gábor), actori (Czukor Balázs, Gryllus Dorka, Simon Kornél), producători (Herner Dániel), editori (Papp Vivi) cu care publicul bucureştean va putea dialoga, căci dialogul, cunoaşterea şi înţelegerea sunt obiectivele principale ale Săptămânii Filmului Maghiar. Aşteptăm publicul român cu filme incitante, fantastice, pentru ca publicul să cunoască cultura maghiară prin intermediul culturii cinematografice maghiare contemporane“,

susţin organizatorii.

Filmele vor fi introduse seară de seară de către profesorul universitar Radu Igazság, critic de film şi regizor de filme de animaţie.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediţia a 10-a poate fi consultat pe site-ul institutului: http://bukarest.balassiintezet.hu.

image

SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR

ediţia a 10-a

6-13 noiembrie 2016

Bucureşti, Studioul Horia Bernea

(Muzeul Naţional al Ţăranului Român, str. Monetăriei 3)

Program:

duminică, 6 noiembrie, 18.30 (Institutul Balassi, str. Gina Patrichi nr. 8)

... a noastră! – Imagini cult din istoria filmului maghiar

expoziţie

În 2016, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti a iniţiat o serie de proiecţii ce au avut menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar. În completarea acestei serii de proiecţii prezentăm, într-o expoziţie inedită, imagini, afişe şi chiar instalaţii ce prin vizualitatea lor au devenit cult în contextul istoriei filmului maghiar şi au intrat în memoria colectivă a cinefililor, şi care pot fi identificate cu uşurinţă chiar şi de cei care poate nici nu au văzut filmele respective.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-21 noiembrie.

duminică, 6 noiembrie, 19.00 (Institutul Balassi, str. Gina Patrichi nr. 8)

David Yengibarian Trio

concert

David Yengibarian, muzicianul născut la Erevan, a început studiul acordeonului la vârsta de 10 ani. Din 1995 şi-a continuat studiile în Ungaria, unde cu timpul a devenit unul dintre cei mai râvniţi interpreţi şi compozitori de jazz şi world music. S-au editat patru albume conţinând compoziţiile sale şi a compus muzică pentru numeroase spectacole de teatru şi film. Compoziţiile sale de inspiraţie folclorică au la origini, în principal, tradiţia muzicală armenească, jazzul şi muzica improvizativă europeană şi americană, tangoul argentinian original şi compoziţiile lui Astor Piazzolla care a reînviat tangoul argentinian.

Muzica noastră a parcurs un drum lung, anevoios, belicos, fericit-nefericit şi tragic, cu holocaust, suferinţă şi bucurii. Muzica populară reflectă perfect soarta unui popor. Nu am vrut să cânt muzică americană, muzica poporului meu o consider corespunzătoare pentru a o aborda cu exigenţa caracteristică jazzului. Cred că, în general, fiecare muzician adevărat se străduieşte să ducă la cel mai înalt nivel cultura proprie – ceea ce nu însemnă că îi este interzis ca uneori să cânte şi câte-un standard american cunoscut.  David Yengibarian

Membrii trioului sunt:

David Yengibarian – acordeon

Bata István – bas

Badics Márk – percuţie

luni, 7 noiembrie, 18.30: gala de deschidere

Mama mea şi alţi ţăcăniţi din familie / Anyám és más futóbolondok a családból

2015, 113 min., coproducţie Ungaria-Germania-Bulgaria, comedie, subtitrat în limba română

Regia şi scenariul: FEKETE Ibolya

Imaginea: Gózon Francisco, Jancsó Nyika

Editor: Szalai Károly

Muzica: Novák János

Distribuţia: Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Szaflarska Danuta, Básti Juli, Csomós Mari, Bartsch Kata, Cserna Antal, Lengyel Ferenc, Kerekes Viktória, Szervét Tibor

O poveste despre patru generaţii, urmărind destinul personajelor de la începutul anilor 1900 până la începutul anilor 2000. Filmul, regizat de Fekete Ibolya, poate fi considerat o lecţie din istorie a secolului XX, în care traumele naţionale neclarificate, şi totuşi arhicunoscute, sunt prezentate într-un stil dezinvolt şi cu mult umor. Personajele din film nu sunt cu nimic mai ţăcănite decât membrii altor familii, numai că au avut parte de două războaie mondiale, un Trianon, o epocă Rákosi, un ’56 şi apoi de un Kádár. Cu toate acestea cele mai reuşite momente ale peliculei nici pe departe nu sunt acelea care prezintă istoria, ci povestea cadru în care vedem rezultatul final: doi oameni care trebuie să poarte consecinţa şi efectele trecutului.

Festivaluri:

2016: Festivalul Filmelor Europene, Bruxelles, Belgia

2016: Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Cluj-Napoca

2016: Festivalul Internaţional de Film Lagów, Polonia

2016: Festivalul Internaţional de Film Moscova, Rusia

Q&A: Fekete Ibolya (regizor)

marţi, 8 noiembrie, 18.00

Festival invitat: Festivalul de Film Tisza Mozi din Szolnok

Festival Internaţional de Film al Artelor Plastice

Festival Internaţional de Filme Ştiinţifice

La Szolnok se organizează din anul 1969 Festival de Film al Artelor Plastice. În anii şaptezeci, la Televiziunea Maghiară, filmele despre artele plastice se realizau în cadrul unui departament artistic special care încerca să limiteze, prin prejurizare, numărul lor abundent, ca toate filmele de acest gen să se poată proiecta în festival. După cele şase ediţii dinaintea schimbării de regim, în 1993 s-a reluat organizarea acestui festival, care din 1998 are loc la doi ani, în alternanţă cu Festivalul Internaţional de Film Ştiinţific.

La gala de premiere a ediţiei din 2016 regizorul de filme de animaţie Rófusz Ferenc, deţinător al premiului Kossuth, şi pictorul Szemadám György au fost distinşi cu premiul pentru întreaga activitate. Pe timpul festivalului, la cinematograful Tisza din Szolnok s-au proiectat în concurs 61 de filme din 18 ţări, de pe trei continente, iar juriul a acordat premii în patru categorii celor mai bune creaţii. Premiul pentru cel mai bun film despre artele plastice a fost acordat lui Dala István pentru pelicula Se naşte o statuie. Istorie turnată în bronz.

Premiul special al Academiei Maghiare de Artă i s-a acordat lui Tóth Péter Pál pentru filmul intitulat Pictorul pe sticlă – Arta lui Róth Miksa, o peliculă care prezintă cariera şi evoluţia artistică a acestui artist care s-a născut cu 150 de ani în urmă. Premiul pentru filme de animaţie s-a acordat ex aequo lui Frédéric Even şi Louise Mercadier pentru filmul Metamorphosis, respectiv graficianului şi regizorului de film Orosz István, pentru pelicula Desenatorul. Acesta din urmă prelucrează mitologia labirintului în filmul său. În categoria filmului experimental, premiul i-a fost acordat lui Mohi Sándor pentru Mesajul trandafirului. Filmele Balans şi Prinţul cioplit în lemn realizate de Ulrich Gábor au fost premiate de juriu pentru calităţile lor grafice şi de imagine, respectiv pentru calitatea de creaţie atotcuprinzătoare.

Tisza Mozi 1., 89 min., subtitrat în limba engleză

OROSZ István: Desenatorul / A rajzoló / 2014, 6 min., animaţie

MOHI Sándor: Mesajul trandafirului / A rózsa üzenete / 2013, 14 min., scurtmetraj experimental

TÓTH Péter Pál: Pictorul pe sticlă – Arta lui Róth Miksa / Az üvegfestő – Róth Miksa művészete / 2014, 69 min., documentar

marţi, 8 noiembrie, 20.00

Nu vă daţi jos pantofii / Ernelláék Farkaséknál

2016, 81 min., film artistic, subtitrat în limba română

Regia şi scenariul: HAJDU Szabolcs

Imaginea: Chilton Flóra, Gajdics Dávid, Hejüsz Betti, Kisteleki Márton, Miskolczi Péter, Pásztor Péter, Simon Tamás, Szalai Márk, Szilágyi Gábor, Tímár Gergely, Tóth Levente, Bántó Csaba, Kovács Ákos K.

Editor: Papp Szilvia

Distribuţia: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya, Tankó Erika, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Zsigmond

În acest film, regizat de Hajdu Szabolcs, sunt scoase la suprafaţă conflicte vechi şi noi, în momentul în care se reîntâlnesc, după o vreme îndelungată, familiile celor două surori. Coabitarea forţată pune faţă în faţă pe membrii familiilor, dar aceştia se confruntă şi cu contradicţiile dintre ei şi chiar şi cu ei înşişi.

Premii:

2016: Globul de cristal, Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary, Cehia

2016: Cel mai bun actor: Hajdu Szabolcs, Festivalul Internaţional Karlovy Vary, Cehia

Q&A: Herner Dávid (producător), Papp Szilvia (editor)

marţi, 8 noiembrie, 21.30 (Clubul Ţăranului)

Bende Zsolt Quartet

concert

Bende Zsolt a studiat compoziţie şi orchestraţie cu Mick Goodrick, John Abercrombie, George Garzone, Charlie Banacos şi Hal Crook, ca bursier la Berklee College of Music din Boston. În prezent trăieşte la Budapesta fiind, în acelaşi timp, profesor invitat al Conservatorului din Birmingham şi participant activ al vieţii muzicale din Anglia. În repertoriul formaţiei sale figurează deopotrivă compoziţii proprii şi standarde. Sonoritatea acestora se apropie de stilul hard bop, într-o formă cristalizată modernă, care însă respectă tradiţiile.

Membrii formaţiei sunt:

Bende Zsolt – chitară

Balázs József – pian

Orbán György – contrabas

Balázs Elemér – percuţie

miercuri, 9 noiembrie, 10.00 (UNATC)

Din culisele unei filmări

Discuţie despre filmările filmului Nu vă daţi jos pantofii cu producătorul Herner Dániel şi editorul filmului Papp Szilvia.

miercuri, 9 noiembrie, 18.00

Tisza Mozi 2.

Metamorfoză / Átváltozás

2010, 42 min., film experimental, subtitrat în limba engleză

Regia, scenariul şi imaginea: KARDOS Sándor

Scriitor: Franz Kafka

Dramaturg: Németh Gábor

Narator: Elek Ferenc

Editor: Politzer Péter

Distribuţia: Balogh György, Bata Éva, Jánosi Attila, Kardos Sámuel, Kőrösi Petra, Mészáros Piroska, Páli Sándor

Filmul experimental interactiv a fost realizat de cercetătorii Facultăţii de Inginerie Electrică şi Informatică a Universităţii Politehnice, aplicând o tehnologie PanoCAST dezvotat de ei. Filmul este o adaptare autentică a unei nuvele de Kafka, în care Gregor Samsa trezindu-se într-o dimineaţă constată că s-a transformat într-o insectă imensă. Filmul povesteşte istoria utilizând permanent o cameră subiectivă, prezintă întâmplările din perspectiva lui Gregor. Este interesant că în notiţele sale Kafka a interzis ca figura lui Gregor Samsa să fie arătată într-o adaptare cinematografică. Filmul îndeplineşte perfect şi această cerinţă.

miercuri, 9 noiembrie, 20.00

Noaptea mea e ziua ta / Az éjszakám a nappalod

2015, 102 min., comedie neagră, subtitrat în limba română

lungmetraj de debut

Regia şi scenariul: DÉSI András György, MÓRAY Gábor

Imaginea: Csukás Sándor

Editor: Roszik Gergely

Muzica: Žagar

Distribuţia: Czukor Balázs, Szamosi Zsófi, Anger Zsolt, Pálos Hanna, Scherer Péter, Vajda Milán, Kovács Krisztián, Kaszás Gerkő

Noaptea mea e ziua ta este filmul de debut de lungmetraj al lui Dési András György şi Móray Gábor, o peliculă cu elemente noir în care insomnia este un motiv şi un pretext bun pentru ca eroul principal să se implice într-o serie de aventuri absurde şi să intre în banda unor indivizi care înainte îi apăreau doar în coşmaruri.

Festivaluri:

2016: Festivalul Internaţional Fantasporto, Porto, Portugalia

2016: Filmtettfeszt, Cluj-Napoca

Q&A: Czukor Balázs (actor)

miercuri, 9 noiembrie, 21.30 (Clubul Ţăranului)

Tóth Viktor, Petra Acker & One More Minute

concert

bilete la intrare

Tóth Viktor este personajul cel mai versatil al comunităţii de jazz din Ungaria. Personalitatea lui muzicală se manifestă cu acelaşi efect electrizant fie cântând cu virtuozitate postbop (în formaţia Viktor Tóth Tercett), fie interpretând muzică de suflet, spirituală (în proiectul Arura Trió). Exprimarea muzicală a artistului este dinamică şi totodată sensibilă, încercând de fiecare dată când cântă să se folosească de energiile create de moment.   

Petra Acker are o voce şi un stil caracteristic şi inovator, se integrează în diverse proiecte de jazz, funk, electro şi alternativ, ca The Others, Tzuc & Petzi şi colaborări cu muzicieni ca Michael Acker, Johnny King, Jimmy Cserkesz, Nicolas Simion, Jak Neumann, Luiza Zan şi mulţi alţii, concentrându-se în special pe compoziţie. Petra trăieşte prin muzică, fie inspirându-se din cultura altor popoare, fie din cele mai diverse experienţe de viaţă.

Trupa One More Minute, care a început prin a cânta coveruri a participat la mai multe band coaching-uri cu Tóth Viktor şi Petra Acker, chiar având şi un turneu cu concerte ce au avut loc la Borsec, Miercurea Ciuc şi Bucuresti. În urma evoluţiei stilului lor, cizelat de cei doi muzicieni de rang internaţional, vor susţine un concert în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar.

Membrii trupei sunt:

Pop Anamaria – voce

Mosneag Gellért – chitară

Serecean Osszián – cajon

Serecean Tihamér – chitară bas, contrabas

Cserkész Norbert – clape

joi, 10 noiembrie, 18.00

Tisza Mozi 3., 72 min., subtitrat în limba engleză

DALA István: Se naşte o statuie / Szobor születik / 2015, 53 min., documentar

ULRICH Gábor: The Buther’s Pocket Radio / A hentes zsebrádiója / 2010, 7 min., animaţie, VO engleză

ULRICH Gábor: Lalea / Tulipán / 2012, 3 min., animaţie

ULRICH Gábor: Balans / Balansz / 2016, 5 min., animaţie

Q&A: Ulrich Gábor (regizor de animaţie)

joi, 10 noiembrie, 20.00

Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea / Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate

2015, 104 min., coproducţie România-Ungaria, documentar, subtitrat în limba română

Regia: DOMOKOS János

Imaginea: Dömötör Péter

Expert: Stefano Bottoni

Filmul vorbeşte despre adaptare, acomodare, convieţuirea cu sistemul. În centrul filmului se află Mikó Imre, un om de o calitate extraordinară. Între 1940 şi 1944, Mikó a fost parlamentar. În 1944 a fost dus în lagărul sovietic ca prizonier de război, iar acolo a devenit activist antifascist. A fost reabilitat politic şi social abia în 1970, când a devenit redactor al Editurii Kriterion. A fost considerat întotdeauna o personalitate de seamă, unul din liderii de opinie ai comunităţii maghiare din Transilvania. De ce a început să fie informator? Este posibil ca, în spatele colaborării sale să se fi aflat nu doar strategia proprie de viaţă, ci şi intenţia de a exercita o influenţă din punct de vedere politic? Filmul ridică întrebări, iar răspunsurile protagoniştilor sunt diferite.

Q&A: Domokos János (regizor)

vineri, 11 noiembrie, 18.00

Scurtmetraje I.

92 min., subtitrat în limba engleză

FREUND Ádám: Plimbare în galop / Sétagalopp, 2015, 15 min.

Exerciţiu de film: Hommage á Roy Andersson.

BUCSI Réka: Love, 2016, 15 min., animaţie

Povestea unei iubiri în trei capitole.

HARTUNG Attila: Întotdeauna doar / Mindig csak, 2015, 23 min.

Este o poveste despre cultura tăcerii şi dificultatea iertării, în culisele unei locuinţe triste şi a unei biserici părăsite.

Cristina GROŞAN: Zugrav de noapte / Éjszakai festés, 2016, 17 min.

Cine sunt azi prietenii tăi? Şi cine au fost prietenii tăi acum zece ani? Şi unde vei fi mâine?

FEKETE Tamás: În ape adânci / Mélyvízben

2014, 22 min., documentar scurt

Un băieţel, sportiv de performanţă, şi mama lui ajung într-o situaţie dificilă: băiatul are probleme de sănătate, cu coloana vertebrală, este nevoit să înceteze cu antrenamentele de înot. Filmul urmăreşte această perioadă greu de acceptat.

vineri, 11 noiembrie, 20.00

Demimonde / Félvilág

2015, 88 min., thriller, subtitrat în limba română

Regia: SZÁSZ Attila

Scenariul: Köbli Norbert

Imaginea: Nagy András

Editor: Hargittai László

Muzica: Parádi Gergely

Distribuţia: Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura, Kulka János, Sándor Péter, Sztarenki Dóra, Bordán Irén, Fekete Ernő

Filmul Demimonde descrie ultimele zile ale vestitei curtezane Elza Magnata, ucisă în anul 1914.

În film relaţiile bizare, pasionale care se ţes între curtezana demimondenă şi camerista ei bigotă, respectiv tânăra slujnică naivă şi jocurile picante de putere duc la un deznodământ şocant.

Premii:

2016: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună imagine, Cel mai bun actor: Kulka János, Festivalul Internaţional de Film Tiburon, California, SUA

2016: Premiul publicului, Cea mai bună actriţă: Gryllus Dorka, Festivalul de Film Nashville, SUA

2016: Cel mai bun actor în rol secundar: Kulka János, Cel mai bun film de televiziune, Cea mai bună imagine, Cel mai bun scenariu, Săptămâna Filmului Maghiar la Budapesta, ediţia a 2-a

sâmbătă, 12 noiembrie, 11.00

Fanfara o ia razna / Berosált a rezesbanda

2013, 52 min., comedie pentru adolescenţi, subtitrat în limba română

Regia: MÁTYÁSSY Áron

Scenariul: Csukás István

Imaginea: Herbai Máté

Editor: Gothár Márton

Distribuţia: Szemző Simon, Sipos Tamás, Rajcsányi Bence, Schneider Zoltán, Makranczi Zalán, Rozsik Andrea, Koller Virág, Lázár Kati

Csukás István, popularul scriitor de romane pentru copii şi adolescenţi, a scris un scenariu din cartea sa, pe baza căruia tânărul şi talentatul regizor Mátyássy Áron a regizat un film de televiziune. Filmul povesteşte despre două clase experimentale înfiinţate într-o şcoală generală dintr-un orăşel din provincie. Elevii însă nu se împacă cu regulile fără sens. Şi pe deasupra nu li se permite ca fanfara lor comună să cânte, căci în şcoală nimeni nu suportă „tărăboiul”. De aceea fanfara fuge cu un autobuz furat. Pe scaunul şoferului stă şeful bandei, Szinyák, dar nu ştie să conducă, aşa că aventura este garantată!

sâmbătă, 12 noiembrie, 18.00

Echipa maghiară – „... încă 50 de minute...” / Magyar csapat – „... még 50 perc...”

2016, 72 min., documentar, subtitrat în limba engleză

Regia şi imaginea: MUHI András Pires

Editor: Gelencsér Gábor Pál, Muhi András Pires

Muzica: Kalotás Csaba

Filmul documentar Echipa maghiară – „... încă 50 de minute...” istoriseşte, cu o sinceritate nemaiîntâlnită, prin imagini exclusive realizate în culise, povestea calificării la Campionatul Europene a selecţionatei maghiare de fotbal. Prezintă doar momente pe care spectatorii din Ungaria nu le-au văzut niciodată. Din film reiese relaţia dintre antrenori şi jucători, cine sunt personalităţile de lider, cum se fac pregătirile pentru meciuri, cum se gestionează înfrângerile şi victoriile. Povestea celor 9 meciuri cheie este plină de umor, tensiuni, sentimente şi cotituri dramatice încununate de succesul calificării, după 44 de ani, a selecţionatei maghiare de fotbal la Campionatul European.

sâmbătă, 12 noiembrie, 20.00

Turbaţii / Veszettek
2015, 112 min., dramă, subtitrat în limba română

Regia: GODA Krisztina

Scenariul: Goda Krisztina, Divinyi Réka

Imaginea: Babos Tamás

Editor: Kovács Zoltán

Muzica: Moldvai Márk

Distribuţia: ifj. Vidnyánszky Attila, Klem Viktor, Fenyő Iván, Györgyi Anna, Törőcsik Franciska

Filmul Turbaţii este povestea a doi băieţi cu o situaţie materială precară, care la îndemnul unui conducător carismatic aderă la o organizaţie de ordine publică, pentru a interveni împotriva infracţionalităţii în oraşul lor. Curând însă îşi dau seama că este foarte greu de stabilit cine este infractorul şi cine este victima. Povestea dramatică întreţesută cu scene de acţiune dezbate cele mai arzătoare probleme ale societăţii contemporane.

Premii:

2016: Cel mai bun film – Premiul publicului, Festivalul Internaţional de Film de Mediu Paris, Franţa

sâmbătă, 12 noiembrie, 22.00 (Clubul Ţăranului)

Mocsok 1 Kölykök

concert

Formaţia Mocsok 1 Kölykök a luat fiinţă în 2007, propunându-şi să cânte o muzică sinceră şi instinctivă şi să-şi transpună propriile idei în melodii cu o orchestraţie incitantă, evitând orice factor mecanic. Multă lume a reţinut numele Mocsok1Kölykök chiar după apariţia primului lor album intitulat Desculţ. Melodiile formaţiei au fost mult timp pe lista preferinţelor la Radio Petőfi, dar nu numai publicul, ci şi muzicienii au remarcat stilul pop abordat de ei cu o notă inovatoare oferită de unitatea dintre textele spirituale, cu un umor acru şi muzicalitatea rafinată, decantată. Nu întâmplător, formaţia a fost nominalizată de două ori la Premiul Fonogram, în anul 2011 la categoria „Revelaţia anului”, iar în anul 2012 la categoria „Albumul alternativ al anului”.

Membrii formaţiei sunt:

Pulius Tamás – voce, clape

Csekő Ádám – chitară
LeMon – chitară bas
Molnár Kristóf – percuţie

duminică, 13 noiembrie, 11.00

Blestemul mumiei negre / A fekete múmia átka
2015, 62 min., comedie, subtitrat în limba română

Regia: MADARÁSZ Isti

Scriitor: Rejtő Jenő

Scenariul: Hegedűs Bálint

Imaginea: Nagy András

Editor: Politzer Péter

Muzica: Parádi Gergely

Distribuţia: Kovács Lajos, Hajduk Károly, Haumann Péter, Hegedűs D. Géza, Radnay Csilla, Schmied Zoltán, Szervét Tibor

Pelicula este adaptarea a unui roman mai puţin cunoscut al lui Rejtő Jenő „Detectivul, cowboyul şi legiunea” care prezintă mediul unei cafenele printr-o comedie exuberantă. Îi invită pe spectatori, prin imagini torsionate, în spatele culiselor pentru a vedea cum s-au născut cele mai îndrăgite romane de consum.

duminică, 13 noiembrie, 17.00

Scurtmetraje II.

74 min., subtitrat în limba engleză

filme produse cu sprijinul programului Magyar Média Mecenatúra

VÉKES Csaba: Schimbare / Hangulat-változás, 2015, 9 min.

Un cuplu în vârstă hotărăşte să schimbe fundalul muzical al vieţii.

FONYÓ Gergely: Vizitatorul / A látogató, 2013, 28 min.

„Trebuie să vă întreb, domnule, dumneavoastră sunteţi embrionul în cauză? ” – Autorităţi îşi dau acordul pentru avort după 35 de ani de la solicitare.

VÉKES Csaba: Staţie / Á(l)lomás, 2014, 13 min.

Filmul dezvoltă tradiţia lui Örkény, având la bază o poveste caracteristică absurdului maghiar: o călătorie între două lumi, cu multe-multe chichiţe birocratice.

BÁNOVITS Ottó: Donkey Xote, 2015, 24 min.

Povestea unui american încrezut, de origine maghiară, care s-a prăbuşit într-un cătun din Câmpia Maghiară.

duminică, 13 noiembrie, 19.00

Weekend / Víkend
2015, 100 min., thriller, subtitrat în limba română

Regia: MÁTYÁSSY Áron

Scenariul: Gál Péter, Mátyássy Áron, Tóth Csaba

Imaginea: Győri Márk

Muyica: Hérincs Dániel

Distribuţia: Gryllus Dorka,Simon Kornél,Lengyel Tamás, Árpa Attila, Vass Teréz, Szabó Domokos

Povestea filmului pare să fie dirijată de bani, dar legile simple umane intervin: lumea afaceriştilor clădită pe principii vest-europeane se confruntă cu lumea unei comunităţi închise, păstrătoare de tradiţii. Filmul a fost turnat în mare parte în Transilvania (Beliş şi Mărişel), unde „omul dispare în peisaj”, potrivit relatărilor regizorului. Din primul moment al proiectului acesta era convins să anumite scene ale peliculei nu se pot filma în altă parte, decât în Transilvania. Pe lângă scenele de acţiune, imaginile mediului autentic introduc spectatorii într-o lume în care se întruchipează lupta veşnică dintre minciună şi adevăr.

Premii:

2015: Ochiul de Aur pentru cea mai bună imagine în categoria filmartistic: Győri Márk, Asociaţia Cameramanilor Maghiari (H.S.C.)

2007: Premiul întâi pentru scenariul filmului la competiţia internaţională de scenarii Hartley-Merill, Hollywood

Q&A: Gryllus Dorka (actriţă), Simon Kornél (actor)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite