Sarah Chang, la Cruciada Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarah Chang este una  dintre cele mai apreciate violoniste din lume
Sarah Chang este una dintre cele mai apreciate violoniste din lume

La 14 februarie, începând cu ora 19.00, cunoscuta violonistăva susţine un recital la Ateneul Român. Sarah Chang va conduce Bătălia Viorii, prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii, iniţiată de Agenţia de Vise.

Evenimentul se adresează melomanilor şi tututor iubitorilor de frumos, care se regăsesc în idealurile antikitsch promovate de Cruciada Culturii, pe care organizatorii o definesc ca mişcare de reacţie la „prost-gust, superficial, vulgaritate, mimetism, submediocru şi subcultură".

 Violonista va fi acompaniată la pian de Andrew Oeyen şi le va oferi spectatorilor un program de care se declară de-a dreptul încântată: César Franck - „Sonata în La major pentru vioară şi pian", Christopher Theofanidis - „Fantezie" (compusă special pentru Sarah Chang) şi Johannes Brahms - „Sonata nr. 3 op. 108 în Re minor pentru vioară şi pian".

Sarah Chang se declară entuziasmată mai întâi pentru că se află în primul său turneu de recitaluri din ultimii trei ani. Cunoscuta artistă susţine, de obicei, concerte ample, alături de marile orchestre ale lumii, în cele mai prestigioase săli de spectacol. Concertul de la Ateneul Român face parte dintr-un turneu de recitaluri în desfăşurare anul acesta.

„Am fost deja în Asia - Coreea, Vietnam, Hong Kong", povesteşte Sarah Chang, „iar în Europa voi cânta în România, apoi în Marea Britanie, la Londra, în Elveţia, la Zürich, în Italia, Germania şi în multe alte locuri. După ce voi străbate Europa, voi merge în SUA, la New York, Los Angeles, San Francisco." În al doilea rând, este entuziasmată pentru că va interpreta instantanee din repertoriul romantic, în care se simte cel mai bine.

De la copil-minune la star

Pe de altă parte, melomanii vor asculta, în premieră în România, piesa „Fantezia" lui C. Theofanidis, dedicată chiar lui Sarah Chang, care îşi propune, printre altele, să interpreteze cât mai multe compoziţii contemporane.

Talentul coreencei născute în SUA, în 1980, din părinţi muzicieni a fost încă de la început o promisiune pentru muzica clasică de cel mai înalt nivel. La numai opt ani a susţinut audiţii atât cu dirijorul Zubin Mehta, cât şi cu Ricardo Mutti, care au cooptat-o imediat să concerteze cu New York Philharmonic Orchestra şi, respectiv, cu Philadelphia Orchestra.

În 1991, când avea zece ani, a făcut prima înregistrare la EMI Records, iar albumul a devenit repede unul dintre cele mai vândute discuri de muzică clasică. Până în 2009 i-au apărut aproape 20 de albume şi nu a lipsit de pe niciuna dintre cele mai renumite scene de concert din lume.

În ceea ce priveşte trecerea de la etapa de copil-minune la cea de tânără violonistă recunoscută pe plan internaţional, cea mai grea în cariera unui muzician de anvergură, criticul James Reel de la „String Magazine" a văzut în ea o confirmare: „Nu numai că îşi farmecă în continuare colegii şi jurnaliştii cu firea ei scânteietoare şi modestă în acelaşi timp, ci şi reuşeşte să cânte desăvârşit tot ce-şi propune".

Criticii muzicali de la publicaţiile de specialitate şi din presa cotidiană din străinătate i-au recunoscut fără rezervă talentul, descoperind în interpretarea ei combinaţia ideală de expresivitate, spirit şi generozitate faţă de partener. Printre numeroasele premii pe care le-a obţinut se numără şi Avery Fisher Grand Price, cea mai importantă distincţie din domeniul muzicii clasice.

În recitalul pe care îl va susţine la Bucureşti, unde a mai concertat de două ori în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu", Sarah Chang va fi acompaniată la pian de Andrew Oeyen, muzician american cotat ca unul dintre cei mai buni tineri pianişti ai momentului, care a evoluat împreună cu cele mai prestigioase orchestre din lume.

Pentru artă autentică

Evenimentul susţinut de LG şi Uniunea Compozitorilor din România deschide Cruciada Culturii, iniţiativă a Agenţiei de Vise, care urmăreşte să devină „o umbrelă la adăpostul căreia oamenii de cultură să poată să-şi urmărească viziunile şi credinţele într-un cerc cât mai larg". 

Pentru iniţiatori, „oamenii de cultură" reprezintă larga categorie care, pe lângă artiştii profesionişti, îi cuprinde pe toţi cei care „îşi doresc să se cultive, să evolueze prin cunoaştere şi prin consumul de artă autentică".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite