Arte

articolul anterior articolul urmator

Scădere dramatică a numărului de vizitatori în marile muzee din lume, de la începutul pandemiei

1
5 Apr 2021 13:10:39
Autor: News.ro
În ceea ce priveşte Europa, Franţa şi Italia s-au confruntat cu perioade de carantină mai lungi şi cu restricţii de călătorie mai severe decât restul teritoriului. FOTO Shutterstock
În ceea ce priveşte Europa, Franţa şi Italia s-au confruntat cu perioade de carantină mai lungi şi cu restricţii de călătorie mai severe decât restul teritoriului. FOTO Shutterstock

Anul acesta, muzeele din lumea întreagă au fost afectate de consecinţele crizei sanitare, trecând de la 230 de milioane de vizitatori în 2019 la 54 de milioane în 2020, adică o scădere de 77%. O anchetă a The Art Newspaper a evidenţiat impactul devastator al pandemiei asupra celor mai vizitate muzee din lume, dezvăluind că în medie instituţiile au fost deschise 145 de zile în 2020.

 Într-o perioadă normală, aproape 9 milioane de vizitatori vin să admire portretul "Giocondei" de la Muzeul Luvru sau "Libertatea ghidând poporul" de Eugène Delacroix. În acelaşi timp, aproape o jumătate de milion de persoane se plimbă prin galeriile de la Met Gala, expoziţia anuală a Costume Institute de la Metropolitan Museum of Art din New York.

Muzeul Naţional al Chinei de la Beijing, al doilea cel mai vizitat din lume după Muzeul Luvru, şi-a închis porţile timp de trei luni începând cu luna ianuarie a anului trecut. Atunci când s-a redeschis, capacitatea sa de primire, redusă cu 90%, a scăzut de la 30.000 de vizitatori pe zi la doar 3.000. 

În ceea ce priveşte Europa, Franţa şi Italia s-au confruntat cu perioade de carantină mai lungi şi cu restricţii de călătorie mai severe decât restul teritoriului, confruntându-se cu o scădere a turismului mai importantă, în special în sezonul estival. 

Parisul a primit doar 5% din numărul de vizitatori vara trecută, potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Turismului a ONU. Cele trei mari muzee ale capitalei franceze - Luvru, Centru Pompidou şi Orsay -, au înregistrat de asemenea o diminuare cu 73% a prezenţei publicului, ajungând la 4,5 milioane de persoane faţă de 16,5 milioane în 2019, indică bilanţul. Muzeul Luvru a anunţat pierderi de 90 de milioane de euro în 2020. 

La fel s-a întâmplat şi în Marea Britanie, unde muzeele depind mult de turism. Instituţiile britanice au înregistrat o scădere de 77% a vizitatorilor şi au fost închise în medie mai mult de jumătate din an. National Gallery a pierdut doar 14 milioane de lire sterline, adică puţin peste 16 milioane de euro anul trecut. 

Impactul coronavirusului s-a simţit şi în Spania, în special la Prado de la Madrid, care a rămas închis timp de 80 de zile, înregistrând o scădere de 76% din afluenţă. Muzeul Reina Sofía, din capitală, a avut o scădere de 72%.

Peste Atlantic, Statele Unite deţin tragicul record de cel mai mare număr de decese legate de Covid-19 (în jur de 552.000). În contextul în care fiecare district îşi stabileşte propriile reguli şi protocoale de securitate, situaţia muzeelor variază în funcţie de teritoriu. Numeroase instituţii californiene sunt încă închise, în timp de Crystal Bridges, din Arkansas, are, de exemplu, şi-a redeschis porţile în iunie. Muzeul "Solomon Guggenheim" din New York a înregistrat cea mai severă scădere a numărului vizitatorilor, de 88%. 

Muzeele neozeelandeze au fost închise cel mai puţin la nivel mondial şi nu au avut nicio limită a capacităţii de primire de la redeschiderea lor. Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetū ocupă primul loc printre muzeele lumii cel mai puţin afectate de Covid-19, cu o scădere de 28% a vizitelor. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Demetrescu Radu
7.04.2021, 00:40:47

"Scadere dramatica a nr.de vizitatori"....si daca te duci sa vizitezi iti inchid usa in nas!..

Modifică Setările