Arte

articolul anterior articolul urmator

Scrisoare deschisă pentru ministrul Muncii, dna Violeta Alexandru

6
1 Apr 2020 09:08:33
Iulia Popovici
Conferinţă de presă la Guvern
Conferinţă de presă la Guvern

Despre artiştii independenţi şi indemnizaţia lor, despre bune intenţii care rămîn la stadiul de bune intenţii, fiindcă noi vrem, dar noi nu ştim.

Stimată doamnă ministru, aţi vorbit în conferinţe de presă despre cum ajută Guvernul persoanele fizice cu venituri exclusiv din drepturi de autor, toţi acei oameni cărora viaţa le-a sărit în aer nu doar din cauza grijii pentru sănătatea lor şi a celorlalţi, ci şi din cauză că au rămas fără nici un venit, pe termen nedefinit.

Nu vreau să scriu mult, ştiu că n-aveţi timp de citit de-astea, de aceea încerc să fiu succintă:

1. Le cereţi oamenilor să trimită copii după contracte pe drepturi de autor. Dnă ministru, ele sînt înscrisuri sub semnătură privată, cum ar veni - iar omul n-are dreptul să trimită pe la organe ale statului, care pînă ieri nici nu se uitau la ei, datele de identificare ale celeilalte părţi, că-ncalcă GDPR-ul şi, uneori, clauzele de confidenţialitate pe care aceste contracte le pot cuprinde legal. Nu s-a suspendat Codul Civil odată cu starea de urgenţă. Contractele alea, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială le poate primi doar intens blurate, inclusiv semnătura şi ştampila celeilalte părţi. Deci doar ca să hrănim monstrul birocraţiei. Că sînt convinsă că nu urmăreşte să primească informaţii pe care nu le poate primi în mod legal pe această cale.

2. Cine n-a avut o plată în februarie poate să fi avut în ianuarie şi să fi pierdut 15 contracte odată cu pandemia, că nu e considerat afectat, după regulile anunţate de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Ştiţi, sper, că veniturile din drepturi de autor sînt prin natura lor neregulate, nu-s ca salariul, pe lună. La o traducere sau la un spectacol lucrezi luni de zile şi primeşti banii o dată, la final. Într-o lună ai zece concerte, într-alta, niciunul. La un film se lucrează şi o jumătate de an, eventual cu un avans în prima lună şi restul plăţii la două luni după. De aceea, unitatea de măsură fiscală la drepturi de autor nu e luna calendaristică, ci anul. Ministerul Finanţelor ştie asta. Ministerul Muncii a introdus elementul loterie - cui i s-a potrivit plata în februarie, bine, cui nu, nu.

De ce n-aţi optat pentru şase luni anterioare? De ce???? Ştiţi că dacă oamenii ar avea venituri regulate lunare, ar veni ANAF-ul şi le-ar recalifica aceste contracte drept muncă mascată? Ştiţi că uneori oamenii nu primesc banii în termenul din contract, că na, nu e ca şi cum ar avea putere de negociere egală, şi-n februarie poate ţi-a venit o plată scadentă acum şapte luni şi-n nici un caz o plată din februarie nu înseamnă mare lucru despre activitatea din februarie?

3. Sînt convinsă că v-au explicat colegii de la Cultură (ei ştiu precis că ştiu) că ceea ce-ar trebui să se-nţeleagă din „contract de drepturi de autori şi drepturi conexe din ultimele trei luni anterior declanşării starii de urgenţă” e „contract VALABIL în ultimele trei luni...” - pentru că, de pildă, actorii încheie contracte-cadru pe stagiune, pe perioada septembrie-iunie, cum ar veni.

4. Şi tot în logica punctelor 2-3, dacă n-aveţi încredere în colegii de la Cultură, sigur aveţi vreun artist, om de cultură sau iubitor de artă printre prieteni - care să ştie pe cineva care să ştie cum e cu sectorul cultural independent. Şi care v-ar putea explica faptul banal că fix din martie reîncepe activitatea în acest sector. Că oamenii, în profesii cu venituri neregulate ÎN TIMP, nu e c-au pierdut ce cîştigau în februarie, ci că strînseseră din dinţi în ianuarie şi februarie pentru reluarea activităţii, care în fiecare an, dar în fiecare an!, se produce din martie. A, şi se cam termină la 1 decembrie - numai Ştefan Bănică jr. e plin de activitate de Crăciun şi Revelion. Fiindcă şi finanţările, şi publice, şi private au acelaşi ritm - spre deosebire de bugetele publice din care-s plătiţi cei mai mulţi artişti cu carte de muncă. Etc.

Vă spun asta, în speranţa că n-aţi agreat această indemnizaţie doar pentru conferinţele de presă - sînt aproape convinsă că nu e aşa. Şi ştiu că aceste lucruri se pot remedia într-o zi (că tot într-o zi au fost făcute).

Vă mulţumesc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Bill Factura
1.04.2020, 18:42:04

Sinteti constient ca va adresati unor oameni redusi mintali care actioneaza dupa sablonul economiei centralizate? N-a pomenit Marx nimic de pandemie, nici ei nu stiu ce sa faca in caz de pandemie. Nu va mai uitati la tarile adevarate pe CNN. Nu e cazul in Romania.

Mike Ross
2.04.2020, 06:58:21

Cred ca medicii ar trebui sa dea statul in judecata. Un fel de class-A action. Cei care s-au imbolnavit pentru ca au fost trimisi fara echipamente ar trebui sa ceara compensatii. Dati statul in judecata. A class action lawsuit is filed on behalf of a group of people who have been in some way injured by the actions of a company.

Mike Ross
2.04.2020, 07:00:34

e timpul sa curga cu procese. nu merge altfel. nu e treaba cetateanului sa gindeasca in locul oficialilor. Inactivitatea lor cerebrala cronica produce ravagii economice. orice grup vatamat de acestia trebuie sa se adune si sa-i dea in judecata. la ce greseli grosolane s-au facut nu veti pierde in mod garantat un proces.

Mike Ross
2.04.2020, 07:01:16

gata cu "scrisorile deschise"...e timpul citatilor la tribunal.

gmbplay
4.04.2020, 12:15:58

Artisti , avocati , alte profesii "" liberale """ intrati si voi in rindul lumii , faceti-va srl , pfa , platiti dari la stat , iar acum ati fi putut solicita somaj tehnic , sau nu-i indestulator pentru obrazul vostru ?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările