Scurtmetraje realizate de Ana Pasti, Sarra Tsorakidis şi Anton Sazonov, premiate la Anonimul 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scurtmetrajele româneşti „În noapte”, de Ana Pasti, şi „Kaimos”, de Sarra Tsorakidis, şi producţia rusească „Leave of Absence”, de Anton Sazonov, au fost desemnate câştigătoarele celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul.

Câştigătorii au fost aleşi prin votul publicului şi anunţaţi la gala de închidere, care a avut loc sâmbătă seară.

Premiul publicului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Dacin-Sara, a fost câştigat de „În noapte”, de Ana Pasti.

„Nu am mai luat un premiu din clasa a patra. Nu cred foarte mult în povestea asta cu premiile. Mi se pare mai mult un rău necesar. Nu neapărat dacă ai făcut un lucru bun iei premii, după cum nu neapărat dacă ai luat premii ai făcut un lucru bun”, a spus Pasti, care i-a mulţumit şi lui Adrian Sitaru, producătorul scurtmetrajului. 

Cel mai bun scurtmetraj internaţional a fost desemnat „Leave of Absence” (Rusia), scris şi regizat de Anton Sazonov.

„Mulţumesc mult pentru acest premiu. Este o mare onoare pentru mine”, a transmis cineastul într-un mesaj video. „Iubesc cinematografia românească şi de foarte mult timp îmi doresc să vizitez Bucureştiul”.

Premiul în valoare de 1.000 de euro a fost oferit de Uniunea Cineaştilor din România.

Fundaţia Anonimul oferă, în fiecare an, unui scurtmetraj din competiţie, premiul „Ovidiu Bose-Paştină”, în valoare de 1.000 de euro. La ediţia cu numărul 17, câştigătorul a fost „Kaimos” (r. Sarra Tsorakidis), cu Maria Popistaşu, Simona Popescu şi Victoria Cociaş în distribuţie.

Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care a avut loc timp de patru zile la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), a reunit în selecţia competiţiei de scurmetrametraj românesc 9 titluri, iar competiţia de scurtmetraj internaţional 10 filme din Iran, SUA, Danemarca, Vietnam, Polonia, Rusia, Singapore, Spania şi Lituania. Selecţia ambelor competiţii a fost realizată de criticul de film Ionuţ Mareş.

La gala de închidere, directorul festivalului, Miruna Berescu, a subliniat: „După aceste zile pe care le-am considerat extrem de dificile şi ne-am gândit cum va arăta, cum nu vom putea face asta, cum lumea nu va veni, nu va sta cu măşti, privind retrospectiv, mi-am dat seama că totul a fost mult mai uşor decât credeam. Asta este mulţumită dumneavoastră. Faptul că suntem împreună aici şi am fost în aceste patru zile, pentru mine este extraordinar”.

Festivalul se încheie cu proiecţia celui mai recent lungmetraj semnat de Cristi Puiu, „Malmkrog”, premiat pentru regie în secţiunea Encounters a Berlinalei de anul acesta.

Pe parcursul celor patru seri, au rulat documentarele „Acasă”, regizat de Radu Ciorniciuc, şi „colectiv”, de Alexander Nanau, lungmetrajele „5 Minute”, de Dan Chişu, şi „Ivana cea Groaznică”, de Ivana Mladenović, .

Spectatorii Anonimul IIFF au putut vedea în premieră naţională, în deschiderea festivalului, „The Father”, debutul în lungmetraj al dramaturgului Florian Zeller, cu Anthony Hopkins şi Olivia Colman în rolurile principale, care a beneficiat doar de premiera internaţională la festivalul Sundance, şi care urmează să intre în cinematografele din întreaga lume atunci când acestea se vor redeschide.

Ediţia din acest an a festivalului s-a desfăşurat în condiţii speciale, impuse de pandemie, cu un număr restrâns de spectatori la fiecare proiecţie (maxim 400) şi măsuri de distanţare fizică.

Printre invitaţii speciali ai evenimentului s-au numărat regizorul Dan Chişu, actriţa Diana Cavallioti, producătoarea Anamaria Antoci, precum şi realizatori ai scurtmetrajelor româneşti - Alina Şerban, Ana Pasti, Andrei Răuţu, Claudiu Mitcu, Lucia Chicoş, Sarra Tsorakidis - şi actorul Cristian Robe. Prezentatorul celei de-a 17-a ediţii Anonimul IIFF a fost actorul şi cantautorul Alex Ştefănescu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite