SERIAL Artişti care au spart convenţiile. Danielle de Niese, „cea mai cool soprană a operei” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danielle de Niese este una dintre cele mai cunoscute soprane ale scenei artistice internaţionale. Onorată cu multiple premii, artista a ştiut încă de la o vârstă fragedă care va fi drumul său, pavându-şi  drumul carierei cu multă muncă. Datorită talentului şi dedicaţiei, succesul lui de Niese a venit rapid, Despre vocea sa, The New York Times scria că este „îndeajuns de seducătoare pentru a curta atât zeii, cât şi muritorii”.

Danielle de Niese s-a născut în Melbourne, Australia, pe 11 aprilie 1979. Părinţii săi, Chris şi Beverly, au emigrat din Sri Lanka pe când erau adolescenţi, descendenţa celor doi fiind un amestec de origini olandeze şi scoţiene. În 1990, familia de Niese avea să emigreze în Los Angeles. 

Un copil minune al muzicii 

Debutul lui Danielle de Niese (38 de ani) s-a întâmplat devreme, în 1988, pe când acesta avea nouă ani. Era cel mai tânăr câştigător al competiţiei autraliene Young Talent Time, unde a cântat o melodie de-a celebrei  Whitey Houston, câştigând 5000 de dolari şi un pian Yamaha pe care încă îl are, după cum informează bach-cantatas.com. Odată cu emigrarea în Statele Unite ale Americii, a venit şi primul premiu Emmy, pe când avea 16 ani, pentru performanţa de la ”L.A. Kids”, un show pentru adolescenţi.

La Colburn School din Los Angeles, Danielle îşi antrena nu doar vocea, ci şi dansul şi talentul la pian. Pe timpul verii, participa la programe speciale la Tanglewood, Aspen şi Marlboro. În 1997, a început să frecventeze cursurile şcolii de muzică Mannes.

image

Danielle de Niese la Young Talent Time, în 1988 (Foto: The Australian)

În ceea ce priveşte opera, Daniell îşi făcea debutul la vârsta de 15 ani, la Opera din Los Angeles. La 18 ani, era ca mai tânără cântăreaţă care să interpreteze în programul pentru dezvoltarea tinerilor artişti Lindemann al Operei Metropolitane. Un an mai târziu, debuta în rolul Barbarinei în Le nozze di Figaro, o producţie a lui Jonathan Miller, dirijată de James Levine, cu Rennee Fleming, Bryn Terfel şi Cecilia Bartoli.

La scurt timp, i s-a cerut să joace rolul principal în producţia Met „L'enfant et les sortileges” de Ravel. Ulterior, primea roluri precum Cleopatra (Giulio Cesare), Euridice (Orfeu şi Euridice) şi Susanna (Le Nozze di Figaro). Danielle de Niese a început să înregistreze success după success, colaborând cu Opera Olandeză, cu Opera din Paris şi cu Festivalul Saito Kinen. 

                                                                                      De Niese, în rolul Cleopatrei (Foto: wqxr.org)

image

Succesul internaţional i-a fost adus de rolul Cleopatrei în producţia lui David McVicar, în „Giulio Cesare” a lui Handel, de la Festivalul Glyndebourne, din 2005, rol pe care l-a mai jucat şi în 2006, 2007 şi 2009. Danielle de Niese nu a explorat însă doar zona de operă, având apariţii de asemenea, apariţii în filmul „Hannibal”, în documetarul ”Diva Diareies”, o colaborare cu rappper-ul LL Cool J la Carnegie Hall, precum şi o apariţie în show-ul ”Popstar to Operastar”, după cum informează Financial Times.

Apariţiile lui de Niese sunt numeroase, fiecare fiind apreciată deopotrivă de public şi critici, palmaresul său îmbogăţindu-si cu mai mule premii, precum: Prix d'Amis (din partea Operei Olandeze), Noul Artist al anului (Echo Award), Orphee d'or (din partea Academie du Disque Lyrique pentru albumul său de debut, din 2007, Hadel Arias).

Cea mai mare ambiţie şi influenţă 

Întrebată adesea despre persoana care a avut cea mai mare influenţă asupra carierei sale, Danielle de Niese a răspuns de fiecare dată că aceasta a fost mama ei care a învăţat-o diferenţa dintre a cânta şi a interpreta, dintre a fi cântăreţ şi a fi artist.

 „Îmi cunoaşte vocea şi mă ştie mai bine decât oricine altcineva”, spunea artista despre mama ei.

 În timpul copilăriei şi adolescenţei, Danielle de Niese le- a adorat pe Whitney Houstan şi pe cântăreaţa de operă de origina maoră din Noua Zeelandă, Dame Kiri Janette Te Kanawa. Mai târziu, artista declara pentru Financial Times, că „dirijorul Wiliam Christie este o altă influenţă importantă”. 

Într-un interviu oferit aceleiaşi publicaţii citate anterior, de Niese declara că visul ei este acela de a aduce opera în mainstream. Într-o oarecare măsură a reuşit, New York Times numind-o „cea mai cool soprană a operei”.

                                                                                                   (Foto: intermusica.co.uk)

 „Visul meu principal este să văd că opera are un loc în mainstream.Tot ceea ce am făcut în cariera mea a fost în serviciul de a-i face pe oamenii care nu ştiu despre operă, să ştie despre operă”, declara, pentru Financial Times, Danielle de Niese. 

De Niese este sigură pe sine şi emană acest lucru prin fiecare replică, lucru evident mai ales când a fost întrebată despre ce ar crede versiunea sa de la 20 de ani dacă ar vedea-o astăzi.

 „Wow, ai făcut tot ce credeai că vei face”, a răspuns soprana.

Danielle de Niese, în afara scenei

 

Când nu e prezentă pe scenă, Danielle de Niese îşi intră în rolul filantropistului care apără drepturile copilului, motiv pentru care a fost trecută de publicaţia Marie Claire pe lista ”Women on Top”. Este ambasadoare a fundaţiei prinţului de Wales pentru copii şi arte, dar şi patron al ”Future Talent”, calitate în care îi ghidează şi îi ajută financiar pe tinerii cântăreţi şi muzicieni, după cum scrie opera.org.au.

 De asemenea, alături de personalităţi ale muzicii precum Murray Perahia, Julius Rudel sau Federica von Stade, este membru artist al Mannes Board of Governors.

image

(Foto: seguramanagement.com)

De Niese a devenit şi ambasador oficial al Comitetului Internaţional de Salvare (International Rescue Committee), organizaţie a cărei baze au fost puse în 1933 de Albert Einstein, pentru a-i face pe oameni să conştientizeze situaţia celor care au fost persecutaţi pe motive religioase sau politice şi să îi sprijine.

În această calitate, în 2014, soprana a călătorit în Tanzania unde a vizitat programele de protecţie a copiilor formate de această organizaţie. Aici, a cântat pentru guvernul tanzanian, pentru ultima tabără de refugiaţi a ţării, şi a colaborat cu prima doamnă a Tanzaniei pentru a pune capăt exploatării prin muncă a copiilor.

image

Doamna Operei Glyndebourne House

 În 2005, când Danielle de Niese era chemată să preia rolul Cleopatrei, după ce soprana care trebuia să îl interpreteze renunţase, l-a întâlnit pe Gus Christie, directorul executiv al operei Glyndebourne care divorţase.

 „Nu ştiam cine e. Am crezut că e un bărbat încântător”, îşi amintea de Niese, într-un interviu acordat telegraph.co.uk. 

La acea vreme, soprana era într-o relaţie, însă, în 2006, când rămăsese singură, Christie „a aruncat pălăria în ring”, după cum povestea de Niese în acelaşi interviu, începând să o curteze. Nu a durat mult. În 2009, cei doi se căsătoreau, fiind o dovadă a faptului că, uneori, istoria se repetă.

Bunicul lui Christie, John Christie, se căsătorise cu sopana canadiană Audrey Mildmay, pentru care a ridicat teatrul Glyndebourne care, în 1994, era înlocuit cu o clădire de patru etaje în valoare de aproximativ 45 de milioane de dolari. 

                                                                            

                                                                          Audrey Mildmay şi John Christie (Foto: The Telegraph)

Astăzi, alături de portretul lui Mildmay, printre celelalte portrete ale familiei, se regăseşte şi cel al lui Danielle de Niese. Fiul lui de Niese, Bacchus, s-a născut pe 4 iunie 2015, la aceeaşi dată la care, în 1931, Audrey Mildmay şi John Christie se căsătoreau.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite