Serile Filmului Românesc îl sărbătoresc pe Cristian Mungiu la Iaşi  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii şi îndrăgostiţii de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival.

Regizorul Cristian Mungiu va veni la Iaşi, unde va avea parte de o Gală, de retrospectivă şi de întâlniri cu prietenii din cinematografie. Cinefilii şi îndrăgostiţii de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecţia filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.
Cristian Mungiu la SFR: Gală, retrospectivă şi prieteni din cinematografie.

În 2017, Cristian Mungiu revine acasă, pentru a fi sărbătorit, pentru a-i fi sărbătorite filmele şi contribuţia adusă cinematografiei româneşti. Festivalul va fi deschis de o Gală dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme dʹOr pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Festivalul va aduce în atenţie acest fapt, iar Gala de zece ani va reuni emoţia trecerii timpului peste acest film, precum şi oamenii care fac parte din distribuţie şi producţie. Gala se va desfăşura la Ateneul din Iaşi, iar detaliile vor fi anunţate ulterior de către organizatori.

<Cristian Mungiu declară: „M-am bucurat să aflu că la Iaşi se organizează un festival de film românesc şi m-aş bucura să ştiu că spectatorii îşi regăsesc interesul pentru filmele noastre – mai vechi şi mai noi. Pe vremea copilăriei mele erau şapte săli de cinematograf în oraş şi ar fi grozav dacă Serile Filmului Românesc ar fi coagulantul care să facă să se reechipeze/ redeschidă pentru publicul local cât mai multe săli de calitate, în care vizionarea filmelor să fie o plăcere şi nu o grea încercare.

În ce mă priveşte, mă întorc întotdeauna cu bucurie la Iaşi şi cu atât mai mult am s-o fac anul aceasta, când se împlinesc 10 ani de la Palme d’Or-ul pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Am profitat de oferta pe care mi-a făcut-o inimosul organizator al festivalului, Andrei Giurgia şi i-am propus în selecţia pentru această cea de a 8-a ediţie a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Românesc. Din ce ştiu, filmele vor fi însoţite de regizorii sau actorii lor, aşa că o să aveţi ocazia să îi întrebaţi pe viu pe cineaşti de ce se mănâncă atâta ciorbă în (filmele din) România şi alte lucruri care v-ar mai interesa. Să ne vedem cu bine pe 10 mai”, spune Cristian Mungiu.
image

Regizorul vine la Serile Filmului Românesc, unde se va întâlni cu prietenii de platou, colegii de regie, cu care a colaborat şi cu actorii alături de care a realizat filmele. Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor regizate de Cristian Mungiu, alese chiar de el pentru a fi văzute pe marele ecran la Iaşi: Occident (2002), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007), Amintiri din epoca de aur 1şi 2 (2009), După dealuri (2012), Bacalaureat (2016).

Irina Margareta Nistor (Ambasador SFR): „Deja a trecut un deceniu de la cel mai mare succes al unui film românesc: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în cel mai important şi mai râvnit festival cinematografic : Cannes-ul! Cristian Mungiu, cu al său formidabil Palme d’Or, vine să fie sărbătorit, cum se cuvine, în oraşul lui natal, într-o retrospectivă şi o ediţie care îi sunt dedicate regizorului, scenaristului şi producătorului, care în fiecare an ne mai oferă o doză de fericire, cu selecţionatele de pe Croazetă, care din 2016, au aterizat, în toamnă, şi la Iaşi!”

Andrei Giurgia (Director SFR): „Credem în ideea că regizorul Cristian Mungiu reprezintă un important reprezentant al cinematografiei româneşti, care a inspirat, a dat tonul şi a educat prin stil şi consistenţă.  Credem că este nevoie ca publicul să vadă cele mai importante filme ale regizorului pe marele ecran, având în vedere că la Iaşi situaţia marilor ecrane dispuse să „dea” film românesc este critică. Am ajuns să avem un regizor ieşean, foarte apreciat şi prezent în străinătate, dar acasă, unde i s-ar cuveni poate cel mai mult, nimeni nu s-a gândit să-l invite, să-l sărbătorească. Tot spunem că este ieşean, el fiind demult plecat de aici şi mulţi ieşeni necunoscându-i filmele cu care s-a făcut cunoscut internaţional.”

Cristian Mungiu este regizor român, născut în anul 1968 în Iaşi, România. Înainte de a studia filmul, a lucrat ca profesor şi jurnalist în presa scrisă, radio şi televiziune. Debutul în lungmetraj l-a avut cu Occident, film ce a avut premiera în Quinzaine des Realisateurs la Cannes, în 2002, fiind un hit pentru audienţa din România.
În 2007, cel de-al doilea film al său, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. Filmul a primit ulterior mai multe premii pentru Cel mai bun film al anului din partea mai multor asociaţii internaţionale de critici de film. De asemenea, a câştigat premiile European Film Academy pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.
S-a reîntors la Cannes în 2009 ca scriitor – producător - co-regizor, cu filmul episodic şi colectiv Amintiri din Epoca de Aur şi ca scriitor-regizor în 2012 cu După Dealuri – premiat cu două premii pentru Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă.
Cristian Mungiu a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes în 2013. Bacalaureat este al cincilea film prezentat la Cannes, premiat cu titlul Cel mai bun regizor în 2016.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite