Arte

articolul anterior articolul urmator

Sibiu Opera Festival şi Concursul Internaţional de Canto „Vox Artis” îşi continuă drumul de succes

0
11 Oct 2017 07:55:12
Costin Popa
Laureaţii Concursului „Vox Artis”. Foto Filarmonica de Stat Sibiu
Laureaţii Concursului „Vox Artis”. Foto Filarmonica de Stat Sibiu

Toamna lui 2017 a adus la Sibiu evenimente lirice deosebite, care au făcut ca municipiul de pe malurile Cibinului să devină, din nou, Capitala Culturală Naţională a Operei.

Festivalul Internaţional a ajuns la a XVI-a ediţie, fiind din nou asociat Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală „Vox Artis”, ediţia a IX-a, ambele organizate sub egida Filarmonicii de Stat Sibiu, al cărei director general, Ioan Bojin (foto dreapta), şi-a intensificat eforturile pentru a aduce într-o localitate fără teatru liric manifestări care bucură publicul îndrăgostit de operă.

Mai bogat ca oricând, Sibiu Opera Festival a adunat o diversitate de evenimente printre care s-au remarcat spectacolele „Elixirul dragostei” de Donizetti (o colaborare între artiştii Teatrului din Koblenz, Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu şi Corul Operei din Braşov), „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski (cu concursul soliştilor, Orchestrei, Corului şi Baletului Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca), „Directorul de teatru” de Mozart (producţie a Operei Comice pentru Copii din Bucureşti), „Cenuşăreasa” de Rossini (la 200 de ani de la premieră, în memoria maestrului Alberto Zedda, cu o distribuţie internaţională acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu şi a Corului Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca), cărora li s-au adăugat musicalul „Domnul Goe şi ai lui” de Roman Vlad (producţie a Teatrului Stela Popescu din Bucureşti) şi spectacolul de dans contemporan „Peer Gynt”, oferit de Teatrul de Balet Sibiu.

Formaţia „Trio vento dell'est” (Cristina Bojin-flaut, Heejung Kim-pian, Makiko Kunow-fagot) a prezentat un program de parafraze muzicale din opere, iar soprana Irina Baianţ, baritonul Alexandru Constantin şi pianistul Toma Popovici au susţinut, sub genericul „Take an opera break”, scurte concerte de arii din opere în spaţii publice neconvenţionale (o iniţiativă mai veche, mult apreciată, a directorului general Ioan Bojin).

Remarcabil a fost Recitalul Mahler dat de baritonul Florin Estefan (foto dreapta) şi pianista Vasilica Stoiciu Frunză, prefaţat de un interesant dialog cu moderatorul Marius Constantinescu, în care artiştii şi-au expus idei valoroase referitoare la interpretarea liedului, a raporturilor dintre sunet şi cuvânt, în contextul relaţionării cu muzica de operă. S-au cântat „Cântecele pe versuri de Friedrich Rückert”, „Cântecele copiilor morţi” şi „Cântecele unei calfe călătoare”, modele de esenţializare, cărora Florin Estefan le-a dăruit, prin glas şi rostire, versiuni rafinate, pline de emoţie.

Centenarul naşterii lui Dinu Lipatti a fost marcat de un recital aniversar susţinut de tenorul Markus Schäfer, acumpaniat la pian de Mihai Ungureanu. Programul a cuprins cele „Şapte cântece pe versuri de Clément Marot (George Enescu), melodii şi lieduri pe versuri de Verlaine, Rimbaud, Eluard şi Valéry (Dinu Lipatti), prima audiţie a lucrării „Dinu Lipatti” (Violeta Dinescu) şi „Trei sonete pe versuri de Petrarca” (Franz Liszt).

Sibiu Opera Festival, un eveniment cu deosebită atracţie la public.

Concursul „Vox Artis”, ediţia a IX-a

39 de competitori de pe trei continente s-au întrecut la cea de-a IX-a ediţie a tradiţionalului Concurs „Vox Artis”, organizat în colaborare cu ArtCor Artists Agency din Viena, în dorinţa de a accede spre afirmarea pe scenele de operă şi operetă. Au fost motivaţi de prestigiul competiţiei, de premii, de componenţa juriului internaţional care, prin structura sa, a reunit manageri artistici, dirijori, regizori, directori de agenţii şi studiouri de canto, critici. Promotorii au urmărit întotdeauna ca tinerele voci emergente să aibă şansa, pentru eficienta lor promovare ulterioară, de a fi auzite – printre altele - de persoane-cheie în lumea lirică europeană.

 

Juriile de operă şi operetă: Tomas Studeny, Costin Popa, Catarina Lal, Juan Cantarell, Theodore Coresi, Carolin Wielpuetz, Franz Tscherne, Irina Bossini

Iată, aşadar, componenţa juriului de operă: dirijorul Juan Cantarell, Barcelona, director muzical al Burgopera Productions şi al Festivalului Internaţional „Hunedoara lirică” - preşedintele juriului, Carolin Wielpütz, director artistic al Operei din Bonn, Irina Bossini – soprană, solistă a Teatrului Bolşoi, profesor la Universitatea Pedagogică din Moscova, prof. dr. Theodore Coresi – directorul ArtCor Artists Agency şi al „Opernsänger Studio” din Viena, dr. Tomáš Studeny, director artistic al South Bohemian Theatre, České Budějovice, Franz Tscherne, manager al Agenţiei Tscherne Artists din Viena, Costin Popa, critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, redactor-şef al revistei MELOS.

Juriul de operetă i-a cuprins pe Juan Cantarell, dr. Catarina Lal Coresi, soprană şi Costin Popa.

În urma jurizării, s-a hotărât neacordarea Premiului I pentru operă.


Mezzosoprana Cosmina Stancu. Foto Filarmonica de Stat Sibiu

În aceste condiţii, palmaresul ediţiei 2017 a fost:

­ pentru secţiunea de operă

  • Premiul II – mezzosoprana COSMINA STANCU (România)
  • Premiul III ex-aequo - soprana KSENIA LEONIDOVA (Rusia) şi tenorul MIHAI URZICANA (România)
  • Premiul Special al „Opernsänger Studio” din Viena – bas-baritonul CONSTANTIN DOPPLER (România)
  • Premiul Special al Filarmonicii de Stat Sibiu – tenorul MIHAI URZICANA
  • Premiul Special al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău –soprana SVETLANA ENZENHOFER (Rusia)
  • Premiul Special MELOS - mezzosoprana COSMINA STANCU 
  • pentru secţiunea de operetă
  • Premiul pentru Operetă – ex-aequo – soprana BEATE KORNTNER (Austria) şi mezzosoprana ASTRID BOHM (Germania)
  • Premiul Special MELOS – soprana CORINA VLADA (România)

La închiderea festivalului, în Sala Thalia, a avut loc festivitatea de premiere şi Concertul de gală al laureaţilor. Cu concursul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, al dirijorului spaniol Ruben Sanchez Vieco, tinerii şi-au etalat calităţile vocale care i-au urcat pe podium, ca date de start în drumul spre perfecţionare şi desăvârşire. A prezentat Marius Constantinescu.

Prof. dr. Theodore Coresi, artizanul unor manifestări artistice de deosebită valoare

Nu numai Concursul „Vox Artis”, dar şi Festivalul Internaţional „Hunedoara lirică” a purtat în 2017 semnătura cunoscutului bas Theodore Coresi, ca director artistic. Sub titulatura de „Festival Internaţional de Operă şi Muzică Clasică”, prima sa ediţie s-a desfăşurat înaintea festivalului sibian, cu un afiş ce a cuprins „Rigoletto” de Verdi, „Tosca” de Puccini, „Così fan tutte” de Mozart. Li s-au adăugat „Zrinyi 1566” (operă rock), o Gală de operă şi concertul Orchestrei Simfonice de Tineret din Haga. Cu participarea extraordinară a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, a Corului Festivalului „Hunedoara lirică”, aflate sub conducerea dirijorilor Juan Cantarell şi Warcislaw Kunc, beneficiind de regia lui Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva, director al festivalului, şi-a dat concursul un buchet de cântăreţi români şi străini, printre care tenorii Hector Lopez şi Felipe Rojas Velozo, sopranele Julia Novikova şi Catarina Lal, baritonii Anooshah Golesorkhi şi Andrij Shkurhan, basul Theodore Coresi. Drum bun pe mai departe!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările