Sibiul iubeşte muzica clasică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concert de lansare a unui festival de muzică clasică la Sibiu
Concert de lansare a unui festival de muzică clasică la Sibiu

Am fost şi eu prezentă la concertul de lansare a noului festival de muzică clasică de la Sibiu (24 mai 2013), un eveniment susţinut de două dintre ansamblurile create de dirijorul român Christian Badea în cadrul Fundaţiei sale pentru Excelenţă în Muzică. Şi mi-au plăcut mai multe lucruri...

Iată că cineva se mai gândeşte în România anului 2013 la tinerii muzicieni români, îngrijorat că cei mai buni dintre ei pleacă pentru totdeauna din ţară şi nu se mai întorc. Iar acest om este dirijorul Christian Badea, care în acest moment al vieţii sale - mi-a explicat el - se întâmplă să fie cel care a avut o asemenea iniţiativă.

Trebuie să fiu cinstită şi să amintesc că totuşi, el nu este singurul care se gândeşte la artiştii tineri (îl am în cap pe Marin Cazacu şi Orchestra Română de Tineret, creaţia lui), însă Christian Badea este singurul care a creat o echipă de tineri muzicieni care alcătuiesc mai multe ansambluri: două dintre ele au evoluat în concertul de deschidere susţinut în 24 mai 2013 la Sibiu. Iar aceste formaţii, proaspăt lansate, sunt ansamblul baroc "La Stravaganza", alcătuit numai din tinere muzicieni, pe modelul Ospedale della Pieta din Venetia, unde a activat în urmă cu 3 secole "preotul roşu", Antonio Vivaldi, iar al doilea este Mozart Kammerphilharmonie, o orchestră ce va acoperi în special repertoriul clasicismului vienez, se pare, astăzi mai puţin explorat de marile orchestre.

Un prieten

Christian Badea l-a cunoscut pe Giuliano Carmignola în 1964, la un curs de vioară susţinut de celebrul Henryk Szeryng. Nu s-au mai văzut până în urmă cu doi ani, când Carmignola a venit să cânte în cadrul Festivalului George Enescu 2011 (al cărui concert de deschidere a fost dirijat de Christian Badea). Iar în mai 2013, Giuliano Carmignola a venit la invitaţia prietenului său să lucreze cu fetele din ansamblul "La Stravanganza" pentru a le împărtăşi din vasta sa experienţă de interpret al muzici baroce (ultimul lui disc al lui Giuliano Carmignola, pe care-l puteţi găsi şi în România, se numeşte chiar "Vivaldi con moto").

A cânta muzică barocă nu este tocmai cel mai simplu lucru: iar aceasta s-a simţit şi în concertul susţinut în 24 mai la biserica romano-catolică din Piaţa Mare a Sibiului. Pentru că este o muzică ce-ţi oferă posibilitatea de a fi liber, inventiv, iar pentru o formaţie tânără ca "La Stravaganza" a fost o încercare să-l urmărească pe Giuliano Carmignola în unele situaţii chiar improvizând în stil baroc. Însă a fost o adevărată delectare să-l ascult pe acest, indubitabil, mare violonist, iar "La Stravaganza" are mare potenţial de creştere: în fond, toate muzicienele care-l compun sunt foarte tinere.

Mozart

Ca realizare artistică, mai mult mi-a plăcut partea a II-a a concertului, în care nou-înfiinţata Mozart Kammerphilharmonie, dirijată de Christian Badea, a interpretat binecunoscuta Simfonie 41 "Jupiter" de Mozart. A fost o versiune plină de viaţă şi de vervă, nu lipsită de rigoare - de altfel, e aproape imposibil să interpretezi ultima parte, o fugă, fără rigoare şi o deplină stăpânire a partiturii.

Proiecte de viitor

M-am bucurat să văd biserica romano-catolică din Piaţa Mare a Sibiului plină până la refuz de un public divers şi foarte pasionat. Aşa că nu-mi fac probleme: prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Sibiu Hermannstadt 2014 va fi cu adevărat un succes. La finalul lunii mai 2014, dacă totul merge bine (mai ales financiar) vom avea ocazia de a fi publicul unui festival cu mari nume internaţionale şi ansambluri formate din tineri muzicieni români  într-unul dintre cele mai frumoase oraşe ale României.

Iată deci, că se mai întâmplă minuni şi pe la noi...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite