Silvia Colfescu spune „Poveşti din Bucureşti - un oraş cu vocaţia supravieţuirii”, la Conferinţele TNB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Colfescu este următorul invitat al Conferinţelor TNB      FOTO: Eduard Enea
Silvia Colfescu este următorul invitat al Conferinţelor TNB      FOTO: Eduard Enea

Scriitoare şi absolventă a Facultăţii de Istoria Artei, Silvia Colfescu va conferenţia despre Bucureşti la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, duminică, 29 aprilie, de la ora 11.00.

„Din 1711 până în 1916, România a fost invadată de ruşi de zece ori, iar anii 1940 şi 1944 au mai adăugat la această listă încă două ocupaţii. Ca toţi invadatorii, şi marii prieteni de la Răsărit au jefuit ţara, i-au umilit pe locuitori, indiferent dacă erau boieri mari sau simpli ţărani, s-au comportat ca orice învingător într-o ţară învinsă.

O consecinţă a invaziei din 1828-1829, în timpul Războiului ruso-turc, a fost totuşi, într-un fel, benefică: ruşii au ocupat Principatele, până la plata daunelor de război de către turci. Ţarul l-a însărcinat pe contele Pavel Kiseleff să conducă ambele Principate. Contele a instaurat un regim de ordine şi disciplină şi a dat prima Constituţie a ţării, Regulamentul organic. A fost o perioadă în care Principatele au făcut mari paşi pe calea civilizaţiei. Amintirea contelui este perpetuată de Şoseaua Kiseleff, numită astfel în cinstea sa. Kiseleff, un invadator îmblânzit, învins de farmecul discret al oraşului. Până la urmă, asimilat într-un fel.

Asimilarea – una dintre căile de supravieţuire ale unui oraş care, de sute de ani, găseşte mereu căi de supravieţuire. Şi de înflorire. Pentru că lucrurile care nu cresc, mor. Iar Bucureşti, mereu rănit, deseori dispreţuit, în mare parte neîngrijit, este viu”, mărturiseşte Silvia Colfescu. 

Absolventă a Facultăţii de Istoria Artei din cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu (azi Universitatea Naţională de Arte), Silvia Colfescu este co-fondatoare a editurii Vremea din Bucureşti, este traducătoare din franceză şi engleză, ilustratoare, scriitoare.

Până în ’90, a fost profesoară de desen şi istoria artei. În comunism, a publicat „O familie veselă“ (editura Ion Creangă) şi „Dicţionarul limbii române pentru elevi, secţiunea arte plastice“ (editura Didactică şi Pedagogică). La editura Vremea, îngrijeşte colecţiile de tradiţie ale editurii, precum „Fapte, Idei, Documente“ şi „Planeta Bucureşti“, traduce din franceză şi engleză şi e ilustratoare.

Bibliografie selectivă: 1982 – O familie veselă, Ed. Ion Creangă, Buc., republicat 1990, Ed.Vremea, Buc.; 1985 – Dictionarul limbii române pentru elevi, secţiunea arte plastice, Ed. Didactică şi Pedagogică, republicat 1999 Ed. Cartier, Buc.; 2000 - Bucureşti, ghid istoric, turistic, artistic, Ed. Vremea, Buc., republicat în 12 ediţii actualizate; 2004 – Două luni în Europa, Ed. Vremea, Buc.; 2009 – Pisici din Bucureşti – Cats of Bucharest, Ed. Vremea, Buc.; 2013 – Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene, Ed. Vremea, Buc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite