Arte

articolul anterior articolul urmator

Soprana Angela Gheorghiu, despre George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Maria Tănase: „False legende!“

100
7 Oct 2021 14:07:06
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Soprana Angela Gheorghiu a declarat într-un interviu publicat de Contributors.ro că unele dintre personalităţile lumii muzicale ale României sunt „false legende“, care nu au avut de fapt o carieră internaţională de prestigiu. Printre cei despre care spune că sunt mai puţini importanţi din punct de vedere al operei artistice se numără Ciprian Porumbescu şi George Enescu, dar şi Maria Tănase.

În cadrul aceluiaşi interviu, Angela Gheorghiu a declara că nume precum Sergiu Celibidache şi Radu Lupu sunt mult mai valoroase în lumea artei.

„În România, s-au construit false legende, comandate!”

„Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puţine lucruri… Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu… Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceştia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulţi alţi compozitori români. Bietul de el, nici n-a avut timp, pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei. După aceea, am început să auzim despre George Enescu. Mai târziu, la sfârşitul Conservatorului, am aflat şi eu de la Sergiu Celibidache, că nu numai istoria de la şcoală, istoria României, politică sau socială, dar şi istoria culturală este alcătuită în România din false legende. Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt aşa de mari. Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginaţi în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artişti mari erau atunci pe planetă? Vă puteţi imagina?",a declarat Angela Gheorghiu. 

„Nu vreau să vă supăraţi pe mine, că distrug legende“

„Ce vreau eu să spun este că în România s-au creat false legende. De exemplu, nu se vorbeşte de Dinu Lipatti, de Clara Haskil, adică artişti care contează pe plan mondial, care contează cu adevărat. Mai departe, Sergiu Celibidache, Radu Lupu care încă mai trăieşte şi a făcut o remarcabilă carieră internaţională, Haricleea Darclée, la începuturi, pentru că a prins o perioadă în care încă mai trăiau marii compozitori, Virginia Zeani sau Ileana Cotrubaş. Cred că unul dintre cei mai mari artişti români, care au făcut o adevărată carieră, este Radu Lupu. Şi Clara Haskil. Dinu Lipatti a trăit mai puţin, n-a avut posibilitatea unei cariere mari. Ideea este că sunt alte nume despre care România nu ştie – vorbesc de criticii din România, care serveau partidul, cei care au studiat muzicologia, cei care s-au ocupat de muzică. Ei nu au avut până astăzi curiozitatea şi dorinţa să vadă cine este într-adevăr un adevărat mare compozitor. Pentru că sunt compozitori din România care au lucrări mai importante decât George Enescu...Despre Enescu ştiu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni iniţial pe el. Şi după aceea a fost a doua oară. Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da? Trebuie spuse lucrurile aşa cum sunt. Când s-a dus a doua oară a cântat într-un muzeu. Nu vreau să vă supăraţi pe mine, că distrug legende, dar trebuie să îi aducem în lumină pe adevăraţii mari artişti”, a spus Angela Gheorghiu, în interviul acordat pentru contributors.ro.

„Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese“

Marea cântăreaţă Maria Tănase a fost şi ea contestată de Angela Gheorghiu. „Nu poţi să spui că Maria Tănase a fost şi a cântat la New York. Artiştii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunităţile de români. Şi cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reuşesc ei să le închirieze. Trebuie spuse lucrurilor pe nume. M-aţi înţeles ce vreau să spun? Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume şi istorii construite. Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziţie probabil internaţională din moment ce i-a invitat şi pe români acolo. Oamenii stăteau la mese şi ea a cântat printre acei oameni”, a mai declarat soprana Angela Gheorghiu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

LazyBear
7.10.2021, 14:14:36

Nu te distrugi decât pe tine și reputația ta, cucoană...fii pe pace, că Enescu și Maria Tănase sunt prea mari ca să le poți măcar zgâria statutul pe care îl au în cultura și memoria românilor. O individă aflată la apusul carierei, care nu se mai remarcă decât prin cancanuri. Îmbătrânești urât, la fel ca Loredana Groza (luați-vă de mânuță).

+6 (68 voturi)
fact check
7.10.2021, 14:14:43

Nu-mi place Angela Ghorghiu pentru ca...nu-mi place. Dar e cam mult spus ca ea il "contesta" pe x, y sau z. Cumva incearca sa o zica pe 'a buna. Si trebuie sa fim sinceri....nu suntem o voce in panoplia internationala. Si daca e sa fim sinceri pana la capat...cam in niciun domeniu. Da, avem niste reprezentanti dar nici nu putem cadea in pacatul de a ne considera un popor plin de genii sau care a generat genii. Suntem ceea ce suntem si...cam atat.

+19 (51 voturi)
Aspida
7.10.2021, 14:16:20

. muierea asta l-a «conspectat» pe Patapievici? 🐵 ♒️

-10 (44 voturi)
Dem Cristi
7.10.2021, 14:31:00

Angela se poate raporta la Maria Tanase nu si la Enescu sau Porumbescu;. Nu are expertixa sa ii critice E o cantareata care a primit gratia divina de a avea o voce extraordinara si atat. Nu a conceput nimic. Chiar si putin. Canta ce au compus altii. E ca diferenta intre un jurnalist eseist si un cititor de prompter la TV Francezii l-au inmormantat la Perelachaise pe Enescu si i-au adus elogii nu ca era un nimeni. Evreul Yehudi Menuhin legenda mondiala a viorii a fost discipolul lui Enescu si a subliniat genialitatea lui Nu trebuie neaparat sa compui mult, poti face putin si de calitate, Rapsodia romana e o capodopera mondiala Apropo de rapsodii si de compus putin hai sa-l facem si pe Gershwin la fel fiindca a compus mai nimic, murind de tanar, dar e cel mai mare compozitor al Americii Nu-l fac si ei falsa legenda?

+14 (26 voturi)
costea petre
7.10.2021, 14:34:24

Vai, vai , vai! Si cand te gandesti ca si ea va fi la fel de celebra in Romania precum Clara Haskil.

-14 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările