Arte

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Soprana Mirella Freni a murit

1
9 Feb 2020 22:01:30
Autor: Otilia Andrei
Mirella Freni (1935-2020)
Mirella Freni (1935-2020)

Mirella Freni, una dintre cele mai apreciate voci feminine de operă din Italia, a murit, duminică, la vârsta de 85 de ani, după o lungă suferinţă, la Modena. Glasul său cald a atras atenţia încă de la primele sale apariţii pe scenă şi până la finalul carierei.

Mirella Freni s-a născut pe 27 februarie 1935 la Modena, în Italia. Supranumită „La Prudentissima” tocmai datorită atenţiei acordate îngrijirii vocii şi alegerii prudente a rolurilor în care a evoluat de-a lungul timpului, Mirella Freni, nepoata unei alte mari soprane italiene Valentina Bartolomasi, s-a născut la Modena, oraş ce a dat un alt mare nume in opera internaţională, Luciano Pavarotti.

Încă din copilărie, Mirella Freni a demonstrat un talent ieşit din comun şi calităţi vocale cu totul deosebite, ce au ajutat-o că la doar zece ani să interpreteze aria Sempre libera din La Traviata de G. Verdi, iar doi ani mai târziu, o altă pagină celebra Un bel di vedremo din Madama Butterfly de G. Puccini.

De altfel, după o scurtă pauză în care a aşteptat să i se maturizeze vocea, Mirella Freni a început să studieze cu faimosul Ettore Campogalliani, pentru că mai apoi să-şi facă debutul în opera pe scenă Teatrului liric din Modena în rolul Micaela din Carmen de G. Bizet, ce va deveni ulterior unul dintre rolurile sale favorite. Au urmat apoi numeroase apariţii pe scene ale unor teatre de opera de primă marime precum Teatro alla Scala din Milano, Covent Garden din Londra, Metropolitan din New York, s. a. unde a impresionat în titluri, precum Elixirul dragostei de G. Donizetti, Carmen de G.Bizet, Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski, Tosca de Puccini.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Ionascu
9.02.2020, 23:15:20

Dumnezeu sa o odihneasca!! Inca o mare artista care ne paraseste. Dar iar se vede amatorismul, diletantismul autoarei. Dintre multele roluri pe care le-a cantat intr-o cariera de 50 de ani, unele aproape identificandu-se cu ea, le-a gasit pe cele mai putin reprezentative.

+1 (1 vot)
Modifică Setările