VIDEO Celebra soprană Nelly Miricioiu, reîntoarsă în România, unde îşi va serba ziua de naştere: "Adevărul e ziarul preferat al mamei mele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soprana Nelly Miricioiu, ]n studioul Adevarul Live                       FOTOGRAFII: Eduard Enea
Soprana Nelly Miricioiu, ]n studioul Adevarul Live                       FOTOGRAFII: Eduard Enea

Pe 31 martie soprana Nelly Miricioiu va participa la eveniment dedicat muzicii de opera si solistilor celebri, avand-o ca gazda pe Luminiţa Arvunescu, realizator Radio Romania Muzical. Întâlnirea se va desfăşura într-un decor elegant, la Palatul Cotroceni, Sala Cerchez.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Celebra soprană Nelly Miricioiu a povestit pentru Adevărul Live modul în care a plecat, acum multă vreme, din România, specificând că dacă ar spune toată povestea nu i-ar ajunge timpul emisiunii. Deşi nu-şi dorea să plece neapărat din România, soprana a plecat mai întâi pe plaiurile filipineze, unde a şi rămas iniţial: "Am fost soprana preferată a Imeldei Marcos, soţia fostului dictator", a mărturisit Nelly Miricioiu. Acum, este stabilită în Marea Britanie, este căsătorită cu un inginer cetăţean britanic şi spune mereu că este un artist "britanic, originar din România". Iniţial, cei de acolo nici nu ştiau de existenţa ţării noatre, pe care-o confundau cu Budapesta, aşa că soprana a dus multă vreme muncă de lămurire cu cei din jur. Acum o are alături la Londra pe mama ei, al cărei ziar preferat, a dezvăluit artista, este tocmai Adevarul: "îşi face cu prietenele ei fel de fel de fotocopii".

Nelly Miricioiu a dezvăluit cum se menţine în formă: mâncând sănătos, inclusiv seminţe. "Mi se spunea ţiganca familiei".

Nelly Miricioiu - foto Eduard Enea

Artista a făcut o paralelă între stilul bel canto şi doina noastră tradiţională: "sunt aceleaşi melisme", este aceeaşi tentativă de a exprima sentimentele profunde.

Nelly Miricioiu (n. 31 martie 1952, Adjud) este o soprană de operă britanică de origine română, cunoscută pentru extrema sa versatilitate acoperind un repertoriu foarte bogat, care se întinde de la bel canto la verism.

Nelly Miricioiu a studiat la Conservatorul din Iaşi, clasa Tiberiu Popovici, unde a şi debutat în rolul Regina nopţii din Flautul fermecat de Mozart.

Nelly Miricioiu si Luminita Arvunescu - foto Eduard Enea

În 1972 a fost cea mai tânără participantă la concursul „Francisco Vinas” unde a adjudecat marele premiu, iar în 1975 a câştigat prima ediţie a concursului „Maria Callas” la Atena. A cântat la Opera din Braşov între 1975 şi 1978, în roluri aşa cum au fost Mimi din Boema, Micaela din Carmen, Rosalinde din Liliacul. Consacrarea internaţională adevărată s-a produs odată cu debutul său pe scena Operei scoţiene, Scottish Opera, în 1981, în rolul Violettei din La traviata de Giuseppe Verdi. Alte roluri interpretate pe scena operei naţionale a Scoţiei din Glasgow au inclus Manon Lescaut şi Tosca, ambele scrise de Giacomo Puccini.

În anul următor, Miricioiu a debutat pe scena Operei Regale, Royal Opera House, din Londra în rolul Neddei din Paiaţe de Ruggiero Leoncavallo, alături de Jon Vickers, iar ulterior a interpretat rolul Margueritei din Faust de Charles Gounod, Antonia din Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach şi Valentine din Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer.

Teatro alla Scala şi alte scene lirice europene

nelly miriciouiu

În 1983, Nelly Miricioiu şi-a făcut debutul pe scena operei La Scala din Milano, în rolul titular din Lucia di Lammermoor.

 Ulterior, devenind o voce confirmată, soprana română a apărut pe scenele celor mai importante teatre lirice din Europa, cântând la Amsterdam, Bruxelles, Roma, Hamburg, Geneva, München, Viena, Salzburg, Paris, Madrid, Barcelona, etc., fiind constant aclamată ca Violetta din La Traviata, Mimi din La bohėme, Cio-Cio-San din Madama Butterfly, Silvana din La Fiamma, Adriana din Adriana Lecouvreur şi Francesca din Francesca da Rimini.

Miricioiu a aparut de asemenea pe scenele lirice din Statele Unite ale Americii, de la Washington, DC, la Philadelphia, Dallas, şi San Francisco, făcîndu-şi debutul la Metropolitan Opera din New York ca Mimi (La boheme) în 1989. A jucat şi în America de Sud, şi anume la opera din Santiago de Chile şi la Teatro Colon în Buenos Aires.
În 1992 a interpretat rolul Amenaidei din Tancredi de Rossini bucurîndu-se de mult succes de Salzburg, dupa care a început să se concentreze pe repertoriul de bel canto, abordînd şi alte roluri rossiniene ca Armida, Semiramide, Ermione, cît şi roluri din Donizetti şi Bellini în opere ca Anna Bolena, Roberto Devereux, Il pirata, Norma.

În paralel Miricioiu a început să colaboreze cu Opera Rara, aparînd atît în lucrari de Rossini şi Donizetti de mult uitate, cît şi în opere de compozitori ca Pacini şi Mercadante, în concerte şi în înregistrari pe disc, ca de exemplu Ricciardo e Zoraide, Rosmonda d'Inghilterra, Maria de Rudenz, Maria, regina d'Inghilterra, Orazi e Curiazi, Emma d'Antiocchia, etc.
Repertoriul ei include şi roluri verdiene din opere ca Ernani, Luisa Miller, I vespri siciliani, Don Carlo. A colaborat cu dirijori şi directori de scenă prestigioşi şi cu solişti de primă mărime ai scenei lirice ca Luciano Pavarotti,Jose Carreras, Placido Domingo, Jose Cura, Giuseppe Taddei sau Roberto Alagna.

Nelly Miricioiu si Luminita Arvunescu - foto Eduard Enea

De ziua ei, Nelly Miricioiu se va întâlni cu publicul românesc

În cadrul proiectului Opera FANtastica, Luminiţa Arvunescu va fi joi, pe 31 martie de la ora 19.00, în dialog cu soprana Nelly Miricioiu. Evenimentul se desfăşoară în colaborare cu Fundaţia Calea Victoriei.

“De ce va fi prima invitată Nelly Miricioiu în proiectul Opera FANtastica?

"Pentru că, dintre sopranele contemporane care au dus mai departe faima internaţională a Şcolii noastre de Canto, ea ne-a rămas, poate, cea mai străină şi îndepărtată. O purtătoare glorioasă de nume românesc, Miricioiu, – peste tot în lume! – şi de prenume legendar, Nelly, – după Nellie Melba! – despre care ştim încă puţine lucruri (deşi, a revenit cu inima deschisă, de câteva ori în ţară); o interpretă – de referinţă în lume, pentru marile roluri ale repertoriului liric (Lucia di Lammermoor, Mimi, Manon Lescaut sau Floria Tosca) şi, memorabilă, în partituri de Opera Rara semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante – care, mai poartă  însă în suflet –  pe bună dreptate ! –  tristeţea de a nu-şi fi recuperat încă publicul şi scena din ţara natală, pierdute în urmă cu 35 de ani…

Pentru că, dialogând – de câteva ori – radiofonic şi citindu-i, pe de altă parte, interviurile,  am fost fericită să constat magnetismul estetic pe care îl are fiecare opinie venită din universul, încă foarte activ, al acestei mari soprane, sinceritatea şi responsabilitatea părerilor sale. După care vin: povestiri, fără complexe sau nostalgii egoiste, consideraţii muzicale – cu amănunte descoperite prin zeci de ore de studiu personal, simţul acut şi exact al propriei valori… toate  «la pachet» cu un zâmbet fermecător şi  solar…

Ca mijlocitor al prezenţei unui astfel de invitat, ce-ţi poţi dori mai mult?

Un singur lucru: să ai alături de tine, în această fantastică experienţă, cât mai mulţi Opera-fani. Cu care să te bucuri de lumina caldă adusă de personalitatea şi vocea unei mari artiste. Pentru că, da, pe 31 martie, Nelly Miricioiu – nu numai că-şi va sărbători împreună cu noi aniversarea; ci, va şi cânta pentru noi toţi, în cadrul select al Muzeului Cotroceni", spune realizatoarea Luminiţa Arvunescu.

DESPRE PROIECTUL “OPERA FAN(TASTICA)”

luminita arvunescu si nelly miriciouiu

Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminiţa Arvunescu îşi doreşte să adune în jurul ei prin acest nou proiect, pe de o parte, artiştii de operă – spre a le iscodi memoria şi a le afla pildele personale – şi, pe de altă parte, cât mai mulţi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera – Fan (tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: catre un public «Opera – Fan» şi, în acelaşi timp, catre acei artişti care fac din Operă, prin talentul şi efortul lor, un tărâm «fantastic».

Fiecare întâlnire va avea spaţiul ei: în funcţie de invitat, de tematica discuţiei, de ceea ce iniţiatoarea proiectului şi-a propus să lase înregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzică şi proiecţii video, discuţii libere cu publicul şi surprize bine ascunse, va încerca să combine, cât mai fluent, detaliile din viaţa privată a invitaţilor cu cele de context, indiciile esenţiale pentru o carieră în domeniul teatrului liric cu exemplele şi poveştile de succes şi, va recupera  poate, multe absenţe.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite