Arte

articolul anterior articolul urmator

Spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci“, pe scenă de 124 de ani

0
18 Dec 2016 13:44:37
Autor: Medeea Stan
„Spărgătorul de nuci“, în interpretarea corpului de balet al Operei Naţionale          Foto: ONB
„Spărgătorul de nuci“, în interpretarea corpului de balet al Operei Naţionale          Foto: ONB

Într-o duminică, pe 18 decembrie 1892, a avut loc premiera spectacolului de balet „Spărgătorul de nuci“ la Teatrul „Mariinsky“ din Sankt Petersburg. Muzica a fost compusă de Piotr Ilici Ceaikovski, iar dansatorul şi coregraful Marius Petipa a semnat libretul.

Au trecut 124 de ani de când baletul în două acte „Spărgătorul de nuci“, una dintre cele mai cunoscute compoziţii ale lui Ceaikovski, a ajuns la publicul rus. Chiar în anul premierei, Marius Ivanovich Petipa (1818-1910), dansator şi coregraf, a redactat un libret după versiunea semnată de Alexandre Dumas a basmului scris de E. T. A. Hoffmann: „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor“. 

Spectacolul a devenit popular, însă, abia la sfârşitul anilor 1960, iar, în prezent, companii de balet din întreaga lume îl interpretează cu precădere în perioada Crăciunului. Clara – sau Marie, în alte producţii de teatru –, fiica familiei Stahlbaum, călătoreşte de Crăciun în Împărăţia Dulciurilor alături de Spărgătorul de nuci, o jucărie care se transformă peste noapte într-un prinţ chipeş. Chiar există această lume sau e numai un vis?
 
În 2013, Ioana Nicolescu a povestit într-un articol pentru „Weekend Adevărul“ că „Pe scena Operei Naţionale Române s-au dansat două variante ale «Spărgătorului de nuci», prima fiind coregrafiată în 1961 de Tilde Ursescu, iar cea de-a doua, în 1993, de Alexa Mezincescu“. 
 
Compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski, autorul unor lucrări precum „Lacul lebedelor“ şi „Frumoasa din pădurea adormită“, a murit la 52 de ani, la un an după premiera spectacolului „Spărgătorul de nuci“ la Teatrul „Mariinsky“. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările