Arte

articolul anterior articolul urmator

Spectacolul „Sonată de toamnă” de Ingmar Bergman, în premieră pe ţară, la Teatrul Nottara

0
6 Dec 2021 16:16:12
Autor: News.ro
FOTO: Maria Stefanescu
FOTO: Maria Stefanescu

Spectacolul „Sonată de toamnă” de Ingmar Bergman (traducerea: Monica Andronescu), o montare în premieră pe ţară, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, este programată sâmbătă, la ora 18.00, la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara.

Din distribuţie fac parte: Victoria Cociaş, Laura Vasiliu, Sorina Ştefănescu şi Dan Bordeianu. Decorul este semnat de Ştefan Caragiu, costumele, de Alexandra Mâzgăreanu, iar muzica originală, de Alexandru Suciu. 

Una dintre cele mai cunoscute creaţii ale lui Ingmar Bergman, „Sonată de toamnă” vorbeşte azi, într-o interpretare cutremurătoare, despre suferinţă, despre feminitate, despre depresie, despre asumare, despre pierderi irecuperabile şi, mai ales, despre (Ne)iubire. O pianistă celebră îşi vizitează fiica, soţia unui pastor, într-un sat pierdut de lume, după mulţi ani în care nu s-au văzut. Întâlnirea lor, care durează o zi şi-o noapte, scoate la iveală umbrele şi traumele trecutului, dezvăluie, ca un tăvălug, cioburi de suferinţă care taie ascuţit şi aşază, cu cruzime, oglinda în faţă.Film-capodoperă, considerat „cântecul de lebădă” al lui Ingrid Bergman, „Sonată de toamnă” este, de altfel, singura colaborare a celor doi mari creatori: Ingmar Bergman şi Ingrid Bergman. Povestea se înscrie în preocupările permanente ale celebrului regizor: sondarea trecutului, relaţia cu părinţii, traumele copilăriei, explorarea feminităţii, căutarea iubirii.

Versiunea lui Alexandru Mâzgăreanu, atât de actuală într-o lume care-şi caută din ce în ce mai mult reperele, este ca o operaţie pe cord deschis. Sondează cu fineţe relaţia teribil de fragilă dintre patru fiinţe umane, care încearcă să se regăsească.

„Mă aflu într-un moment în care mă interesează să explorez tema trecutului care te marchează, traumele copilăriei, care sunt ca nişte cicatrici deschise, răni pe care trebuie să le duci toată viaţa, dacă nu reuşeşti să te cunoşti, să înţelegi şi să treci peste... M-a interesat să explorez în acest spectacol felul în care lipsa de iubire creează traume care se dau mai departe din generaţie în generaţie; nevoia permanentă de iubire şi faptul că fiecare dintre noi rămâne copil indiferent de vârsta la care ajunge... Eram student când am văzut prima dată filmul lui Bergman şi m-a frapat foarte tare povestea. Am rămas în minte cu imaginea celor două, Charlotte şi Eva, în scena de la pian, când mama practic o umileşte pe fiică. Şi încă de-atunci m-am gândit ce interesant ar fi de transpus în teatru povestea asta. Dar mult timp a rămas doar un gând. Anul trecut mi-a revenit în minte şi m-am gândit că ar fi un pariu câştigător şi pentru Teatrul Nottara, şi pentru actori, mai ales că nu s-a făcut niciodată în România. Sonată de toamnă e o poveste despre adulţi-copii care au nevoie de iubire”, spune regizorul Alexandru Măzgăreanu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările