Arte

articolul anterior articolul urmator

Spectacolul „The Birth of Violence”, despre violenţa în cultura pop şi în live art, are premiera în Belgia VIDEO

0
18 Nov 2019 10:25:02
Autor: Otilia Andrei
Ilustraţie de Andrei Pungovschi pentru The Birth of Violence
Ilustraţie de Andrei Pungovschi pentru The Birth of Violence

Perfomanceul „The Birth of Violence”, regizat de Ioana Păun, va avea premiera internaţională în cadrul Festivalului Europalia România, pe 22 noiembrie, de la ora 20.30, la Teatrul Le Phénix Scène Nationale, Valenciennes, Franţa. Pentru acest proiect au lucrat artişti din România, Franţa şi Belgia timp de peste un an, fiecare dintre autori chestionându-şi propria poziţie cu privire la radicalism şi violenţă.

Echipa spectacolului ”The Birth of Violence” a lucrat cu zeci de cetăţeni din România pentru a înţelege mai bine cum este inhibată şi când este legitimată social violenţa. Spectacolul combină, în timp real, secvenţe din filme documentare, din reprezentarea violenţei în cultura pop şi în live art, alături de elemente de psihoterapie şi de imagini de arhivă despre atentate recent comise în instituţii de cultură.

Proiectul a pornit de la invitaţia Le Phénix Scène Nationale şi a directorului Romaric Daurier adresată regizoarei românce Ioana Păun. Scenă naţională a Franţei, Teatrul din Valenciennes, a găzduit premierele celor mai importanţi artişti din lumea teatrului contemporan, de la argentinianul Rodrigo García, la regizorul elveţian Milo Rau.

„Pentru «The Birth of Violence», am privit, am citit, am ascultat zeci de poveşti şi stenograme cu terorişti. Am citit studii care încearcă să priceapă ce determină radicalizarea. Am ales un subiect despre care ajung la concluzia că se discută mereu şi mereu în aceeaşi termeni binari. Până şi filmele occidentale pe tema asta sunt mai toate la fel, se termină la fel şi pun în balanţă aceleaşi valori. Aşa că am decis să ne apropiem de radicali prin instrumentele care ne sunt cel mai la îndemână în teatru. Imitarea şi empatia. Spectacolul întâmpină dificultatea Vestului civilizat de a se gestiona în momente de destabilizare şi refuzul Europei seculare de a empatiza cu cei mai monstruoşi dintre noi”, spune Ioana Păun.

Alături de artistul asociat Amine Adjina, regizorii de film Radu Gorgoş şi Răzvan Leucea, de artista Ioana Sisea, actriţa Paulie Desmet şi de compozitorul Sillyconductor, Ioana Păun provoacă audienţa la o confruntare cu propriile fantezii şi instinctualităţi în situaţii extreme de revoltă. Publicul însuşi ar putea fi luat ostatic, într-o fantezie a unei actriţe care, în ultimele săptămâni, a consumat zilnic filme şi documetare despre răpiri şi atentate.

Spectacolul explorează resorturile care declanşează violenţa în fiecare dintre noi şi inventariază canalele prin care aceasta s-a strecurat în imaginarul public prin media şi artă. Contribuţia mass-mediei în construcţia şi reprezentarea violenţei, fascinaţia şi fantasmele societăţii în faţa terorismului, discursurile şefilor statelor cu privire la atacuri au constituit baza tematică a proiectului. Spectatorii şi participanţii sunt provocaţi să abandoneze ideea de moralitate ca sistem de opoziţii binare (bine-rău, just-injust) şi să găsească un mod personal de raportare la terorişti, pentru o înţelegere intuitivă şi instinctivă a acestora.

„The Birth of Violence”, spectacol realizat cu sprijinul mai multor instituţii culturale europene, va avea încă trei reprezentaţii în cadrul Festivalului EUROPALIA România, pe 23 noiembrie 2019, în Valenciennes, la Teatrul Le Phénix Scène Nationale, şi pe 18 şi 19 decembrie 2019, la Théâtre Les Tanneurs din Bruxelles. De asemenea, spectacolul va fi prezentat la începutul anului viitor şi la Bucureşti. O echipă de artişti din România este invitată să pună în discuţie un subiect actual în două ţări care se confruntă cu radicalizarea propriilor lor tineri şi care au fost afectate sever în ultimii ani de terorism.

Ioana Păun FOTO: Răzvan Leucea

Regizoarea Ioana Păun (n. 1984) este coordonatoarea Programului de Arte Performative al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, are studii în teatru şi arte performative la UNATC şi Goldsmiths Londra.

Amine Adjina este actor, scenarist şi scriitor. Educat la ERAC (promoţia 19), a colaborat cu Béatrice Houplain, Robert Cantarella, Alexandra Badea, Youri Pogrebnitchko, Valérie Dréville et Charlotte Clamens, Guillaume Levêque.

Pauline Desmet a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la Paris, după care, din 2009, s-a îndreptat către teatru. A studiat arta dramatică la Minsk, la Paris şi apoi la Bruxelles.

Radu Gorgos, născut în Republica Moldova, este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L.Caragiale”. Din 2018, este membru al Academiei Europene de Film (EFA).

Răzvan Leucea este un artist vizual, din sfera filmului şi a videoclipurilor, pe care le practică atât ca regizor, cât şi ca director de imagine.

Ioana Sisea (născută în 1988) este o artistă din România care lucrează cu metode şi medii variate. Pornind de la experienţe personale şi de la propriul context cultural, lucrările ei explorează teme contemporane, de la percepţiile sociale ale corpului, la relaţii, familie sau memorie.

Sillyconductor este unul dintre pseudonimele lui Cătălin Matei, sound artist din Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările