Spectacolul „Văduva veselă“ de Andrei Şerban va fi reluat la cererea publicului la începutul lunii decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul „Văduva veselă“
Imagine din spectacolul „Văduva veselă“

Montarea inedită şi modernă a celebrei operete „Văduva veselă“ de Franz Lehár, în regia lui Andrei Şerban, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, la cererea publicului, cu patru reprezentaţii la începutul lunii decembrie, anunţă ONB, citată de News.ro.

Soliştii, baletul şi corul Operei Naţionale Române Iaşi, alături de orchestra Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta maestrului Ciprian Teodoraşcu, oferă spectacole în zilele de 1, 2, 3 şi 4 decembrie, începând cu ora 18.30.

Biletele au fost puse în vânzare la 1 noiembrie.


Adaptarea, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu, este semnată de Andrei Şerban împreună cu Daniela Dima. Scenografia poartă semnătura Ankăi Lupeş, coregrafia - Andrea Gavriliu. Soliştii vin din diverse teatre din ţară, iar Vlad Conta şi Ciprian Teodoraşcu, dirijori ai Operei Naţionale Bucureşti, vor dirija corul şi orchestra Operei ieşene.

Citeşte şi: „La veuve. Neagră şi tristă“ - cronica „Adevărul“ la spectacolul „Văduva veselă“

Andrei Şerban s-a născut pe 21 iunie 1943, la Bucureşti. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, la clasa lui Radu Penciulescu.

A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu spectacolele ”Arden of Feversham”, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, ”Iulius Cezar” de William Shakespeare, ”Omul cel bun din Siciuan”, de Bertolt Brecht, iar în Bucureşti s-a remarcat cu montarea spectacolului ”Iulius Cezar”, de William Shakespeare, la Bulandra.

În anul 1971 a fost invitat de Ellen Stewart, director al companiei "La MaMa", la New York, cu o bursă Ford. A obţinut un succes imediat, în urma căruia Peter Brook l-a invitat la centrul său de cercetări teatrale, unde Andrei Şerban a colaborat la realizarea mai multor spectacole.

Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări. În Europa, Andrei Şerban a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia, regizorul a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

Spectacolele montate de Andrei Şerban în România sunt ”Ubu Roi” (1966), ”Julius Caesar” (1968) - piesă care i-a adus mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru, ”Jonah” (1969), ”Trilogia Antica” (1990) - considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internaţionale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg şi Edinburg.

Spectacolele de operă puse în scenă de regizorul Şerban Andrei au fost ”Eugene Onegin” (1980) la Welsh National Opera, prima producţie lirică, ”Turandot” (1984), ”Norma” (1985), ”Fidelio” (Covent Garden - 1986), ”Opera din Paris: The Puritans” (1997), ”L"Ange de feu” (1991), ”Lucia Di Lammermoor” (1995), ”L"Italienne a Alger” (1998), ”Les Indes Galantes” (1999).

Andrei Şerban a fost şi este profesor la numeroase universităţi: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California - San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d"Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite