Stagiunea lirică: Opera din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oriunde aţi fi în România, un spectacol de operă este la îndemână de văzut, cu un pic de planificare. Şi nu doar un spectacol, multe teatre de operă sunt adevărate monumente de arhitectură pe care merită să le vizitaţi. În luna Octombrie, în România, se deschide stagiunea lirică. Materialul acesta urmăreşte exclusiv spectacolele de operă. Aşadar, unde mergem şi ce vedem?

Articol publicat pe blogul Despre Opera.

Ateneul Român

Chiar dacă Ateneul Român este sediul Filarmonicii „George Enescu”, care programează stagiuni simfonice, sezonul de toamnă debutează cu operă. Clădirea Ateneului este construită la sfârşitul secolului XIX, după planurile unui elev al lui Garnier, arhitectul francez Albert Galleron, şi este un landmark al Bucureştiului.

Pe 7 şi 8 Octombrie, stagiunea se deschide cu actul I din Parsifal, ultima operă compusă de Wagner, care se anunţă a fi cel mai important eveniment muzical al acestei toamne. Distribuţia este de top, incluzând wagnerieni de primă mână: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang şi Béla Perencz, conduşi, alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii, de Christian Badea, cel mai bun dirijor român al momentului, care este şi autorul unui concept regizoral unic, un omagiu adus acestei clădiri simbol al capitalei. Ocazia este practic unică, Parsifal a fost prezentat (integral sau numai câte un act) de doar cinci ori în România, din 1882 şi până acum.

Opera Naţională Bucureşti

Clădirea proiectată şi construită la începutul anilor '50 de către arhitectul Octav Doicescu a fost renovată în 2014, iar spaţiile accesibile publicului arată excelent, la acelaşi nivel cu marile teatre din lume, astfel încât o seară petrecută aici poate fi foarte plăcută. Există o dezbatere în acest moment legată de barul de la foaierul etajului I, să sperăm că puritanii vor renunţa la ideea de a-l desfiinţa. (Un argument: La Royal Opera House of Covent Garden din Londra sunt două restaurante şi două baruri).

După un start fals, respectiv un anunţ confuz legat de deschiderea stagiunii cu o coproducţie cu Opera din Iaşi, prezentată apoi ca deschiderea stagiunii Operei Iaşi la Bucureşti, cu spectacolul Văduva veselă în regia lui Andrei Şerban, ONB a anunţat abia în ultima zi din Septembrie programul pentru primele două luni ale sezonului 2016-17. Stagiunea va debuta pe 14 Octombrie cu o gală de operă, ale cărei vedete vor fi Ambrogio Maestri, Anita Hartig şi Ildiko Komlosi. Sezonul continuă cu opera lui Dan Dediu, O scrisoare pierdută, şi programează apoi, pe 11 Noiembrie, un nebulos Il barbiere di Siviglia, fără nici un indiciu privind autorii producţiei. În rest, programul este destul de aerisit, cu reluările celor mai nefericite producţii din repertoriu, cu excepţia Traviatei puse în scenă de Paul Curran (27 Noiembrie). Deşi ONB deţine două producţii de Graham Vick (Falstaff şi Fidelio), un excelent Rigoletto regizat de Stephen Barlow, şi un foarte interesant Œdipe pus în scenă de Valentina Carrasco (de la Fura dels Baus - cei care au deschis sezonul la Covent Garden cu Norma), nici una dintre aceste producţii nu va fi prezentată în această toamnă. Păcat.

Opera Comică pentru Copii

Calendarul Operei Comice pentru Copii este foarte generos, aproape în fiecare zi se întâmplă ceva la acest teatru. Luna Octombrie este capturată de o nouă producţie a operei lui Donizetti, Don Pasquale, care debutează pe 21 şi care va fi transmisă şi la cinema Băneasa, pe 11 Noiembrie, la fel şi Hansel şi Gretel, pe 20 Noiembrie.

Grand Cinema Băneasa

E cazul să includem şi Mall-ul pe lista destinaţiilor operatice, cinematograful din Băneasa asigurând legătura cu Metropolitan Opera of New York, de la care preia toată stagiunea HD. Spectacole: Tristan und Isolde (8 Octombrie), Don Giovanni (22 Octombrie), L'amour de loin (10 Decembrie), Nabucco (7 Ianuarie), Roméo et Juliette (21 Ianuarie), Rusalka (25 Februarie), La traviata (11 Martie), Idomeneo (25 Martie), Evgheni Oneghin (22 Aprilie) şi Der Rosenkavalier (13 Mai).

Continuarea articolului, cuprinzând calendarul evenimentelor din ţară, pe blogul Despre Opera.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite