Start la stagiunea de toamnă: Actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner, la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În deschiderea noii stagiuni 2016-2017, sâmbătă,  7 şi duminică,  8 octombrie, la Ateneul Român,  Filarmonica «George Enescu» în partenariat cu Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, anunţă două concerte-spectacol cu actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner.

Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra şi corul Filarmonicii «George Enescu» împreună cu  soliştii invitaţi Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), consideraţi printre cei mai mari interpreţi wagnerieni.

Din distribuţie fac parte şi cântăreţii români Marius Boloş, Liviu Indricau, Iustinian Zetea şi Sidonia Nica de la Opera Naţională Bucureşti şi Ionuţ Popescu şi Adrian Dumitru de la Filarmonica «George Enescu».  Pe scenă se vor mai afla Corul de copii Radio şi elevi de la Liceul de Coregrafie «Floria Capsali».

„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiţie în acest sens şi nici o şcoală de canto care să formeze solişti pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma ţărilor europene cu tradiţie culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potenţial de afinitate muzicală şi stilistică deosebită a orchestrei şi corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «Parsifal la Ateneul Român», iniţiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiţii a stilului wagnerian în România, care implicăartiştii români în colaborare cu artişti străini renumiţi, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declară dirijorul Christian Badea. 

Concertele-eveniment « Parsifal la Ateneul Român» sunt un concept nou şi unic atât în România, cât şi în lume. Dirijorul-regizor împleteşte în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, solişti) cu elemente complexe de teatru (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale şi de sunet), folosind caracteristicile acustice şi arhitecturale ale sălii Ateneului.

Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde şi publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii şi al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliştii se mişcă liber prin sală şi cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanţă de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni şi dă publicului o perspectivă acustică şi vizuală de 360 de grade. Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acţiune, ca şi faimoasele clopote grave specifice lui Parsifal, se aud prin uşile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant şi rotund prin natura architecturii clădirii, iar efectul de distanţă este magic pentru publicul din sală.

Parsifal


“ Fără îndoială, deschiderea stagiunii 2016 - 2017 în octmbrie va fi un eveniment de aristocratică ţinută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol copleşitor, realizat anul trecut, în aceeaşi regie  si sub aceeaşi bagheta a maestrului Christian Badea.  Solişti wagnerieni consacraţi, alături de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanţie pentru un adevarat eveniment muzical european, spune Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii George Enescu.

Wagner, din pacate, nu este un compozitor suficient cântat în România. Pot fi multe explicatţi... Prin aceste concerte – în primăvară sperăm ca actul al II-lea din Parsifal să întregească acest proiect uriaş «Parsifal la Ateneul Român», iniţiat în luna mai 2015 - Filarmonica « George Enescu » şi maestrul Christian Badea îşi propun să familiarizeze publicul românesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german. » declară  Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii « George Enescu”.

Biletele în valoare de 150 lei  se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

afis parsifal

Proiectul Parsifal la Ateneul Rom\n a fost iniţiat în luna mai 2015, atunci când Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu», a prezentat două spectacole cu Actul III din opera lui Richard Wagner. Cele două spectacole s-au bucurat de un succes uriaş, ceea ce a determinat continuarea proiectului.

Cu ocazia concertelor din 7 si 8 octombrie va fi lansată Societatea RICHARD WAGNER SOCIETY ROMANIA - o platformă de dialog cultural şi forum de informare şi întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner, o invitaţie pentru cei pasionaţi de muzica lui Wagner din ţară şi din străinătate de a participa la evenimentele din Bucureşti.

Preşedinte de onoare al Societăţii Wagner România este E.S. domnul ambasador al Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk.

ateneu conferintza Parsifal

Pentru crearea unei tradiţii wagneriene

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii «George Enescu», cu cea mai elevată creaţie a lui Wagner şi reprezintă o oportunitate de perfecţionare la un nivel artistic de excelenţă.

Soliştii wagnerieni de reputaţie mondială - Stefan Vinke, Petra Lang, Eric Halfvarson şi Bela Perencz - care participă la concertele-eveniment cu Parsifal de Richard Wagner la Ateneul Român, din 7 şi 8 octombrie 2016, vor susţine o serie de masterclass pentru artiştii români interesaţi de repertoriul wagnerian.

Cursurile, care vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiţie şi o şcoală a interpretării wagneriene în România, sunt oferite gratuit de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică şi se vor desfăşura în ziua de 6 octombrie.

Repetiţia generală, dedicată generaţiei tinere

Una din particularităţile proiectului Parsifal la Ateneu este faptul că repetiţia generală a spectacolelor-eveniment cu actul I din «Parsifal» (5 octombrie la ora 19.00, Ateneul Român) va fi dedicată generaţiei tinere de elevi şi studenţi.

„Tinerii, deşi sunt obişnuiţi să aculte pe ​mobil​ piese ​muzicale ​care durează între trei şi patru minute, sunt​, paradoxal, deja familiarizaţi ​cu lumea legendelor si a miturilor lui ​Wagner ​prin experienţele pe care le-au avut cu filme şi seriale precum Lord of The Rings​, ​Game of Thrones​ sau Star Wars​​ – cu subiecte similare operelor wagneriene.

Muzica lui Wagner este infinit superioară coloanelor sonore ale acestor filme şi, împreună cu elementele vizuale, de teatru, ale spectacolului Parsifal, le va crea o experienţă copleşitoare, live, pe care nu o vor uita”, mai spune Christian Badea.

Artiştii din distribuţia spectacolelor-eveniment Parsifal Actul I de Richard Wagner

«Parsifal» creează un cadru excepţional de strânsă colaborare colegială între cei mai importanţi artişti internaţionali ai repertoriului wagnerian şi muzicienii români, în primul rând membrii Orchestrei şi ai Corului Filarmonicii «George Enescu», dar şi cântăreţii solişti români participanţi la spectacole. 

Pe scena Ateneului Român se vor afla:

ORCHESTRA ŞI CORUL FILARMONICII “GEORGE ENESCU”

Dirijor – CHRISTIAN BADEA

Christian Badea dirijând Parsifal

Solişti

STEFAN VINKE – Parsifal

ERIC HALFVARSON – Gurnemanz

PETRA LANG – Kundry

BELA PERENCZ – Amfortas

MARIUS BOLOS – Titurel

IONUT POPESCU – Primul Cavaler

IUSTINIAN ZETEA – Al doilea Cavaler

IULIA ARTAMANOV – Primul Scutier

SIDONIA NICA – Al doilea Scutier

LIVIU INDRICAU – Al treilea Scutier

ADRIAN DUMITRU  - Al patrulea Scutier

SIDONIA NICA – O voce din cer

Dirijorul Corului – ION IOSIF PRUNNER

Corul de copii Radio – dirijorul corului – VOICU POPESCU

Elevi şi eleve de la Liceul de coregrafie «Floria Capsali» şi de la şcoala «ArtMusic»

Concept regizoral şi realizare scenică: CHRISTIAN BADEA

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite