Arte

articolul anterior articolul urmator

Suvenire şi impresii

0
5 Oct 2010 16:46:33
Autor: adevarul
Gara de Nord din Timişoara a purtat denumirea de Gara Domniţa Elena
Gara de Nord din Timişoara a purtat denumirea de Gara Domniţa Elena

Între cele două războaie mondiale, actuala Gară de Nord din Timişoara a purtat denumirea de Gara Domniţa Elena. Arhitectura clădirii de astăzi nu mai păstrează însă nimic din aceea a clădirii de atunci.

Ea fusese ridicată între anii 1897 şi 1899, iar numele dat iniţial construcţiei fusese „Josefstadter Bahnhof" sau „Jozsefvaros Indohaz", ceea ce înseamnă „gara din Iosefin", după numele cartierului timişorean în care se afla aceasta. După Primul Război Mondial şi intrarea Banatului sub administraţie românească, în 1919, gara a fost redenumită, devenind ulterior cel mai important nod feroviar din vestul ţării.

A doua conflagraţie mondială a fost devastatoare pentru clădirea gării, ea fiind distrusă în întregime în urma bombardamentelor aliaţilor. A fost reconstruită şi redenumită după război, moment în care au fost demarate, de asemenea, o serie de lucrări de modernizare a gării şi a depoului acesteia. După anul 1970, arhitectura gării a fost modificată radical, în forma pe care o are şi astăzi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările