Arte

articolul anterior articolul urmator

Teatrul Excelsior a împlinit  30 de ani de activitate

0
2 Apr 2020 16:03:03
Autor: Otilia Andrei
Fondatorul Ion Lucian, la inaugurarea Teatrului Excelsior
Fondatorul Ion Lucian, la inaugurarea Teatrului Excelsior

Pe 1 aprilie Teatrul Excelsior a împlinit 30 de ani de existenţă şi de activitate dedicată publicului tânăr. Au trecut trei decenii de când fondatorul său, Ion Lucian, punea piatra de temelie a unui vis care, la începutul anilor '90, părea aproape himeric – acela de a construi un teatru pentru tineri.

 Visul lui Ion Lucian era animat de o misiune nobilă, aceea de a creşte publicul de mâine şi de a modela generaţiile viitoare prin întâlnirea cu actul artistic. Aceeaşi misiune continuă să inspire actuala echipă a instituţiei şi să contureze profilul unic al Teatrului Excelsior – singurul din Bucureşti care se adresează atât copiilor, cât şi adolescenţilor.

„Teatrul Excelsior este un vis pe care l-am nutrit mulţi ani. De foarte multe ori, când mă gândesc la acest teatru, lacrimile o iau înaintea vorbelor. Dacă n-aş fi convins că oamenii vor respecta şi vor iubi acest locaş, aş suferi cumplit pentru că înseamnă că mi-am ratat viaţa. Dar eu am încredere. Judecând după reacţiile publicului, sunt convins că nu degeaba am muncit!”

„Teatrul Excelsior a fost de la început dedicat celor mai tineri spectatori, copiii şi adolescenţii. Având în vedere acest profil, teatrul a înscris în repertoriul său cele mai valoroase opere ale dramaturgiei româneşti şi mondiale, crezul artistic al teatrului fiind că tânărului public merită să i se ofere numai lucruri de referinţă. Principiul montării spectacolelor este acesta: Spectacolele trebuie să fie concepute ca pentru publicul adult... numai că mai bine! Între adulţi şi teatru se stabileşte o căsnicie fără divorţ, dar logodna se face în tinereţe, iar dragostea începe în copilărie.

Dragostea cu care noi facem spectacolele trebuie să se transforme în dragostea voastră. Noi vă aşteptăm cu încredere!”, spunea Ion Lucian, fondatorul Teatrului Excelsior.

În ciuda dificultăţilor întâmpinate de-a lungul anilor, Teatrul Excelsior a continuat să creeze spectacole pentru publicul tânăr, în armonie cu misiunea sa şi cu dezideratul înscris simbolic în semnificaţia titulaturii sale: „Excelsior” – „mai sus”. De-a lungul celor trei decenii de activitate de până acum, Teatrul Excelsior a devenit un loc special dedicat tinerilor, graţie spectacolelor şi proiectelor cultural-artistice, educaţionale şi sociale pe care le-a dezvoltat, cu precădere în ultimii ani, rămânând mereu deschis provocărilor creative şi oportunităţilor de a generea un dialog autentic între generaţii.

„Teatrul Excelsior este, înainte de toate, cel mai mare vis al unui om: Ion Lucian. Dacă nu exista acest Visător, noi n-am fi putut astăzi să scriem istorie! Aceşti 30 de ani de excelenţă sunt… de-o seamă cu întreaga mea carieră. Şi, totodată, au şi vechimea visului meu! Din tot acest timp, 6 ani i-am dedicat Teatrului Excelsior, însă din prima clipă când am păşit pe o scenă profesionistă de teatru, în tinereţea mea, mi-am dorit ca, într-o zi, să pot sprijini spectacole şi proiecte culturale dedicate publicului tânăr.

Pentru mine, Teatrul Excelsior înseamnă acasă. Este locul unde, în fiecare zi, mă bucur de fascinaţia de pe chipul spectatorilor noştri, alături de echipa mea. Pentru că toţi profesioniştii care lucrează în acestă instituţie sunt familia mea: oameni pe care îi preţuiesc, pe care îi sfătuiesc sau de la care învăţ eu însumi în fiecare zi, oameni pe care îi invit să viseze în continuare alături de mine pentru acest teatru unic în România! Deviza mea, «Azi e Mâine», este despre generaţia tânără. Suntem responsabili pentru adolescenţii care astăzi ne calcă pragul, pentru că mâine vor construi România pe care o deprind de la noi. Pentru ei visez zi de zi la Excelsior!”, spune Adrian Găzdaru, managerul teatrului.

Teatrul Excelsior îşi invită colaboratorii să descopere, pe toată durata lunii aprilie, momente importante şi lucruri neştiute din istoria sa, într-o retrospectivă a activităţii sale din aceste trei decenii: Excelsior, 30 de zile pentru 30 de ani.

 Momente semnificative din istoria Teatrului Excelsior: aici

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările