Arte

articolul anterior articolul urmator

TIFF 2015 a pornit în paşi de tango şi nechezat de cai (VIDEO)

0
30 May 2015 12:12:18
Autor: Florin Ghioca
Spectacol impresionant al trupei de teatru stradal Compagnie des Quidams   FOTOGRAFII: Florin Ghioca
Spectacol impresionant al trupei de teatru stradal Compagnie des Quidams   FOTOGRAFII: Florin Ghioca

Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a deschis porţile în ediţia a 14-a, care a debutat aseară, cu un spectacol simplu, dar impresionant, în Piaţa Unirii, acolo unde s-au adunat peste 2.500 de spectatori.

Piaţa Unirii din Cluj Napoca a început să se umple odată cu apusul soarelui, care lăsa umbra lui Matei Corvin peste ecranul ridicat de organizatori pentru proiecţia filmului "Wild Tales". Mai înainte de aceasta însă, pe scenă a urcat Tudor Giurgiu, directorul festivalului, care a fost şi amfitrionul serii.

"O veste foarte bună pentru noi: este primul an când deschiderea TIFF este legată de un număr record de spectatori şi de un număr de bilete vândute în avans. Avem o cifră care este dublă faţă de cifra anului trecut. E un fel de procent de 108%, s-au cumpărat mai multe bilete online. TIFF e un eveniment de public, el a ajuns aici datorită clujenilor care au fost aici de la prima ediţie", a declarat Giurgiu.


Regizorul a prezentat ulterior şi noutăţile acestei ediţii, una dintre ele fiind legată de proiecţiile în complexul studenţesc Haşdeu, sub titlul TIFF Campus.

"Redeschidem Depozitul de Filme, începând de miercuri, iar pentru curioşi, luni seara e un eveniment nou, se numeşte Cine Piscina, la Hotel Belvedere veţi afla cum e să vezi un film în piscină", a mai precizat directorul TIFF. 

De asemenea, a fost prezentat proiectul EducaTIFF, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, care promovează importanţa educaţiei cinematografice şi necesitatea introducerii ei în şcolile din România.

Tudor Giurgiu nu a ratat ocazia de a face cunoscută publicului şi o întâmplare prin care a trecut înainte de începerea festivalului:

"Atunci când apare un eveniment important în oraş apar şi tot felul de domni care încep să se agite, să fie şi ei în inima festivalului. Mi s-a întâmplat chiar ieri, un domn politician foarte tânăr, n-am să-i dau numele, care dădea din coate şi era foarte disperat că voia şi el invitaţii oriunde, voia să se vadă, să apară... Lui şi celorlalţi ca el le recomand să îşi ia abonament la Operă, să îi trimită un buchet de flori doamnei Anca Hanu, care a luat un premiu UNITER pentru cea mai bună actriţă, să îşi cumpere un abonament la TIFF, să ne întrebe în timpul anului ce mai facem, cum putem să ne ajutăm. Cred că e o poziţionare mai inteligentă pentru un viitor politician", a precizat Giurgiu în aplauzele celor peste 2500 de spectatori.

Pe scenă a urcat şi Mihai Chirilov (foto sus), directorul artistic al festivalului, care a declarat că de neratat sunt, printre altele, filmul "Despre oameni şi oi" / "Rams", distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes, titlurile din secţiunea Supernova, „un fel de superlativ al festivalurilor mari ale lumii”, retrospectiva dedicată lui Mircea Daneliuc.

„Pentru cei tineri: vă încurajez să descoperiţi filmele acestui mare regizor român. Apoi, aici, în Piaţa Unirii, vă invit să vedeţi cel mai recent film românesc care a câştigat un premiu la Cannes, în Un Certain Regard - Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu, care va fi şi el la Cluj. Sper ca Piaţa Unirii să fie la fel de plină”, a precizat Chirilov.

La seara de gală au fost prezenţi Emil Boc, primarul Clujului; Excelenţa Sa, Claudio Pérez Paladino, ambasadorul Argentinei în România; consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucureşti, Michael Stewart; Walter Donado, actor în filmul serii, "Poveşti trăsnite", care va intra din 12 iunie în cinematografe.

Ambasadorul Claudio Pérez Paladino a inaugurat focusul dedicat Argentinei anul acesta la TIFF şi a anunţat un nou parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Independent Buenos Aires - BAFICI, în urma cărora cele două festivaluri îşi vor proiecta reciproc câştigătorii an de an.

În Piaţa Unirii au răsunat ritmuri de tango argentinian, potrivite cu invitaţii serii, Compania de Tango Cluj prezentând un flash mob cu dansatori amatori.

A urmat o altă surpriză plăcută, trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams, care revine în Cluj după 4 ani. Actorii au prezentat un fragment din noul lor spectacol muzical şi vizual unic: „FierS à Cheval”. Acesta va putea fi văzut în întregime la Castelul Banffy - Bonţida, în această seară, de la 20.30. 

În cadrul Weekend la Castel vor avea loc şi premiera în România a mult-aşteptatului documentar despre liderul trupei Nirvana, Kurt Cobain: Montage of Heck; un cine-concert Zenzile, care acompaniază live documentarul Berlin: simfonia unui mare oraş (1927), precum şi o serie de ateliere şi jocuri pentru copii, sub numele "Cetatea micilor antreprenori".

Spectacol impresionant la deschiderea TIFF 2015

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările