Anul acesta “Transilvania International Film Festival” (TIFF) se desfăşoară în intervalul 25 mai-3 iunie, la Cluj-Napoca, desigur, iar intervalul acesta stă notat de luni bune pe lista mea de zile libere, pentru că nu vreau să-l ratez, aşa cum nu l-am ratat în ultimii ani. Mai aveţi timp şi voi să vă faceţi planuri, mai e o lună până atunci, sau poate îl aveţi deja în vedere. Poate nu veţi avea timp să luaţi parte la tot, dar chiar şi trei zile vor fi o experienţă interesantă, indiferent ce filme vă plac.
La primul meu TIFF, de exemplu, după ce am văzut programul, m-a luat o stare vecină cu disperarea. Încercuiam şi încercuiam filme, făceam liste şi am realizat că nu e timp de toate, că ai nevoie de o strategie, trebuie să prioritizezi cumva ce te interesează cu adevărat, ce te provoacă. De la filme documentare, la nopţi cu filme horror, de la filme-cult (pe care sigur le-aţi mai văzut, dar nu pe un ecran gigantic), la bijuterii de care habar nu aveaţi, de la pelicule ale unor regizori cunoscuţi, la artişti care se află la primul lor film, de la filme din ţări despre care ai impresia că ştii tot, la poveşti din regiuni despre care nu cunoşti absolut nimic, de la întâlniri cu personalităţi ale cinematografiei, la concerte mişto, de la workshopuri, la expoziţii. Toată lista de mai sus e doar o bucată din capitolele care ar putea să atragă într-un mini-concediu la Cluj în perioada TIFF-ului.
În plus, dacă la un moment dat v-aţi săturat de stat prin cinematografe, dacă nu mai ştiţi de e zi sau noapte în lumea reală (ceea ce, pe bune, chiar se întâmplă uneori), există mereu şi celălalt-cel-mai-bun-motiv pentru un asemenea concediu: Cluj-Napoca. Ba chiar aş recomada ca în una din zilele de festival să nu mergeţi deloc la film, să alegeţi străzile, umbra, ploaia (mereu mai şi plouă la TIFF), să căutaţi piaţetele, cafenelele, restaurantele mici şi teribil de cochete, cu mâncare senzaţională, să vă opriţi pe bănci (chestia asta cu opritul o spun şi o fac în fiecare an), să vă uitaţi la oamenii care merg grăbiţi spre cinematografe, să aşteptaţi ora aia de la începutul serii, după 6, oricum, când lumina are în Cluj-Napoca o anumită culoare, de nedescris în vorbe, şi se scurge grozavă peste clădiri, ca şi cum ar avea un punct de vedere decisiv de subliniat.
Apoi, când întunericul s-a prăbuşit de-adevăratelea, unii spun că ar trebui să vă găsiţi un loc liniştit, o grădină unde să puteţi vorbi cu oamenii şi să puteţi bea un pahar de vin. Aşa ar fi frumos, cică, dar şi aici lucrurile sunt discutabile. Eu, fiind o fată oarecare, cu slăbiciunile mele, merg de fiecare dată pe o bere.
Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu
Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Comentariu considerat abuziv.
Al meu era comentariul neaprobat.Revin:mergeti pe banii dvs?
Bună seara, stimate domn. Credeți că am vreun sponsor special? Un zbor București-Cluj (dus-întors) e acceptabil ca preț, mai exact 213 lei, dacă îți iei biletul din timp, cum procedez eu în fiecare an. Iar în ceea ce privește locuitul, cred că se poate să găsești, tot din timp, un hotel acceptabil. Eu, una, voi fi găzduită de prieteni. Totuși, pentru că ați întrebat, am dat o căutare și văd că în perioada festivalului încă se mai găsesc hoteluri la prețuri rezonabile (chiar și mai mici de 100 de lei pe noapte). Biletele pentru filme sunt undeva între 8 și 10 lei. Nu vă ascund că jurnaliștii care vor să relateze despre evenimentele de acolo sau care fac critică de film pentru publicații specializate pot solicita o acreditare de presă care, dacă le este acceptată de către organizatori, le permite intrarea gratuită la filme. În altă ordine de idei, răspunsul este - da, merg pe banii mei. Vă doresc o seară bună și sper din suflet că v-a ajutat răspunsul meu!
cum? niciun sponsor special? as fi putut jura ca RATB-ul ti-a acordat un premiu special pentru merite deosebite in promovarea minunatului tramvai 36. :) hey, speaking of the devil, am avut placerea sa calatoresc virtual cu 36-le (thanks to youtube). ca prea ii faci reclama tot la trei saptamani, o luna. absolut mirobolant. enjoy TIFF!
Dna. Lavinia, Felicitari pentru TIFF. Dumneavoastra nu ati apucat anii '70, ai oraselor din Transilvania, am sa incerc eu un mic remember despre Timisoara pentru tineri ca dumneavoastra: In 1971 am fost invitat la nunta unei rude in Timisoara. Am prelungit sejurul cu inca o noapte. Ne-au rezervat loc la hotel cu o saptamana inainte, am stat 3 nopti la hotel Continental.Timisorenii ii spuneau Conti. Erau parcate in jurul hotelului numai masini straine cu numere de Italia, Germania, Austria ,Franta.. Am fotografiat atunci un Cadillac alb decapotabil cu numere de USA. Seara, orasul era o minunatie: erau terase cu mese si lampioane, erau formatii romanesti care cantau muzica straina, vitrinele erau curate si luminate, se aprindeau luminile si neoanele pe malurile Begai, studente si fete splendide se plimbau imbracate foarte lejer cu minijupe sau cu jeansi albi sau bluejeans, era o viata boema cu tineri frumosi,unii barbosi si pletosi cu chitare la spate, toti erau foarte curati, frumosi si parfumati, ieseau seara pe Corso unde caldura asfaltului se racorea in miresme de BAC si Rexona..a fost o perioada calma, o perioada plina de speranta si aproximativ corecta pentru cei mai multi dintre noi, atat cat se putea atunci in conditiile date, dincoace de Cortina de fier. Phoenix, Iuliu Merca, Dan Aldea si altii ca ei umpleau stadioanele si salile de spectacole. Totul insa s-a bazat pe niste imprumuturi occidentale.. In Bucuresti pe Calea Victoriei era o filiala a bancii Manufactures Hanover Trust , vis-a vis de Militia Capitalei. N-a tinut mult, "distractia", doar 4-5 ani: 1968-1973. Acum dupa parerea mea, Brasovul este pe locul intai la aproape toate capitolele.