Timişoara 2021 este acum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara capitala europeana a culturii

Suntem la începutul lui 2020, dar pentru proiectul capitalei europene a culturii pregătirea pentru anul în care deţinem titlul a intrat în linie dreaptă. Putem spune că 2021 este acum, în ciuda evidenţei strict calendaristice.

Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, programul cultural este în desfăşurare, etapa se numeşte oficial etapa de producţie, cu evenimente şi activităţi care au debutat în iulie 2019 şi vor culmina în 2021, crescând în număr, intensitate şi calitate de la an la an. În al doilea rând, toate instituţiile, organizaţiile şi persoanele care contribuie la bunul mers al capitalei europene a culturii trebuie să-şi unească forţele, acţionând coerent, concertat şi complementar pentru a depăşi numeroasele provocări cu care se confruntă proiectul.

Timişoara 2021 nu este un festival, ci un program cultural multianual care construieşte sustenabil un mod de privi, de participa şi de a consuma cultura, în contextul concret economic, turistic şi social în care ne aflăm şi pe care vrem să-l modificăm aspiraţional, astfel încât viitorul să aducă nu doar rezultate, ci şi o reţetă de dezvoltare locală.

Un program multianual care se construieşte unitar presupune o modaliate de finananţare multianuală, care să prevină sincopele alocării, cheltuirii şi raportării bugetare, într-un an fiscal oarecare. Această chestiune, încă nerezolvată la nivel legislativ şi de implementare, va fi o probă de foc în anul 2021, când capitala europeană a culturii va trebui să funcţioneze la întreaga capacitate de contractare, achiziţii şi implementare a programului cultural încă din prima zi a lunii ianuarie, când bugetul anual este încă departe de a fi alocat şi încă şi mai departe de a fi cheltuit. O posibilă soluţie ar fi angrenarea capitalului privat şi contribuţia publicului prin donaţii pentru a suplini fluxul de capital lipsă, datorat calendarului fiscal guvernamental.

E important să înţelegem cu toţii că Timişoara 2021 nu este doar proiectul unei comunităţi, al unui oraş, ci este un proiect naţional şi internaţional, care aduce Europa la Timişoara şi Timişoara în Europa. Timişoara va prezenta şi va reprezenta România în faţa întregului continent. Programul cultural pregătit de asociaţia din care fac parte primăria, consiliul judeţean, guvernul, dimpreună cu alţi peste o sută de membrii asociaţii, instituţii şi persoane fizice, devine un pretext şi, mai ales, un exemplu pentru industria ospitalităţii, cu implicaţii care ne vor recomanda în faţa europenilor în următoarele decenii. O impresie bună va însemna o creştere a interesului şi a aşteptărilor pentru ce are de oferit oraşul, regiunea şi ţara pentru cei care ne vor vizita de acum înainte. Iar un număr mai mare de turişti, gestionaţi într-un mod responsabil şi vizionar printr-o strategie aplicată de turism şi promovare, înseamnă noi efecte economice, dar şi noi provocări legate de servicii şi, bineînţeles de beneficiile economice ale acestui ciclu, pe care ni-l dorim un cerc virtuos, nu unul vicios.

Pe scurt, cu puţinul timp rămas la dispoziţie până în 2021, este absolut imperios să identificăm nu doar sursele de finanţare (multianuală), dar şi acele proceduri simplificate, dar legale, care să reducă volumul imens de muncă dedicat achiziţiilor, contractării şi raportării către trei instituţii publice finanţatoare, fiecare cu propriul set de reguli şi cerinţe.

În al doilea rând este nevoie de implicare şi multă energie pozitivă din partea finanţatorilor, sponsorilor, partenerilor, operatorilor culturali, mediului de afaceri, societăţii civile şi publicului. Va fi imposibil ca programul cultural să-i mulţumească pe toţi, dar contăm şi pe înţelegerea fiecăruia în parte. Programul cultural le va oferi tuturor câte ceva semnificativ cu care să se poată identifica şi la care să poată participa.

În fine, este nevoie de vizibilitate pentru Timişoara 2021, un lucru care se face pe baza celorlalte două chestiuni amintite mai sus: sprijin material şi moral. Timişoara 2021 are o echipă mică şi provocări uriaşe, dar garantează că va livra cel mai bun rezultat posibil în condiţiile date.

Horaţiu Rada, om de afaceri de succes şi reprezentantul mediului economic în Consiliul director al Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, a preluat postul de Preşedinte al asociaţiei din septembrie 2018.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite