Tinereţe fără bătrâneţe.Valentin Gheorghiu şi invitaţii săi la Vara Magică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul Valentin Gheorghiu
Pianistul Valentin Gheorghiu

Pianistul Valentin Gheorghiu, seniorul incontestabil al scenei concertelor clasice din România apare din nou în stagiunea Vara Magică miercuri, 17 august, la Ateneul Român, de la ora 19.30, într-un program dedicat… „tinereţii fără bătrâneţe”.

Soliştii serii susţinute de Orchestra Junior dirijată de Cristian Oroşanu vor fi Valentin Gheorghiu – pian şi Roxana Gheorghiu – pian, în partea camerală a serii acestora alăturîndu-li-se şi Iulia Adriana Cazacu - vioară şi Marin Cazacu – violoncel. Programul deosebit de divers al serii va avea o parte orchestrală şi una camerală, cuprinzând : W.A. Mozart – Divertisment în Re major KV 136, J. Haydn - Simfonia nr. 60 in Do major, “Il Distratto”, J.S. Bach – Concertul în fa minor BWV 1056 pentru două piane şi orchestră, S. Rachmaninov – Trio elegiac nr. 1 în sol minor, S. Rachmaninov – Suita pentru pian la patru mâini.

Pentru cei mai tineri muzicieni de orchestră români, membri ai Orchestrei Junior, care vor apărea în faţa publicului bucureştean alături de mari nume ale solisticii româneşti pe scena Ateneului Român, acest concert va constitui punctul culminant al stagiului de pregătire desfăşurat la Sinaia în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi Muzica Lumii” - ediţia a XVII-a. De această dată, ei vor evolua sub bagheta lui Cristian Oroşanu, dirijorul român care s-a ocupat şi de pregătirea lor la Sinaia în perioada premergătoare concertului programat la Casino, pe 15 august, ca o avanpremieră a celui de la Bucureşti.

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului “Vara Magică” la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august 2016, concertele fiind organizate în fiecare săptămână şi având pe afiş Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta si Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini. Cea de a V-a ediţie a Festivalului „Vara Magică” reafirmă forţa PARTENERIATULUI prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Orchestra Junior

Cea mai tânără orchestră din România, a  fost înfiinţată la Sinaia, în anul 2013, în cadrul Şcolii de vară pentru tineri muzicieni, proiect iniţiat  de Marin Cazacu cu scopul de a apropia tânăra generaţie de muzicieni români de aspiraţiile artistice şi profesionale europene. Tineri selectaţi din întreaga ţară, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, sunt pregătiţi anul acesta de dirijorul Cristian Oroşanu. Majoritatea dintre ei cântă pentru prima dată într-un ansamblu orchestral şi descoperă bucuria creativităţii colective prin interpretarea unor lucrări celebre din repertoriul baroc şi clasic.
Orchestra Junior a concertat în ultimele trei editii (2013, 2014 si 2015) ale Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii” la Sinaia şi Buşteni, iar anul acesta îsi fac debutul pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internaţional „Vară magică”.

Cristian Oroşanu

Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a generat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a. De-a lungul timpului, acesta avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher.
Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov şi director artistic al Operei Naţionale din Iasi. Colaborarea cu radioul a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. Este absolvent a două facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, una de interpretare şi cealaltă de dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi şi perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să  lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.
Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rând dirijor permanent al  Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj si Iaşi, iar peste hotare a fost invitat în Franta, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în ţară (premiul Criticii Muzicale din România) şi una în Danemarca (premiul doi la concursul international de dirijat Malko).
Permanent atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de muzică din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internationale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi la Filrmonica din Braşov.
Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite