Tineri muzicieni, un recital de înaltă clasă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul Gabriel Gîţan
Pianistul Gabriel Gîţan

Dată fiind seria absolut salutară a recitalurilor camerale ale tinerilor muzicieni performeri, serial de concerte organizat de ani buni, de decenii, de Filarmonica bucureşteană, este de semnalat acum, în săptămânile începutului de an evoluţia – pentru prima oară în această formulă de ansamblu – a duo-ului cameral format din violonistul Mircea Dumitrescu şi pianistul Gabriel Gîţan (foto sus).

Sunt studenţi de nivel înalt – fiecare în felul său - ai Universităţii bucureştene de muzică. Împreună formează o echipă care are importante motive de a depăşi aspectul conjunctural al unei prime întâlniri mai mult sau mai puţin întâmplătoare.

La vârsta de nici douăzeci şi cinci de ani, Mircea Dumitrescu (foto jos) probează în continuare un potenţial artistic uriaş în ce priveşte consistenţa comunicării muzicale-artistice, în ce priveşte manualitatea violonistică. A fost distins cu zeci şi zeci de importante distincţii naţionale şi internaţionale; aproape toate de nivel suprem! Dispune de o extinsă experienţă muzical-scenică de înalt nivel.

mircea dumitrescu

Momentul – l-aş putea numi – cu totul important al recitalului l-a reprezentat susţinerea sonatei enesciene, cea de a treia ” în caracter popular românesc”; este un opus care face parte din repertoriul de bază al tânărului artist de mai bine de un deceniu, din perioada studiilor liceale susţinute la Colegiul  Enescu, la clasa profesoarei Olivia Papa. Trebuie observat, savoarea, rafinamentul timbral, susţinerea structurii ample a lucrării, intuiţia particularităţilor intime ale violonisticii enesciene, împlinesc aici o anume cordialitate a comunicării ce conferă expresiei o naturaleţe emoţionantă. 

Programul a mai cuprins două importante lucrări ale marelui repertoriu clasico-romantic, sonate pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, de Brahms.

Este de apreciat participarea pianistului Gabriel Gîţan, cel care a ştiut a conferi stabilitate constructivă acestor creaţii ale marelui repertoriu muzical cameral. În ultima vreme dezvoltă o preţioasă experienţă de muzician-pianist în domeniul muzicii de cameră, a duo-ului instrumental cu pian. Este un domeniu vast în care – cum se spune – ”mulţi viteji s-arată”; dar nu mulţi pianişti izbândesc! Sunt aspecte de cultură muzicală în care tânărul pianist, am încredere, va izbândi.                                          

Materialul a apărut anterior în revista „România Literară“                                        

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite